63 találat a(z) külföldi kiküldetés cimkére

Úti jelentés külföldi kiküldetés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetés költségeinek elszámolásához kötelezően szükséges-e az úti jelentés megléte? Abban az esetben, ha a vállalkozás vezetője a kiutazó, kinek kell beszámoljon az úti jelentéssel? Köszönettel.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gázolajszámla, úthasználatidíj-bizonylat, reptéri taxiszolgáltatás számla, szállásdíjszámla: A számlák rendes külföldi áfás számlák nem közösségi beszerzések, de csak olyan számlát tudnak adni külföldön, amire nem írják rá a cég nevét (nincs is hely a számlán erre). Hogyan lehet ezeket a tényleges kiadásokat elszámolni Magyarországon? Hogyan lehet a külföldi áfás számlákból az áfát visszaigényelni Németországból, Ausztriából? A bt. munkája miatt kell külföldre utazni a bt. beltagjának, aki személyesen közreműködik a cégben, és ehhez repülőjegyet kell vásárolni. A repülőjegyre nem írták rá a cég nevét, csak az utazó beltag magánszemély neve szerepel rajta. Hogyan lehet ezt a tényleges költséget Magyarországon elszámolni? Külföldi kiküldetés esetén a bt. beltagjának (aki személyesen közreműködik a cégben és beltag is, végzi a külföldi munkát) lehet-e valamilyen formában napidíjat fizeni? A külföldi kiküldetés napidíjának milyen tb- és adózási vonzata van? A külföldi kiküldetés költségelszámolására milyen szabályok vonatkoznak?

Külföldi kiállítás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy cég, akinek a találmányát Németországban kiállították. Rendelkezik magyarországi számlákkal is, de Németországban nem voltak hajlandóak számlát adni sem a tankolásról, sem a kiállítási belépőről. Elszámolhatóak-e ezek a költségek? A cég tulajdonosának, aki nyugdíjas ügyvezető, milyen napi bért kell számfejteni (van-e erre vonatkozólag valamilyen összeghatár), és hogyan számfejtsük?

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiegészíteném a kérdésemet: (http://adozona.hu/kerdesek/2015_6_4_Kulfoldi_kikuldetes_maximalis_ido_ujc) Ha harmadik országban van a kiküldetés akkor is ezek az időtartamok és fizetési kötelezettségek vannak? Előre is köszönöm válaszát!

Cégautóadó külföldön bérelt személygépkocsi után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás külföldi kiküldetésben lévő alkalmazottja számára négy napra, mondjuk május 4. és május 7. között személygépkocsit bérelt. A személygépkocsi bérleti díját és a felhasznált üzemanyagért fizetett összeget májusi teljesítési dátummal költségként elszámolta a vállalkozás. Kérdéseim a következők: 1. Kell-e cégautóadót fizetni a fenti személygépkocsi-bérlet után? 2. Ha igen, melyik hónapra kell elszámolni? Hogyan értelmezhető ebben az esetben a Gjt. azon szabályozása, hogy a hatósági nyilvántartásban nem szereplő (külföldi rendszámú) személygépkocsi után az adókötelezettség annak a hónapnak az első napján keletkezik, amelyet megelőző hónapban a személygépkocsi után költséget számoltak el [Gjt 17/C. § (4)]? Az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben a személygépkocsi után a tulajdonos vagy a használó utoljára számolt el költséget [Gjt 17/C. § (5)]. Ennek alapján a fenti esetben az adókötelezettség június 1-jén keletkezik és május 31-én szűnik meg, vagyis az adóköteles időszak negatív. Válaszát előre is köszönöm.

Külföldi kiküldetés maximális időtartama Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató munkavállalóját kiküldi külföldre kiküldetési rendelvénnyel dolgozni egy ottani projekten. Ez egy évben többször is előfordul. Van maximális éves időtartama ezeknek a kiküldetéseknek? Köszönöm válaszukat!

Külföldi kiküldetésű munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem arra irányulna, ha van egy magyarországi munkáltatóhoz bejelentett munkavállaló, aki kiküldetésben folyamatosan EU-tagállamban dolgozik, milyen módon kell a munkabérét Magyarországon elszámolni? Mik illetik meg a külföldi munkavégzés miatt? Amennyiben gyermeket szeretne vállalni, milyen ellátásokra számíthat? Válaszát várva, köszönettel.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha külföldi kiküldetésre 420 eurót adunk munkavállalónknak, és ebből az összegből 345 euró összegű számlával (üzemanyag, autópályadíj) rendelkezik. Jól értelmezzük-e az Szja tv. 3.melll II./7./b pontját, hogy a 420*30%-a , max naponta 15 euró igazolás nélkül elszámolható (5 napra kapta ezt az összeget, 5*15=75 euro adható igazolás nélkül.) Ami kérdéses: 420-345=75 euró (5 napra vonatkozik), akkor adómentesen, igazolás nélkül adható? Ebben az esetben a teljes összeget kiküldetési napidíjként kell könyvelni 55. Egyéb személyi jellegű ráfordítások között, és nem 51. anyagjellegű ráfordítás (üzemagnyagktg) és az autópálya díjat 52. Igénybe vett szolgáltatásokra. Gondolom a teljes összegről el kell számolnia a a külf.kiküldetési rendelvény nyomtatványon? Segítségüket előre is köszönöm! Már több kérdést találtam ezzel kapcsolatban, de mégis más jellegű volt.

