24 találat a(z) kettős adóztatás elkerülése cimkére

Külföldi illetőségű magánszemélynek számla alapján kifizetett jogdíj Kérdés

Munkaerő-kölcsönzés vs. kiküldetés: mikor lehet ez munkaviszony? Cikk

Szerb anyacég Magyarországon létrehoz egy kft.-t, amelyhez folyamatosan küld szerb munkaerőt. Munkaerő-kölcsönzésnek megfelel-e ez a jogviszony, illetve átminősíthető-e munkaviszonynak? Ha átminősíthető, akkor ez milyen adó- és járulékfizetési kötelezettséggel jár? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd és Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Online szerencsejátékok: így kell adózni a nyeremény után Cikk

A különböző online szerencsejátékok, nyereményjátékok révén elért bevételek helyes adózásának kialakítása komoly odafigyelést igényel, hiszen az adótörvényeken kívül tekintettel kell lenni az adott játékra vonatkozó ágazati jogszabályokra, vagy akár a nemzetközi egyezményekre is.

Kettős adóztatás elkerülése – Svájc Kérdés

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár Kérdés

Új adóegyezmény: Andorrával is megállapodott Magyarország Cikk

Andorra és Magyarország között lezárultak a tárgyalások, így ez lehet hazánk nyolcvannegyedik adóegyezménye – jelentette be közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

NAV-tájékoztató: a kölcsönös egyeztetési eljárásról Cikk

Tájékoztatót közöl honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Választottbírósági Egyezmény alapján a kapcsolt vállalkozások nyereségkiigazításával kapcsolatos kettős adóztatás megszüntetése céljából indított kölcsönös egyeztetési eljárásokról.

Nemzetközi "szabadúszók" kifizetése Kérdés

Online piacon, tartalomkészítéssel foglalkozó ügyfelünk szabadúszókat foglalkoztatna úgy, hogy egy adott témában idegen nyelven írjanak cikket. Ezek a szabadúszók a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményes és egyezmény nélküli országokban élő magánszemélyek,. Hogyan kell eljárni a kifizetés előtt és után? Elsősorban nyilatkozatok, igazolások és adó- járulékterhek tekintetében kérnék szépen a segítségét, hogy ki, mikor és hol fizeti. meg?

Pénzdíjas nemzetközi sportverseny Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon lebonyolított (országos sportszövetség által alapszabálya szerint szervezett) hivatalos nemzetközi sportversenyen az első tíz helyezett pénznyereményt kap, a kiírásnak megfelelően. A nyertesek majdnem mind különböző illetőségű állampolgárok (német, dán, olasz, amerikai, orosz, osztrák, portugál, svájci, magyar, azeri, szerb). Mely esetben kell, vagy nem kell levonni a személyi jövedelemadót, kell-e járulékot, ehót fizetni? Esetleg még milyen adókat, járulékokat és milyen mértékben kell fizetni az általuk kapott pénzdíjazás után? Kell-e vizsgálni a kettős adóztatásról szóló egyezményeket? Hogyan kell eljárni egy olyan illetőségű versenyzővel, akinek országával kettős adóztatás elkerüléséről nemzetközi egyezmény van? Hogyan kell eljárni EU tagállambeli versenyző esetén, illetve nem EU tagállambeli esetén? Ha le kell vonni a személyi jövedelemadót és mint kifizető fizetni kell az ehót, a 08-as bevallásban adóazonosító hiányában lejelenthető-e a NAV felé? Megfelelő eljárás-e, ha a külföldi versenyző személyi okmányait a pénznyeremény kifizetésekor lemásoljuk és ügyintézőnk utólag a NAV ügyfélszolgálatán megképezteti az adott külföldi magánszemély adóazonosító jelét? Kérdésem továbbá, hogy a személyi jövedelemadó levonása alól mentesül-e a magánszemély, ha lenyilatkozza, hogy a saját országában adózza le a nyereményt? Ha mentesül az szja alól, akkor a kifizetőt sem terheli eho-kötelezettség?

Kettős adóztatás elkerülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk tevékenysége tolmácsolás, fordítás. Görög cég szeretne vele szerződést kötni. A megbízó görög cég kéri a kettős adóztatást kizáró nyilatkozatot. Ők adtak is egy görög, illetve angol nyelvű nyilatkozatot kitöltésre, de ezzel itt nem tudunk mit kezdeni. Kérdésem az lenne, hogy milyen nyomtatványon tudjuk ezt a nyilatkozatot megtenni?Válaszukat előre is köszönöm

Egyezmények Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék érdeklődni, hogy hol találom a jelenleg hatályos USA-MAGYARORSZÁG kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt? Több fórumon ellentétes a hír. (1979 v. 2010) Előre is köszönöm!

Külföldinek fizetett jogdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi illetőségű (román) magánszemély magyar kifizetőnek nyilatkozhat-e arról, hogy egy már kész újságcikk felhasználási jogáért részére fizetendő összeg utáni adófizetési kötelezettségének külföldön tesz eleget? A kettős adóztatás elkerüléséről megkötött 1996. évi XCIX. évi tv 13. cikk 1. és 2. pontja szerint ezt a jövedelmet (szerzői jogdíj) mindkét ország adóztathatja. Keletkezik-e a magyar kifizetőnek az ilyen jogdíj kifizetése után adólevonási és/vagy bevallási kötelezettsége, vagy elfogadható-e a magánszemély nyilatkozata? Az Art (4. sz. melléklet 3.) szerint nem kell az adót levonni, bevallani és megfizetni, ha nemzetközi egyezmény szerint a bevétel nem adóztatható belföldön, és a külföldi illetőségű magánszemély illetőségét igazolja. Szükséges-e kifizetés előtt az illetőségigazolás? Bevallási kötelezettség esetén a XX08-as bevallás mely sorai alkalmazandók? Köszönettel. Visokai Zsuzsanna

Külföldi adóelőleg-levonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi cég egy Amerikában élő, amerikai állampolgárt alkalmi megbízási szerződéssel foglalkoztat. Az illető a munkát otthon, Amerikában elvégzi, és interneten keresztül juttatja el a magyarországi cég számára. A kifizetéskor az illetőtől kell-e adóelőleget levonni, és a cég fizet-e az összeg után szochót vagy ehót?

Külföldi letelepedés, hazai teendők Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, van-e valamilyen teendő a magyar hatóságok (NAV, OEP, esetleg más hatóság) felé abban az esetben, ha valaki külföldön kíván letelepedni, és munkát vállalni, de a magyar állampolgárságát megtartja? Kollégánk gyermeke utazik a jövő hónapban az Egyesült Államokba, ahol házasságot köt, és 3 hónap múlva munkaviszonyt létesít. Kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni arra az időszakra, amíg az USA-ban nem áll majd munkaviszonyban? Amennyiben 2014-ben hazai és külföldi jövedelme is lesz, hogyan kerülhető el a kettős adóztatás? Mielőbbi megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Újabb adóügyi egyezmények a Parlament előtt Cikk

Több adóügyi egyezmény szerepel az Országgyűlés által megtárgyalandó törvényjavaslatok listáján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Végelszámolási vagyon kiosztása

Lepsényi Mária

adószakértő

Jutalék, bónusz adózása 2022-ben

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs