19 találat a(z) kedvezményes nyugdíj cimkére

Nők 40: nyugdíjjogosultság, visszamenőleges ellátás, kereseti korlát Cikk

A nők kedvezményes nyugdíjjogosultsága bevezetésétől kezdve sláger téma portálunkon. Ezúttal három olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nők 40 éves kedvezményes nyugdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. szeptember 3-án lesz meg a 40 évem a kedvezményes nyugdíjazáshoz, de november 1-jétől kérem a nyugdíjazásomat, mivel kolléganőm így jön vissza gyesről. Azt javasolták, hogy 2020-ban kérjem a megállapítását, mert akkor az átlag 82%-a lesz a nyugdíj, nem 80%, és a nyugdíj-emelkedés csak 0,5%/év. Jól tudom? Tartok tőle, hogy megváltozik a törvény és akkor nem tudom igénybe venni ezt a kedvezményt. Lehet tudni róla, hogy változik-e valami ezzel kapcsolatban? Mennyivel előbb hirdetik ki a változást? És még egy kérdés: a munkaviszonyt közös megegyezéssel vagy felmentéssel kérjem? Azt olvastam, ha felmentéssel megy el valaki, annak végkielégítés jár. Köztisztviselőként dolgozom, és sajnos a jubileumi jutalom törvényi változások miatt nem adható, mivel 25 éves jutalmat már kaptam, amikor még beszámították az előző munkaviszonyokat is. 2019. január 23-án lesz 25 éve, hogy köztisztviselőként dolgozom egy helyen egy munkakörben. Ez nem számít? És az hogy nyugdíj előtt állok? Minden körülményt figyelembe kell vennem, hogy helyesen döntsek, és anyagilag is jol járjak. Válaszát előre is köszönöm!

Egyszemélyes kft. tulajdonos jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egyszemélyes kft. személyesen közreműködő tulajdonosa, aki a nők 40 éves korkedvezményes nyugdíjban részesül, létesíthet-e munkaviszonyt az egyszemélyes kft.-vel? (Alkalmazottat nem foglalkoztat.) 2. Ha igen, akkor 2019-től rá is érvényes, hogy csak 15% szja-t kell fizetnie, a kft.- nek sem kell járulékot fizetni utána akkor sem, ha még nem töltötte be a 65. évet? Köszönöm a választ.

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Cikk

A korábban hivatásos szolgálatot teljesítő személy szolgálati járandósága a nyugdíjkorhatár betöltésekor – nők esetében esetleg már korábban – öregségi nyugdíjjá alakul át. Összefoglaltuk az ellátás kiszámítási szabályait, kitérve az újabb szolgálati idő és nyugdíjjárulék-alap szerzésére is.

Nincs 40 év szolgálati idő. Jogosult lehet nők kedvezményes nyugdíjára? Cikk

A feltett kérdés talán provokatívnak tűnik, hiszen még a nyugdíjbiztosítással érdemben nem foglalkozók is tudják, hogy a nők kedvezményes nyugdíjazásához szükséges jogosultsági idő szabályai lényegesen szigorúbbak, mint a szolgálati idő szabályai. Másként fogalmazva minden jogosultsági időként elismert időtartam szolgálati idő, de nem minden szolgálati idő minősül jogosultsági időnek. Gondoljunk például a megállapodás alapján szerzett szolgálati időre vagy éppen (az 1998. január 1. előtt folytatott) felsőfokú tanulmányok idejére.

Nők kedvezményes nyugdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalóknak 39 év 162 nap szolgálati időt, ezen belül 36 év 165 nap keresőtevékenységgel járó jogviszonyban szerzett időt állapitott meg a nyugdíjfolyósító igazgatóság. Három gyermeket szült, de a családi körülményei nem engedték meg, hogy a három gyermekkel otthon legyen, így gyermekneveléssel nem szerzett szolgálati időt. A gyermekek 1973., 1976., 1981. évben születtek. A kérdésem: a gyermekek, akik után szolgálati időt nem szerzett, a nyugdíjnál egyáltalán nem vehetők figyelembe? Arról nem tehet, hogy dolgoznia kellett. Köszönettel: Gönczi Katalin

Nők kedvezményes nyugdíja: nem mindegy, miből jön össze a 40 év Cikk

A nők kedvezményes nyugdíjszabályainál sokan összetévesztik a jogosultsági időt a szolgálati idővel. Ezért csalódnak, amikor kiderül, hogy a tervezettnél csak később lehetnek nyugdíjasok.

