136 találat a(z) környezetvédelmi termékdíj cimkére

Külföldről (Ausztriából) behozott használt CNC asztalos gép Kérdés

Nagyméretű gép vásárlása történt, mely traileres szállítmányként érkezett, a súlya összesen 17 tonna. Kérdésem az, hogy kell-e utána környezetvédelmi termékdíat fizetni? Köszönettel.

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem Kínából importál árut, amit kiskereskedelmi forgalomban értékesít. A csomagolóanyagot terhelő környezetvédelmi termékdíjat önadozóként kell bevallani, és megfizetni? Gyakorlatilag ugyanúgy kell eljárni, mintha közösségi beszerzés lenne? Válaszát előre is köszönöm!

Műanyag szőtt zsák - környezetvédelmi termékdíj kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Magyarországon regisztrált kft. műanyag alapanyagot importál Kóreából. A terméket úgynevezett „big bag” műanyag szőttes zsákokba csomagolva szállítják Magyarországra, és a termék egy másik magyar partner cég részére kerül továbbértékesítésre, amely műanyag termékeket gyárt az alapanyagból. Az importőr kft.-nek kell-e környezetvédelmi termékdíjat fizetnie a műanyag zsák csomagoló anyagok után, ha a beszerzést követően nem használják fel újra, illetve, ha újra felhasználják csomagoláshoz? Mekkora a termékdíj-kötelezettsége kilónként ennek a csomagolóanyagnak, ha termékdíjbevallásra és -fizetésre kötelezett a cég? Környezetvédelmi termékdíj kapcsán milyen megjegyzést kell írnia a kft.-nek a magyar partner részére történő termékértékesítés számlájára? Köszönettel:

Tevékenységi körök Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a tevékenységei közé fel szeretné venni a mezőgazdasági kisgépek (rotációs kapa, talajlazító, benzinmotor) és építőipari kisgépek (hőlégfúvó, gipszkartonemelő) értékesítését (kiskereskedelem). Milyen TEÁOR-kód alatt kell a fenti tevékenységeket bejelenteni? Szükséges-e pénztárgép használata a tevékenységhez? Ha ezeket külföldről szerzi be, és úgy értékesíti Magyarországon, akkor környezetvédelmi termékdíj fizetésére kötelezett-e? Tisztelettel.

Január 31. – Jogvesztő határidő a környezetvédelmi termékdíjban Cikk

Tapasztalatok szerint a gazdálkodók akkor is sokszor a készletre vételkor állapítják meg a termékdíjat, ha ezt nem így jelentették be a NAV-nak. Bár azt lehetne feltételezni, hogy a termékdíj korábban történő megfizetésével nagy kockázat nem keletkezik, a helytelen gyakorlatot is mulasztási bírsággal sújtja a NAV – figyelmeztet a Mazars.

Bejelentési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. évben induló vállalkozás nem jelentkezett be 2016-ban a környezetvédelmi termékdíj bevallásra. Ebben az esetben, ha 2017-ben szeretne bejelentkezni 2016-ra, akkor ezt a 2016-os vagy már a 2017-es nyomtatványom kell megtennie?

Befőttes üveg környezetvédelmi termékdíja 2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság az EU-ból befőttes üvegeket vásárol. Az áru konténerekben ömlesztve érkezik. Magyarországon a befőttes üvegeket zárófedéllel szerelik fel, és nagyobb részét az EU-ban, kisebb részét Magyarországon, nagykereskedőknek értékesítik. Kérdésem, hogy ebben az esetben keletkezik-e termékdíjfizetési kötelezettség? Ha igen, akkor a beszerzés vagy az értékesítés időpontjában, illetve ha az értékesített mennyiség után kell megfizetni, akkor az EU-ba történő értékesített mennyiség után kell-e termékdíjat fizetni? Köszönöm.

Hűtőtáska, hulladék: változások a környezetvédelmi termékdíjban Cikk

Töredéke lesz a hűtőtáskák környezetvédelmi termékdíja a mostaninak, előnyösebb lesz meghatározott járművek után a kötelezettség, bizonyos tevékenységek pedig mentesülnek is alóla. Ismertetjük az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosítás fontosabb elemeit.

