147 találat a(z) környezetvédelmi termékdíj cimkére

AdBlue tovább értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő, a VTSZ szám: 31021010; Társaságunk AdBlue-t vásárol nagyobb mennyiségben, saját célra. Ha ebből mégis szeretnénk tovább értékesíteni, akkor azt milyen feltételek mellett tehetjük meg? Kell- e jövedéki engedély, van-e környezetvédelmi fizetési kötelezettség, kell-e ekáer bejelentés? Köszönettel!

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy cég külföldről szerez be árut, de változatlan formában, változatlan csomagolásban értékesíti tovább belföldre, ebben az esetben keletkezik termékdíj bevallási és fizetési kötelezettség? Előre is köszönöm szíves válaszukat.

Környezetvédelmitermékdíj-fizetés használt autó után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtautó kereskedő ügyfelem külföldről behozott személygépjárműveket értékesít magánszemélyek részére. A 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról (továbbiakban Ktdt.) értelmében az autókban található akkumulátor, gumiabroncs, egyéb kőolaj termék és elektromos, elektronikai berendezések után a környezetvédelmi termékdíjat be kell vallani és megfizetni. A Ktdt. 14. § (1) bekezdés szerint "A termékdíj-kötelezettség számla vagy szerződés alapján (...) meghatározott módon átvállalható.” továbbá ugyanezen paragrafus (5) a) aa) alpont szerint: „Szerződés alapján a termékdíj-kötelezettséget a kötelezettől a termékdíjköteles termék első belföldi vevője átvállalhatja.” A Ktdt. 4. § (2) b) pontja így ír: „Nem keletkezik termékdíj-kötelezettség természetes személy esetén a termékdíjköteles termék személyes szükséglet kielégítését meg nem haladó mennyiségű saját célú felhasználása során.” Amennyiben a kereskedő a használt gépjármű belföldi értékesítéskor olyan szerződést köt a magánszeméllyel, amiben az szerepel, hogy magánszemély vevő átvállalja a környezetvédelmi termékdíj kötelezettséget, de nem keletkezik fizetési kötelezettsége, mert a járművet saját célra használja fel és személyes szükségletét meg nem haladó mennyiségű, akkor elkerülhető a környezetvédelmi termékdíj megfizetése? Ez esetben is be kell jelentkezni ügyfelemnek a környezetvédelmi termékdíj-kötelezettség alá? Előre is köszönöm válaszát!

Fotovoltaikus napelem kereskedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném segítségét, hogy a külföldről behozott fotovoltaikus napelemek kereskedelmét milyen TEÁOR szám alatt folytathat egy vállalkozás? Ez nagykereskedelmet és közvetítő kereskedelmet ölel fel. További kérdésként merült fel, hogy milyen környezetvédelmitermékdíj-fizetési kötelezettség merül fel ebben az esetben, és azt hogyan kell az értékesítésről kiállított számlán feltüntetni? Köszönöm a válaszát!

Új fogalmak és új tarifák a környezetvédelmi termékdíjban Cikk

A környezetvédelmi termékdíjköteles termékek definícióját, illetve néhány esetben a díjtételeket is módosítja az Országgyűlés által október 17-én megszavazott törvényjavaslat.

Közösségen belülről személyautó lízingelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk Németországból lízingel személyautót egy cégtől, melyet még idén meg is szeretne vásárolni. A lízingdíjnál és később a vétel során a cégünknek milyen áfabevallási kötelezettsége keletkezik, és lesz-e fizetendő áfa-kötelezettségünk? Mikor és mire vonatkozóan keletkezik környezetvédelmi termékdíjbevallási és -fizetési kötelezettségünk? Ha ezt az autót később belföldi adóalanynak el szeretnénk adni, akkor áfás számlát kell kiállítanunk? Egyéb adatszolgáltatási, illetve fizetési kötelezettségünk keletkezik-e az ügylettel kapcsolatban? Részletes tájékoztatóját előre is nagyon köszönöm.

Viszlát, nejlonzacskók? Változnak a környezetvédelmi termékdíj szabályai Cikk

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt (Ktdt.) módosító javaslatot terjeszt elő a szaktárca a közeljövőben – írja Falcsik István, az RSM Hungary vám-, jövedéki és termékdíj-tanácsadási üzletágvezetője. A javaslat több olyan változtatást is tartalmaz, amely érdemben érinti a gazdálkodókat, és a kötelezettek körének bővülése is várható.