A nők 40 nyugdíj melletti kereseti és munkavégzési korlát Cikk

A nőkre vonatkozó kedvezménnyel nyugdíjba vonulók közül sokan szívesen vállalnak és kapnak is munkát. Mennyi lehet a keresetük, beszámít-e minden jövedelem a kereseti korlátba, akadály lehet-e a jogviszony típusa? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíj összege nők 40 éve után Kérdés

Tisztelt Winkler Róbert! Az ugyanezen a címen 2015. 06. hóban feltett kérdésemre szeretnék visszatérni (lent bemásolva), ugyanis ma az Onyf-nél személyesen azt közölték velem, hogy ebben az esetben csak a 40 év számít szolgálati időnek és csak 80 százalékot kapok. Azt javasolták, hogy kérjem most a nők 40 éve utáni nyugdíjat és utána dolgozzak a nyugdíjkorhatár eléréséig (2017 vége). Ezt követően kérjem a nyugdíjam összegének újbóli megállapítását és akkor fogják az egyetemi éveket is beszámítani. Kérem szíves véleményét. Köszönöm Tisztelt Szakértő! A nők 40 évnyi munkavégzése alapján történő nyugdíjba vonulás esetén a nyugdíj összegének megállapításánál a 40 éves (80 %) szorzó érvényes, vagy a felsőfokú tanulmányokat is figyelembe vevő teljes szolgálati idő alapján számolják a nyugdíj összegét? Köszönettel. Tisztelt Kérdező! A nők kedvezményes nyugdíjazása esetén is az összes megszerzett szolgálati idő - beleértve a kedvezményes jogosultsághoz figyelmen kívül hagyott időszakokat (pld: tanulmányi idő, munkanélküli ellátás, stb) – alapján kell kiszámítani a nyugdíj mértékét. Pld: az adott személy 1970.01.01.- 2015.04.30. között 4 évig felsőfokú tanulmányokat folytatott és 40 évig folyamatos munkaviszonyban állt (keresőtevékenységet folytatott), mely 40 év munkaviszony (keresőtevékenység) alapján a kedvezményes nyugdíjra jogosultságot szerez. 2015. április 30-án összesen 44 év szolgálati idővel fog rendelkezni, ezért a nyugellátás összegeként a havi átlagkeresete 88%-a illetné meg

Nők 40: ami beszámít a nyugdíj-jogosultsági időbe, és ami nem Cikk

Nem egyszerű eligazodni a nők kedvezményes nyugdíjára vonatkozó szabályok között. Összefoglaltuk, mi számít jogosultsági időnek, és mi nem, hogyan fordulhat elő, hogy adott esetben 40-nél több évet is kell produkálni.

Nők 40 éves kedvezményes öregségi nyugdíjának megkapása Kérdés

A fenti témában adategyeztetési eljárás, elutasítás, fellebbezés benyújtása megtörtént. Amire választ szeretnék kapni, amennyiben a fellebbezésben benyújtott okmányok valamelyikét mégsem fogadják el, azaz időt nem ismernek el, mi a következő lépés? A kedvezményes 40 évem már megvan, január 5-étől a számolásom alapján. Nem mondok le a kedvezmény igénybevételéről. Ügyvéd? Munkaügyi bíróság vagy hova fordulhatok, ha szükséges lesz rá? Ezt már most tudnom kell, mert abban a pillanatban, ha nem jó választ kapok a fellebbezésemre, fellebbezek tovább. Köszönöm előre is!

Kedvezményes nyugdíj férfiaknak: a harc folytatódik Cikk

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása ügyében benyújtott, az Alkotmánybíróság (Ab) által alaptörvény-ellenesnek nyilvánított népszavazás kezdeményezője, mert vélekedése szerint sérült a népszavazáshoz való állampolgári joga – erről Bodnár József hétfőn tájékoztatta az MTI-t.

Kedvezményes nyugdíj férfiaknak is Cikk

Népszavazás dönthet a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulásáról. Cikkünk bemutatja az előzményeket és a jogi érveket.

Nők 40: ami beszámít a nyugdíjba, és ami nem Cikk

Keresőtevékenység, munkanélküli ellátás, gyermeknevelés, betegápolás: mi, hogyan számít be a nők kedvezményes nyugdíjazásához szükséges jogosultsági időbe?

A nők 40 év utáni nyugdíja Kérdés

Jelenleg teljes munkaidőben dolgozom (napi 8 óra). A jövő év, 2015 októberében lesz meg a jogosultsági időm a nők kedvezményes nyugdíjához 40 év, már kiszámoltattam a tb-ben. Szeretném megkérdezni, hogy ha a munkáltatóm munka hiánya miatt napi 4 órára változtatja a munkaidőmet, tehát részmunkaidőben foglalkoztat a jövő hónaptól, akkor hogyan befolyásolja ez a nyugdíjba menetelemet, időben és pénzben. Jelenleg minimálbért kapok. Elmehetek-e nyugdíjba jövő év októberében, a kedvezményes 40 év nőknek járó lehetőséggel? Köszönöm válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

300 euró alatti EU-s termékértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla dátuma, könyvelési periódus, áfa visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlaadat-szolgáltatás alóli mentesség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close