12 találat a(z) közhasznú társaság cimkére

AM: támogatást kapnak a környezet- és természetvédelmi civil szervezetek Cikk

Az Agrárminisztérium (AM) 40 millió forint értékben támogatja a környezet- és természetvédelmi céllal létrejött, közhasznú társadalmi szervezeteket – közölte az AM pénteken az MTI-vel.

Adomány, támogatás Kérdés

Nonprofit közhasznú kft. egyszerűsített végelszámolása Kérdés

Nevezési díj számlázása Kérdés

Önkormányzati tulajdonban lévő, nonprofit, közhasznú gazdasági társaság (kft.) alapíthat-e céget? Kérdés

Belépés a kiva hatálya alá: útmutató a közhasznú nonprofit társaságoknak Cikk

Nemcsak a profitorientált gazdasági társaságok – kivéve az nyrt.-ket –, hanem a nonprofit gazdasági társaságok részére is lehetővé teszi a kisvállalati adó választását (egyéb törvényi feltételek egyidejű teljesülése esetén) a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.). Cikkünkben egy közhasznú besorolással is rendelkező nonprofit kft. példáját mutatjuk be, amely a társasági adó hatálya alól a kiva hatálya alá kíván áttérni.

Civil közhasznú társaság támogatás, ösztöndíj 3 Kérdés

Kedves Adózóna, Surányi Imréné! Köszönöm válaszát, mellyel kapcsolatban további kulcskérdések merültek fel. Az ön véleménye szerint csak és kizárólag a közhasznú alapítványokra és egyesületekre vonatkozik az Szja tv. 1. sz. melléklet 3.3. pontja? Idézem: "..3.3. * a jótékony célú közadakozásból, a közérdekű kötelezettségvállalásból, a közhasznú egyesületből, alapítványból, közalapítványból annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával.." Ön szerint a közhasznú civil társaságra egyáltalán nem vonatkozhat? Az érintett társaság csak és kizárólag közhasznú tevékenységet végez az alapszabályzatában leírtak alapján. 1. köznevelési feladatához a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 2. § (2) bekezdés, 2. kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó feladatához a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 4. § (1) bekezdés d), f) és g) pontjai; 5. § (2) bekezdés d) pont; az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 141. § (3) bekezdés f) pontja, 150. (1) bekezdés d) pontja, 3. népegészségügyi feladatához az egészségügyrő szóló 1997. évi CLIV. törvény 35. §. (1) és (2) bekezdései, hasonlóan, mint egy közhasznú alapítvány. Másik két kérdés, melyekre még nem kaptam választ : 1. A társaság pályázati kiírással támogatást ad, lehet adómentes ösztöndíj vagy csak alapcél szerinti költségtérítés? 2. A magánszeméllyel hogyan számolhat el? Igazolt számlák? Igazolt költségtérítés? Köszönöm szépen részletes válaszát.

Nonprofit szervezet kapcsolt vállalkozása: díjfizetés, árazás Cikk

Kell-e szerződésben rögzíteni és díjkötelesek-e a nonprofit közhasznú társaságnak a tulajdonában álló nonprofit kft.-vel való viszonyában a kht. által nyújtott adminisztratív szolgáltatások, ha igen, van-e valami követelmény az árazásukkal kapcsolatosan? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Térítésmentes termékátadás Kérdés

'A' nonprofit Kft. 'B' nonprofit Kft. számára ad át hangszert, térítésmentesen. 'A' ezeket a hangszereket áfa levonása mellett szerezte be egy olyan időszakban, amikor közhasznú besorolással rendelkezett. Mára a közhasznúságát elvesztette, de 'B' rendelkezik ezzel, és az alapítói határozata szerinti közcélt szolgálja a hangszerbeszerzés. Ebben az esetben van-e lehetőség, és ha igen, milyen feltételek mellett az áfamentes átadásra? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Innovációs járulék Kérdés

A 100 százalékos állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő, nonprofit gazdasági társaságnak kell-e innovációs járulékot fizetni, ha nincs közhasznú besorolása?

Közhasznú nonprofit gazdasági társaság társaságiadó-alapja Kérdés

1.) A 2000. gazdasági évben alakult közhasznú nonprofit gazdasági társaság közhasznú fokozatát 2015. május 31-ével törölték. A cég saját tőkéjéből 4000 ezer forint a közhasznú eredményből keletkezett adómentes rész. Ez az adómentes rész több évben keletkezett. Kérdésem, hogy a 2015. évi záráskor milyen módon, mekkora adókulccsal kell az évek alatt keletkezett adómentes 4000 ezer forint saját tőkét leadózni? 2.) Közhasznú nonprofit gazdasági társaság a 2014. évi mérlegéből a saját tőke adómentes része 3000 ezer forint. A cég 2015. gazdasági évben az Ectv. szerint elsődlegesen gazdasági tevékenységet végzett. Kérdésem, hogy a 2015. évi záráskor milyen módon, milyen adókulccsal kell adóznia az adómentes saját tőke és a tárgyévi eredménye után? Várom válaszukat.

Köszhasznú társaság - áfa visszaigénylése Kérdés

Közhasznú társaság afaalany, havi bevalló, támogatásból beruház, 30-70 % az önrész és a támogatás aránya, van saját tevékenységből árbevétele, folyamatában a beruházás áfáját visszaigényelheti-e? Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EMVA Alapból finanszírozott támogatás számviteli nyilvántartása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1