Termékdíj visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk élelmiszergyártással foglalkozik. A termék csomagolására szolgáló dobozt és a fóliát Magyarországon szerzi be. A belföldi számlán a termékdíj áthárításra került. Cégünk jelentős mennyiségű árut szállít külföldre. Tehát a csomagolóanyag nem Magyarországon terheli a környezetet. Vissza tudjuk igényelni a termékdíjat az export termékek csomagolása után? Cégünknek más termékdíj-kötelezettsége nincs, tehát bevallást sem készítünk. Köszönettel: Bleier Györgyi

Adóregisztált cég környezetvédelmi termékdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Romániai cég magyar áfaregisztrációval értékesít termékeket Magyarországra, áfabevallást nyújt be. A cégnek Magyarországon a csomagolás és a termék miatt keletkezik környezetvédelmitermékdíj-bevallási és -fizetési kötelezettsége? Ha igen, akkor az áfaregisztrációs adószámon ezt megteheti? Válaszát előre is köszönöm!

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy olyan számlát kapott az egyik beszállítójától, amelyen áthárított környezetvédelmi termékdíjat számláztak tovább. A kérdésem az lenne, hogy könyveléstechnikailag hol kell nyilvántartanunk? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Németh Szilvia

Bérgyártás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. csomagolóanyag gyártásához anyagot importál, abból szeretnének gyártatni készterméket és azt értékesíteni. 1.) Bérgyártás esetén milyen bizonylatokkal adjon ki az alapanyagot? 2.) Még az is szóba került, hogy esetleg az alapanyagot eladja a gyártó cégnek, gyártás után megvásárol a készterméket. Akkor nem bérgyártásról kap számlát, hanem a késztermékről. 2 százalék iparűzési adót meg tud spórolni. Jól gondoljuk? 3.) A második esetnél a gyártó nem akarja megvásárolni az alapanyagot. Nála felmerülhet környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség? Köszönjük szépen a válaszát.

Külföldről (Ausztriából) behozott használt CNC asztalos gép Kérdés

Nagyméretű gép vásárlása történt, mely traileres szállítmányként érkezett, a súlya összesen 17 tonna. Kérdésem az, hogy kell-e utána környezetvédelmi termékdíat fizetni? Köszönettel.

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem Kínából importál árut, amit kiskereskedelmi forgalomban értékesít. A csomagolóanyagot terhelő környezetvédelmi termékdíjat önadozóként kell bevallani, és megfizetni? Gyakorlatilag ugyanúgy kell eljárni, mintha közösségi beszerzés lenne? Válaszát előre is köszönöm!

Műanyag szőtt zsák - környezetvédelmi termékdíj kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Magyarországon regisztrált kft. műanyag alapanyagot importál Kóreából. A terméket úgynevezett „big bag” műanyag szőttes zsákokba csomagolva szállítják Magyarországra, és a termék egy másik magyar partner cég részére kerül továbbértékesítésre, amely műanyag termékeket gyárt az alapanyagból. Az importőr kft.-nek kell-e környezetvédelmi termékdíjat fizetnie a műanyag zsák csomagoló anyagok után, ha a beszerzést követően nem használják fel újra, illetve, ha újra felhasználják csomagoláshoz? Mekkora a termékdíj-kötelezettsége kilónként ennek a csomagolóanyagnak, ha termékdíjbevallásra és -fizetésre kötelezett a cég? Környezetvédelmi termékdíj kapcsán milyen megjegyzést kell írnia a kft.-nek a magyar partner részére történő termékértékesítés számlájára? Köszönettel:

Tevékenységi körök Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a tevékenységei közé fel szeretné venni a mezőgazdasági kisgépek (rotációs kapa, talajlazító, benzinmotor) és építőipari kisgépek (hőlégfúvó, gipszkartonemelő) értékesítését (kiskereskedelem). Milyen TEÁOR-kód alatt kell a fenti tevékenységeket bejelenteni? Szükséges-e pénztárgép használata a tevékenységhez? Ha ezeket külföldről szerzi be, és úgy értékesíti Magyarországon, akkor környezetvédelmi termékdíj fizetésére kötelezett-e? Tisztelettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs