20 találat a(z) külföldi telephely cimkére

Telephely külföldön: iparűzési adó megosztása Cikk

Egyéni vállalkozó most kezdi a tevékenységét kozmetikusként, és az új kata szerinti adózást választja. Havonta egy hetet Németországban tevékenykedik, az ottani telephelyén. Be kell jelenteni a németországi üzletet, s hogyan kell megosztani az iparűzési adót? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Magyar vállalat külföldi fióktelepének adózása Kérdés

Ellenőrzött külföldi társaság Kérdés

Katás vállalkozó számlázása külföldi telephelynek Kérdés

Külföldi telephely megfizetett társasági adója Kérdés

Kiva alapja külföldi telephely esetén Kérdés

Katás adóalany külföldön végzett tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki kata szerinti adózást és alanyi adómentességet választott, EU adószámmal még nem rendelkezik. Építőipari tevékenységet szeretne végezni Németországban, magánszemélyek, közösségi és nem közösségi adóalanyok részére vegyesen. Kérdés: 1. A tevékenység megkezdése után milyen adózási és bevallási kötelezettsége keletkezik Magyarországon? A bevétel része-e a katás bevételének (árbevételkorlát miatt), a bevétel összegét kell-e figyelni az alanyi adómentesség határának megállapításánál? Áfabevallást mely számlák után kell adni? 2. Amennyiben az egyéni vállalkozó telephelyet létesít Németországban (és azt Magyarországon bejelenti), miben változik az adózási és bevallási kötelezettsége (kata, áfa)? Köszönettel: Pintér Gyöngyi

Külföldi kiküldetés: a bér utáni utólagos adókorrekcióról Cikk

Egyik olvasónk kérdése a külföldön munkát végző foglalkoztatóknál jelentkező problémára hívta fel a figyelmünket. Úgy találtuk, érdemes kibontani a témát egy cikk keretében is.

Külföldi telephelyen foglalkoztatottak Kérdés

Egy németországi fiókteleppel rendelkező magyar társaság több éven keresztül, folyamatosan ugyanazokat a magyar munkavállalókat foglalkoztatja Németországban, akik ennek következtében németországi illetőségűek, tehát németországi munkajövedelmüket a német szabályok alapján, Németországban adózzák le és a járulékot is ott fizetik utána. Kérdésem, hogy miután Magyarországon évek óta semmiféle jövedelmük nincs, fennáll-e utánuk a magyar minimálbér utáni adó- és járulékfizetési kötelezettség? További kérdésem, hogy miután a foglalkoztatásuk nem kiküldetési jelleggel valósul meg, ebben az esetben jár-e nekik kiküldetési díj? Köszönettel: Scharf Zsuzsa

Külföldi telephely Kérdés

Egy szlovák cég építőipari szolgáltatással foglalkozik. Magyarországon bérel egy ingatlant, melyet irodaként üzemeltet. Itt egy munkavállaló lesz, aki azzal fog foglalkozni, hogy interjúztat magyarokat és megköti velük a munkaszerződéseket, tájékoztatja őket a munkával kapcsolatban. Minden munkavállaló a szlovák cégbe lesz bejelentve, az irodavezetőn kívül mindenki más Szlovákiában fog dolgozni. Magyarországon nem lesz árbevételszerző tevékenység, kizárólag az iroda fenntartásával kapcsolatos költségeket fog elszámolni. Kérdésem, hogy ez az iroda keletkeztet-e magyarországi telephelyet a szlovák cégnek, kell-e adószámot kérnie? Milyen módon kell a számviteli/adózási elszámolást teljesíteni?

Gépbérbeadás külföldi telephelyen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk gépet ad bérbe határozatlan időre magyarországi székhelyű társaságnak. Bejegyzett telephelye és fióktelepe csak Magyarországon van. Azonban a gépet külföldi címre szállították ki pár hónap erejéig munkavégzésre. A számlát részemről 27 százalékos áfával állítom ki (időszakos elszámolású ügylet)? Válaszát megköszönve: Tomayerné

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Külföldi telephelyéről munkaerőt kölcsönöz (kb. 170 főt) a magyarországi székhelyű cég. Kérdésem, hogy ezen létszám után is meg kell-e fizetni Magyarországon a rehabilitációs hozzájárulást (vagyis beletartoznak az átlagos statisztikai létszámba ez esetben)? Ha mentessége van esetleg, akkor kint külföldön sem kell ezt megfizetni senkinek?

Külföldi telephely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem (áfaalany, társasági adó alá tartozik) kft.-ként, forgalmi jutalék ellenében végez kereskedelmi közvetítést belföldön. Most volna lehetősége horvát partnerrel (Horvátországban letelepedett, székhellyel rendelkező) is, mészkőbeszerzéseket közvetíteni a magyar vevő felé. Kérem segítsen, hogyan készüljek fel, hogy a könyvelést és az adózást helyesen alkalmazzam. Mi az, amire figyelnem kell? Ügyfelem ingatlant is vásárol Horvátországban, ahol telephelyet létesít, irodai célra. Ebben az esetben mi a helyes eljárás? Elegendő a magyar közösségi adószám? Horvátországban is be kell jelentkeznie adózás alá? Elnézést, hogy pongyolán fogalmazok, tanácstalan vagyok. Egyelőre az ügyfél is keveset mondott el a terveiről, de én szeretném őt megtartani, és felnőni a feladathoz. Köszönöm a segítséget! Km

Külföldi telephely export árbevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett kft. Romániában telephelyet hozott létre. A számviteli törvény előírásai szerint a külföldi telephely gazdasági eseményeit tételesen könyvelik. Kérdésünk: a román külföldi telephelyen történő értékesítések (termékeladás és szolgáltatásnyújtás) nettó árbevételét a magyar cég minek minősítheti? Belföldi értékesítés árbevétele vagy pedig export árbevételnek minősül? A számviteli törvény 74. paragrafusa alapján exportértékesítés árbevételeként kell elszámolni a külkereskedelmi forgalomban külföldi vevőnek történő értékesítést. A magyar kft. szempontjából minden vevő külföldinek minősül, tehát a román telephely összes árbevételét az export árbevételek közé kell könyvelnie? Köszönettel!

Külföldi telephely a számvitelben és a társasági adóban Kérdés

Egy belföldi Kft. (2014. évben) Németországban nyitott telephelyet. Kint német könyvelő végzi a könyvvezetést. A cégvezető álláspontja szerint nekem itthon szintén könyvelnem kell a külföldi számlákat, és az így kapott költségmennyiséggel csökkentenem az itthoni adózás előtti eredményt. Ez valóban így van? Miként kell helyesen eljárnom a társasági adó megállapítása során, illetve a könyvelésben?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs