30 találat a(z) kettős adóztatás elkerülése cimkére

NAV-tájékoztató: szja-változások a magyar–amerikai kettős adóztatást elkerülő egyezmény megszűnése miatt Cikk

Az Amerikai Egyesült Államok kormányzata 2022 júniusában felmondta a magyar–amerikai kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt, amely 2023. január 8-án meg is szűnt, azonban egyes rendelkezései 2023. december 31-éig alkalmazhatók voltak. 2024. január 1. óta a másik államból származó jövedelem adóztatására mindkét állam a saját, belső jogszabályai alapján jogosult, és az ilyen jövedelmet nem egyezményes országból származó jövedelemként kell kezelni, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatójában.

Oroszország felmondta a kettős adóztatást elkerülő egyezményt, Magyarország nem: így hat az szja-kötelezettségekre Cikk

2023. március közepén találkozhattunk azzal a hírrel, miszerint Oroszország felmondja a barátságtalan országokkal érvényben lévő kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó egyezményeket. Ez a bejelentés 2023. augusztus 8-ától érinti a Magyarországgal kötött egyezményt is.

Új magyar-amerikai kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt szorgalmaz a magyar kormány Cikk

Magyarország nyitott egy új magyar-amerikai megállapodásra a kettős adóztatás elkerüléséről.

Magyar adózó amerikai cége: ezt is mérlegelni kell a kettős adóztatási egyezmény megszűnése kapcsán Cikk

Magánszemély egy Wyoming állambeli LLC alapítását tervezi az Egyesült Államokban. Magyarországon él, és itt is adózik, két amerikai ügyfélnek (cég) és egy EU-s cégnek számlázna. Magyarország és az Egyesült Államok közötti kettős adóztatási egyezmény felbontása milyen hatása lehet a személyes adózási helyzetére? – kérdezte olvasónk. Kiss Péter, a TruTax Kft. adószakértője válaszolt.

Külföldi egyetemen tanulók: adózási, biztosítási kérdések és válaszok Cikk

Egyre több magyar fiatal külföldi oktatási intézményben folytatja a tanulmányait. Az oktatási, illetve a megélhetési költségeket többnyire a szülők finanszírozzák. Ha a szülők anyagi helyzete ezt nem teszi lehetővé, a fiatal hitelt is igényelhet a tandíj befizetéséhez, valamint magyar vagy külföldi társaságnál, illetve a saját vállalkozásánál fennálló jogviszonya, egyéni vállalkozásban folytatott tevékenysége alapján jövedelmet szerezhet, mellyel megteremti a külföldi tartózkodáshoz szükséges forrásokat. Cikkünkben a biztosításra és az adózásra vonatkozó két leggyakrabban felmerülő olvasói kérdést járjuk körbe.

Szja-bevallás, kettős adózást kizáró adat Kérdés

Külföldi illetőségű magánszemélynek számla alapján kifizetett jogdíj Kérdés

Munkaerő-kölcsönzés vs. kiküldetés: mikor lehet ez munkaviszony? Cikk

Szerb anyacég Magyarországon létrehoz egy kft.-t, amelyhez folyamatosan küld szerb munkaerőt. Munkaerő-kölcsönzésnek megfelel-e ez a jogviszony, illetve átminősíthető-e munkaviszonynak? Ha átminősíthető, akkor ez milyen adó- és járulékfizetési kötelezettséggel jár? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd és Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Online szerencsejátékok: így kell adózni a nyeremény után Cikk

A különböző online szerencsejátékok, nyereményjátékok révén elért bevételek helyes adózásának kialakítása komoly odafigyelést igényel, hiszen az adótörvényeken kívül tekintettel kell lenni az adott játékra vonatkozó ágazati jogszabályokra, vagy akár a nemzetközi egyezményekre is.

Kettős adóztatás elkerülése – Svájc Kérdés

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár Kérdés

Új adóegyezmény: Andorrával is megállapodott Magyarország Cikk

Andorra és Magyarország között lezárultak a tárgyalások, így ez lehet hazánk nyolcvannegyedik adóegyezménye – jelentette be közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

NAV-tájékoztató: a kölcsönös egyeztetési eljárásról Cikk

Tájékoztatót közöl honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Választottbírósági Egyezmény alapján a kapcsolt vállalkozások nyereségkiigazításával kapcsolatos kettős adóztatás megszüntetése céljából indított kölcsönös egyeztetési eljárásokról.

Nemzetközi "szabadúszók" kifizetése Kérdés

Online piacon, tartalomkészítéssel foglalkozó ügyfelünk szabadúszókat foglalkoztatna úgy, hogy egy adott témában idegen nyelven írjanak cikket. Ezek a szabadúszók a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményes és egyezmény nélküli országokban élő magánszemélyek,. Hogyan kell eljárni a kifizetés előtt és után? Elsősorban nyilatkozatok, igazolások és adó- járulékterhek tekintetében kérnék szépen a segítségét, hogy ki, mikor és hol fizeti. meg?

Pénzdíjas nemzetközi sportverseny Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon lebonyolított (országos sportszövetség által alapszabálya szerint szervezett) hivatalos nemzetközi sportversenyen az első tíz helyezett pénznyereményt kap, a kiírásnak megfelelően. A nyertesek majdnem mind különböző illetőségű állampolgárok (német, dán, olasz, amerikai, orosz, osztrák, portugál, svájci, magyar, azeri, szerb). Mely esetben kell, vagy nem kell levonni a személyi jövedelemadót, kell-e járulékot, ehót fizetni? Esetleg még milyen adókat, járulékokat és milyen mértékben kell fizetni az általuk kapott pénzdíjazás után? Kell-e vizsgálni a kettős adóztatásról szóló egyezményeket? Hogyan kell eljárni egy olyan illetőségű versenyzővel, akinek országával kettős adóztatás elkerüléséről nemzetközi egyezmény van? Hogyan kell eljárni EU tagállambeli versenyző esetén, illetve nem EU tagállambeli esetén? Ha le kell vonni a személyi jövedelemadót és mint kifizető fizetni kell az ehót, a 08-as bevallásban adóazonosító hiányában lejelenthető-e a NAV felé? Megfelelő eljárás-e, ha a külföldi versenyző személyi okmányait a pénznyeremény kifizetésekor lemásoljuk és ügyintézőnk utólag a NAV ügyfélszolgálatán megképezteti az adott külföldi magánszemély adóazonosító jelét? Kérdésem továbbá, hogy a személyi jövedelemadó levonása alól mentesül-e a magánszemély, ha lenyilatkozza, hogy a saját országában adózza le a nyereményt? Ha mentesül az szja alól, akkor a kifizetőt sem terheli eho-kötelezettség?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink