75 találat a(z) közösségi beszerzés cimkére

Alanyi adómentes őstermelő közösségi beszerzés Kérdés

Közösségi beszerzés teljesítési időpontja Kérdés

Közösségen belüli aukción történő anyagvásárlás áfabevallása Kérdés

Alanyi adómentes közösségi beszerzése Kérdés

Adómentesség használtautó-értékesítés esetén Kérdés

Adómentes használtautó-értékesítés Kérdés

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése Kérdés

Import személygépkocsi Németországból Kérdés

Közösségi beszerzés, küszöbérték túllépése Kérdés

Közösségi beszerzés bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Romániából származó árubeszerzésről van szó, mindkét fél közösségi adószámmal rendelkezik. A számla kelte: 2020. 01. 30., pénzügyi teljesítés ideje: 2020. 02. 05. A számla rendben megérkezett a vállalkozáshoz, de a könyvelésre csak 2020. 04. 15-én adták le .A beszerzés adóköteles termékértékesítéshez kapcsolódik. Kérdésem, hogy melyik időszak áfabevallásában szerepeltetem a fizetendő és a levonható áfát? A társaság havi bevalló. Köszönöm!

Használt autó különbözeti áfa alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk használtgépkocsi-kereskedő, közösségi beszerzés keretében magánszemélyektől vásárolt gépjárműveket hoz be Magyarországra. A gépjárművekre a kereskedő kéri meg, és fizeti meg az egyedi forgalomba helyezést, regisztrációs adót. Mindegyikről a kereskedő nevére szóló számviteli bizonylat, regisztrációs adó határozatot kap. Ezután kap az autó magyarországi rendszámot, amelyet a kereskedő azonnal kivon a forgalomból, és értékesíti majd a későbbiek folyamán. Kérdésem, hogy a különbözeti áfa alapjából levonható -e az egyedi forgalomba helyezés, regisztrációs adó összege? Válaszukat előre is köszönöm!

Áfatörvény 87. § Kérdés

Élve az áfatörvény 224. § (1) bekezdés szerinti lehetőséggel, ügyfelem lemondott a különbözeti adózás alkalmazásáról. Ügyfelem használtautó-kereskedő, és a 87. § alapján mentesen kívánja értékesíteni a személygépkocsikat. Ebből fakadóan felmerült néhány kérdés, melyben a segítségüket kérném: 1. Közösségből, közösségi adóalanytól, használt személygépkocsit különbözeti áfásan veszi meg, majd tovább értékesíti a 87. § alapján mentesen. Helyesen jár-e el? 2.,A közösségi partnertől a beszerzéshez kapcsolódóan kap két másik számlát is mint közösségi szolgáltatás a szállításról, és egyéb költségekről. Ebben az esetben a közösségi szolgáltatást feltüntetem az áfabevallásban. Kérdésem az, hogy mivel személygépkocsihoz kötődik a szolgáltatás, így az áfa felét levonhatom-e? 3. Ha ehhez a kocsihoz javítást vesz igénybe Magyarországon, akkor levonható-e a javítás áfájának a fele? 4. Ugyanez a kereskedő különbözeti áfával vesz tehergépjárművet továbbértékesítési céllal. A tehergépjármű beszerzésével kapcsolatban az áfatörvény 124. §-a nem fogalmaz meg tételes adólevonási tilalmat, így annak belföldi értékesítésénél az áfatörvény 87. § b), vagy c) pontja nem lehet irányadó Így a tehergépjárművet áfásan kell értékesítenie? 5. Közösségből, közösségi adóalanytól vásárol teherautót különbözeti áfásan. Itt sem alkalmazható a 87. § mentességi szabálya. Így ezt is áfásan kell értékesítenie? A beszerzéshez kapcsolódó közösségi szolgáltatások áfája levonható-e? Köszönettel: Balázsi Anikó

Közösségi beszerzés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás – közösségi adószámmal rendelkező társaság – használt tehergépkocsit vásárol másik tagállambeli adóalanytól. A vásárlási számlán, látszik, hogy az értékesítő különbözet szerinti adózást választott. Kérdésem az, hogy kell-e ezt az ügyletet szerepeltetni az áfabevallásban, illetve az összesítő jelentésben? A számlán szerepel mindkét fél közösségi adószáma is. Köszönöm válaszát!

Skontó közösségi beszerzésnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Osztrák partnerünk úgy állítja ki a számlát, hogy az áruk végösszegéből levonja a 3%-os skontó értékét, és azt kéri átutalni. Hogyan járok el helyesen a számla lekönyvelésénél: a skontó nélküli összeget könyvelem árubeszerzésként (és ezt az adatot szerepeltetem az A60-as bevallásban), a skontó összegét pedig pénzügyi műveletek bevételeként számolom el? Köszönöm!

Alanyi adómentes adózó áfafizetési kötelezettsége közösségi termékbeszerzéskor Cikk

Számos esetben tapasztalta a NAV az ellenőrzései során, hogy az általános forgalmi adóban alanyi adómentességet választó adóalanyok figyelmét elkerüli, hogy egyes esetekben őket is áfafizetési kötelezettség terheli függetlenül attól, hogy az alanyi adómentes értékhatárt (12 millió forint) nem lépték át – írja honlapján az adóhatóság.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close