29 találat a(z) kedvezményes nyugdíj cimkére

Nők 40 kedvezményes nyugdíja: ezek a jogosultsági feltételek 2024-ben Cikk

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt saját jogú nyugellátás megállapítására csak a nőknek van lehetőségük. A hétköznapi nevén csak „nők 40” nyugdíjaként emlegetett saját jogú öregségi nyugellátás jogosultságának azonban szigorú jogszabályi feltételei vannak. Cikkünkben összefoglaltuk a kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Tévhitek a nők 40 kedvezményes nyugdíja körül Cikk

Már több mint 10 éve, hogy a nők a nyugdíjkorhatárnál jóval korábban nyugdíjba vonulhatnak, amennyiben rendelkeznek 40 év jogosultsági idővel. Jelenleg is számos olyan kérdés merül fel azonban, hogy bár rendelkezem 40 év szolgálati idővel mégis elutasították a kedvezményes nyugdíjazási kérelmemet. Jogos-e az elutasítás?

Nők 40 nyugdíj: szükséges iratok, kérelmezés Cikk

Milyen iratok szükségesek a „Nők40” nyugdíjkérelem beadásához? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nők 40 éves kedvezményes nyugdíj Kérdés

Nők 40 kedvezményes nyugdíjazása: ezek a feltételek szükségesek Cikk

Köztudott tény, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíj megállapítására kizárólag a nők részére nyílik lehetőség, amennyiben legalább 40 év jogosultsági időt szereznek. Az előzőekben említett fő jogosultsági feltétel mellett azonban további jogosultsági feltételek teljesítése is szükséges a kedvezményes nyugdíj igénybevételéhez.

Nők 40 kedvezményes nyugdíja: az ápolási díj beleszámít-e a jogosító időbe? Cikk

Nők 40 kedvezményes nyugdíjához jogosító időnek számít-e az az időszak, amikor súlyosan beteg gyermekre tekintettel ápolási díjban részesül valaki? Szükséges-e keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idővel rendelkezni ebben az esetben, hogy a nők 40 kedvezményes nyugdíjának lehetőségével élhessen? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíj összege nők 40 Kérdés

A nap kérdése: a munkanélküli ellátás időszaka jogosultsági időnek számít-e nők 40 kedvezményes nyugdíjazása esetében? Cikk

Amennyiben valaki munkanélküli ellátásban részesült az aktív időszaka alatt, akkor ez jogosultsági időnek számít-e nők 40 kedvezményes nyugdíjazása esetében? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A nap kérdése: meg kell-e szüntetni a munkaviszonyt, ha nők 40 nyugdíjat kérelmezünk? Cikk

Ha valaki a nők kedvezményes öregségi nyugdíját szeretné igényelni, akkor a kérelem benyújtásához meg kell szüntetnie a munkaviszonyát? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nők 40: növelte a szolgálati időt a rokkantsági nyugdíj alatti keresőtevékenység? Cikk

Nők 40 éves kedvezményes nyugdíjába beleszámít-e a rokkantsági nyugdíj ideje alatti keresőtevékenység? – kérdezte olvasónk, Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nők 40: nyugdíjjogosultság, visszamenőleges ellátás, kereseti korlát Cikk

A nők kedvezményes nyugdíjjogosultsága bevezetésétől kezdve sláger téma portálunkon. Ezúttal három olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nők 40 éves kedvezményes nyugdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. szeptember 3-án lesz meg a 40 évem a kedvezményes nyugdíjazáshoz, de november 1-jétől kérem a nyugdíjazásomat, mivel kolléganőm így jön vissza gyesről. Azt javasolták, hogy 2020-ban kérjem a megállapítását, mert akkor az átlag 82%-a lesz a nyugdíj, nem 80%, és a nyugdíj-emelkedés csak 0,5%/év. Jól tudom? Tartok tőle, hogy megváltozik a törvény és akkor nem tudom igénybe venni ezt a kedvezményt. Lehet tudni róla, hogy változik-e valami ezzel kapcsolatban? Mennyivel előbb hirdetik ki a változást? És még egy kérdés: a munkaviszonyt közös megegyezéssel vagy felmentéssel kérjem? Azt olvastam, ha felmentéssel megy el valaki, annak végkielégítés jár. Köztisztviselőként dolgozom, és sajnos a jubileumi jutalom törvényi változások miatt nem adható, mivel 25 éves jutalmat már kaptam, amikor még beszámították az előző munkaviszonyokat is. 2019. január 23-án lesz 25 éve, hogy köztisztviselőként dolgozom egy helyen egy munkakörben. Ez nem számít? És az hogy nyugdíj előtt állok? Minden körülményt figyelembe kell vennem, hogy helyesen döntsek, és anyagilag is jol járjak. Válaszát előre is köszönöm!

Egyszemélyes kft. tulajdonos jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egyszemélyes kft. személyesen közreműködő tulajdonosa, aki a nők 40 éves korkedvezményes nyugdíjban részesül, létesíthet-e munkaviszonyt az egyszemélyes kft.-vel? (Alkalmazottat nem foglalkoztat.) 2. Ha igen, akkor 2019-től rá is érvényes, hogy csak 15% szja-t kell fizetnie, a kft.- nek sem kell járulékot fizetni utána akkor sem, ha még nem töltötte be a 65. évet? Köszönöm a választ.

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Cikk

A korábban hivatásos szolgálatot teljesítő személy szolgálati járandósága a nyugdíjkorhatár betöltésekor – nők esetében esetleg már korábban – öregségi nyugdíjjá alakul át. Összefoglaltuk az ellátás kiszámítási szabályait, kitérve az újabb szolgálati idő és nyugdíjjárulék-alap szerzésére is.

Nincs 40 év szolgálati idő. Jogosult lehet nők kedvezményes nyugdíjára? Cikk

A feltett kérdés talán provokatívnak tűnik, hiszen még a nyugdíjbiztosítással érdemben nem foglalkozók is tudják, hogy a nők kedvezményes nyugdíjazásához szükséges jogosultsági idő szabályai lényegesen szigorúbbak, mint a szolgálati idő szabályai. Másként fogalmazva minden jogosultsági időként elismert időtartam szolgálati idő, de nem minden szolgálati idő minősül jogosultsági időnek. Gondoljunk például a megállapodás alapján szerzett szolgálati időre vagy éppen (az 1998. január 1. előtt folytatott) felsőfokú tanulmányok idejére.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szabadság nyilvántartása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Megszűntnek nyilvánított cég

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Külföldi kiküldetés – alkoholos ital elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3