Külföldi kiküldetés – átlagbér számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Tbj. törvény 4. § k) pont 2. alpontjához kapcsolódó Vhr. szerinti, külföldi kiküldetés esetére vonatkozó átlagbér számítása során előírt, a kiküldetést megelőző egy év a kiküldetés kezdő napját megelőző 12 hónapot jelenti vagy a kiküldetést megelőző naptári évet? A dolgozó 2014. 01. 01. előtt is a kiküldő szervnél dolgozott. Például: kiküldetés kezdő időpontja 2015. április 1. Ebben az esetben a megelőző egy év 2014. 01. 01-2014. 12. 31. vagy 2014. 04. 01 - 2015. 03. 31.? Köszönettel. Szilai László

Külföldi napidíj Kérdés

Külföldi kiküldetésbe küldött dolgozónak kötelező-e napidíjat adni a bérén kívül? Köszönöm. Mikro

Külföldi kiküldetés Kérdés

Magyarországon bejelentett munkavállalók unión belüli külföldi munkát végeznek. Napidij elszámolásukból az "adóköteles"rész után milyen fizetési kötelezettség merűl fel? Az szja-n kivűl kell-e járulékot, vagy más egyebet fizetni? A 1408-as bevalláson havonta szerepeltetni kell-e ezt a tételt? Válaszukat köszönöm:Borosné

Külföldi étkezés pályázati támogatása Kérdés

Tisztelt Szolgáltató! Magyarországi társaság külföldi pályázatot nyert, mely pályázatban elszámolható a külföldi kinntartózkodás étkezési költsége is. A munkavállaló külföldi tartózkodása (konferencia, piackutatás) során étteremben étkezik, ahol a magyar cég nevére szóló számlát kér. Az étkezésről szóló számlát a pályázati elszámolás alapján a külföldi pályázati elszámoló a többi költséggel együtt megtéríti a magyar cégnek (nem kerül kiszámlázásra, csak pályázati elszámolás van). Kérdésem: ebben az esetben a cégnévre szóló étkezési számla után kell-e adót fizetni (szja-törvény 70. § (1), vagy mivel pályázati elszámolás alapján térül meg a kiadás a cégnek, nem kell adózni az étkezés után? köszönettel: Kazánné Hődör Anikó

Külföldi kiküldetés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetés esetén az étkezés nem számolható el. Az egyes meghatározott juttatásként 16 százalékos szja-val és 27 százalékos ehóval adózik. A napidíj a munkabéren felül jár a munkavállalónak, amit a kiküldetés költségeire kap. Ebből a napidíj 30 százaléka, de maximum 15 euró igazolások nélkül adómentes, a többi költségként számlákkal igazoltan adómentes, az efölötti rész bérnek minősül és bérként adózik. Példa: 100-15 euró= 85 euró. 60 euró számlákkal igazoltan szállás- és utazási költség. 85-60=25 euró bérként adózik. Vagy 100-60 euró (ami számlákkal igazolt szállás- és utazási költség)=40 euró, annak a 30 százaléka, vagyis 12 euró igazolások nélkül adómentes. Tehát 28 euró adózik bérként. Melyik elszámolás a helyes? Köszönöm.

Külföldi kiküldetés munkaszüneti napon Kérdés

A külföldi kiküldetés (várható időtartam 3-5 nap) egybeesne az augusztus 20-ai munkaszüneti nappal, mely napon a munkavállaló dolgozna is az anyavállalat németországi székhelyén. Ilyen esetben hogyan kell a munkavállaló ezen, kiküldetésben töltött napját elszámolni? A munkavállaló normál, 5+2 munkarendben dolgozik, napi 8 órás munkaidőben.

Külföldi kiküldetés költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozás külföldi kiküldetés során napidíjat nem fizet, viszont a kiküldetéshez kapcsolódóan felmerült költségeket bizonylat alapján megtéríti. A bizonylatok elszámolhatóságával kapcsolatban merült fel problémánk. Az üzemanyagról, az úthasználati díjról vagy az adott külföldi városban a helyi utazási jegyről kapott bizonylatok elszámolhatók-e költségként úgy, hogy ezek a bizonylatok valóságban a nyugták, tehát nem a társaság nevére kiállított számlák. A kiküldöttek elmondása szerint például az üzemanyag vásárlásakor kérésük ellenére nem állítanak ki névre szóló számlát. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdálkodó szocho elszámolása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan ajándékozása utáni szja

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close