Környezetvédelmi termékdíj visszaigénylése Kérdés

Cégünk külföldről vásárol csomagolóanyagot, amibe fűszereket csomagol, majd értékesíti külföldre, visszaigényelhető-e a felhasznált csomagolóanyag értéke? Nemcsak külföldről, hanem belföldről is vásárolunk csomagolóanyagot, amibe szintén fűszert csomagolunk és külföldre értékesítjük a becsomagolt árut. Mi a módja annak, hogy a belföldről vásárolt bobina, zsugorfólia értékét visszaigényeljük? köszönettel:

Környezetvédelmi termékdíj: módosítanák a törvényt Cikk

Módosítanák a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvényt – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján szereplő módosítási javaslat tervezetéből.

Környezetvédelmi termékdíj bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás 2015 decemberében Németországban megvásárolt egy önjáró termelő gépet, de a hazaszállítását nem tudta azonnal megoldani (gumiabroncs, akku, olaj – környezetvédelmi termékdíj köteles). 2015. évben az általános szabályok szerint kellett a cégnek eleget tennie bevallási kötelezettségének. Tehát a gép elemei után használatbavételkor kellett volna a díjakat bevallani, megfizetni (azaz majdan). De a gépet csak 2016 áprilisában sikerült beszállítani Magyarországra, a használatba vétel is 2016 áprilisában történt meg. Ekkor kellett volna a termékdíjakat megfizetni a 2015-ben a cégre hatályos általános szabályok szerint. DE 2016. 01. 01-től a cég áttért (választotta) a készletrevétel időpontjában keletkező díjbevallási, díjbefizetési kötelezettségre. Ez a tény elgondolkoztatott, hogy mikor is keletkezett/keletkezik a bevallási kötelezettség ebben a konkrét esetben? Kérdésem, hogy 2015. IV. negyedévet kell-e önellenőrizni, vagy a 2016. I. negyedévet kell önellenőrizni, vagy simán a 2016. II. negyedéves bevallásban kell szerepeltetni a környezetvédelmi termékdíjat? A kötelezettségek bevallási időpontjának év eleji váltása zavar meg nagyon a döntésemnél. Ennek eldöntésében kérem segítségüket. Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Környezetvédelmi termékdíj bevallásának könyvelése Kérdés

A bevallás alapján bankszámláról kiegyenlített termékdíj összegét hogyan kontírozzuk? Köszönöm!

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy szociális szövetkezet fából készült tömegcikk gyártásával foglalkozik, és emellett egy vegyesboltot is üzemeltet. A faipari termékek csomagolásához sztreccsfóliát, a vegyesbolti értékesítéshez műanyagzacskót, húscsomagoló papírt stb. vásárol. A csomagolóanyagok beszerzésére általában kiskereskedelmi üzletekben kerül sor, ahol a számlán nem tüntetnek fel semmiféle záradékot a termékdíj-kötelezettséggel kapcsolatban, ellentétben a nagykereskedelemben, illetve a gyártótól beszerzett anyagok esetében, ahol a számla tartalmazza a záradékot. Kérdésem, hogy ez esetben az ügyfelemet terheli-e termékdíj-fizetési kötelezettség a felhasznált csomagolóanyag után, tekintettel arra, hogy nem ő az első forgalomba hozó, hiszen a beszerzés kiskereskedelmi egységben történt? Köszönettel: Vadkerti Ilona

Környezetvédelmi termékdíj megfizetése a számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! A környezetvédelmi termékdíj megfizetését a számlán fel kell-e tüntetnie az eladónak az alábbi esetben? Egy társaság közösségen belülről hoz be dobozokban becsomagolt termékeket. Ezen termékeket belföldön nagykereskedelem keretében értékesíti a csomagolással (dobozzal) együtt. A kérdésem arra irányulna, hogy a termékek értékesítéséről szóló számlán a csomagoló anyag (doboz) után megfizetett környezetvédelmi termékdíj megfizetésének tényét a számlán fel kell-e tüntetni; amennyiben igen, akkor pontosan milyen záradékot kell a számlán feltüntetni? Válaszát előre is köszönöm.

Környezetvédelmi termékdíjről röviden Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfeleim vegyesboltosok, illetve vendéglátósok. Húscsomagoló papírt, kicsi és nagyobb műanyag zacskókat, szatyrokat vásárolnak. Esetükben kell-e a termékdíjjal foglalkozni, ha igen, akkor röviden meg tudná írni, hogy mire kell figyelni, hogyan kell kiszámolni, bevallani a díjat?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs