13 találat a(z) könyvvitel cimkére

Alapítvány ingatlan öröklés Kérdés

Személygépkocsi üzembentartói jogának átadása II. Kérdés

Fejlesztési tartalék Kérdés

Ingatlan felértékelése drágulás miatt Cikk

A kft.-ben lévő, nemrégiben vásárolt ingatlanok már jóval többet érnek, mint a nyilvántartott érték. Kértünk ingatlanbecslőtől szakvéleményt és felértékelte nekünk. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a T12 mint értéknövekedést mivel szemben számolom el? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Német számla Kérdés

Tisztelt adószakértő! Egy társaság ügyvezetője eldöntötte, hogy interneten Németországból rendeli meg a hegesztőgépet, amely a magyarországi árnak a fele árából megszerezhető A vételár magyar forinttal lett kifizetve. A németül kiállított számlán fel van tüntetve a magyar forint összege és az átváltott euró is. Az összeg 178 880 forint, az 554,20 euró a számlán feltüntetve 19 százalék áfa 88,49 euró. A kérdésem a számlával kapcsolatban: hogyan számolhatom el, illetve a könyvelés menetét, az áfa elszámolását valójában a teljes könyvviteli, pénzügyi elszámolására kérek tanácsot. Üdv: Katalin

Könyvvitel – nyilvántartás és engedély nélkül Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jelenleg még nincs meg a mérlegképes könyvelő képesítésem (várhatóan 2018 júniusában szerzem meg). Pénzügyi számviteli ügyintéző szakmával és 1 év tapasztalattal rendelkezem. A következő volna a kérdésem: egy nemrég alakult cég bevallásait beadhatom-e (1701/1708/1765/17A60 ), illetve elkészíthetem-e a beszámolóját? A beszámolóval kapcsolatban az alábbi törvényi leírást találtam: nem követelhető meg a nyilvántartásba vétel és az igazolvány azoknál a természetes személyeknél, akik egyéni vállalkozónak vagy olyan társas vállalkozónak könyvelnek, ahol a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 151. §-ának (2) bekezdése szerint az éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétel az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában – ennek hiányában a tárgyévben várhatóan – a 10 millió forintot nem haladja meg. Ez esetben van valami elintézni való, hogy elkészíthessem a cég beszámolóját? Segítségét és válaszát előre is köszönöm.

Újabb fontos határidő! Tao és közzététel – megszűnt a díj Cikk

Közeledik a társaságiadó-bevallás és az elektronikus beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének határideje. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal május 10. után Ügyfélkapun át értesíti azokat a cégeket, amelyek korábban már késve vagy egyáltalán nem adták be a kötelező iratokat.

Alapítványok egyesülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném segítségét kérni: egy iskolában működő 3 alapítvány egyesült idén. A bírósági végzés szerint az egyesülés augusztus 30-án jogerőssé vált. Eddig az alapítványok nem rendelkeztek közhasznú státusszal, azonban most a megmaradó alapítvány közhasznú lett, a másik kettő pedig ebbe az alapítványba olvadt be. A kérdésem a számviteli elszámoláshoz kapcsolódik: helyesen járok el akkor, ha augusztus 30-áig könyvelem az eddigieknek megfelelően egyszeres könyvvezetéssel mindhármat, majd elkészítem a zárást, a vagyonfelosztást, és augusztus 31-étől kezdődően - mivel a közhasznú státuszú szervezeteknek kötelező - a megmaradó alapítványt (mintegy újként) kettős könyvvitelben kezdem könyvelni. Mi a teendőm az augusztus 30. után érkező bankszámla-kivonatokkal? (A bankszámlák még élnek valószínűleg november végéig.) Ezeket úgy kezelem, mintha már az "új alapítvány" különböző bankszámlái lennének? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Cselyuszka Antalné

Evás bt. beolvadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bevételi nyilvántartást vezető evás bt. beolvadna egy kft.-be. A két cég tulajdonosa megegyezik. Milyen könyvviteli teendők vannak ebben az esetben, és megteheti-e év közben, vagy pedig csak az adóév végén? Válaszát előre is köszönöm.

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy könyvelő cég szerződést köt egy európai parlamenti képviselővel, hogy a képviselő az Európai Parlamenttől kapott kerete terhére az általa kötött magyarországi megbízási szerződések kifizetői feladatait ellátja. Konkrétan elvégzi a számfejtést, és elutalja a magánszemélynek járó nettó összeget, valamint a NAV felé teljesítendő (adókat, járulékokat) kötelezettségeket. A könyvelő céghez utalásra kerül a megbízási szerződések bruttó összege a fizetendő járulékokkal együtt. A magánszemélyekkel kötött megbízási szerződések tartalmazzák, hogy a könyvelő cég a kifizető feladatokat ellátja. Kérdés: mi a teendő a kifizetői feladatok miatt a számlájára érkező összeg esetében, ami számára nem bevétel ,csak a vállalt feladat ellátása miatt átfut a cég bankszámláján? A könyvelő cég az általa végzett feladatok miatt neki járó összegről (megbízási szerződés alapján) áfás számlát állít ki a képviselő felé. Köszönettel várom válaszát:

Így könyveltek ők Cikk

A könyvvezetést a törvényhozás is legalább olyan erővel fejlesztette, mint a kereskedelem elvárásai. Könyvviteli időutazásunk utolsó állomásához érkeztünk.

Mérlegen a középkor Cikk

Folytatjuk 2013 utolsó napján kezdett időutazásunkat a könyvvitel világában; ezúttal a könyvelési szemszögből nem is olyan sötét középkorba kalauzoljuk Olvasóinkat.

A fáraó kedvenc írnoka, avagy időutazás a könyvvitel világában Cikk

Sokan azt gondolják, hogy a könyvvitel unalmas, szenvtelen tudomány, de ha közelebbről megismerjük, rájöhetünk, milyen sok érdekességet rejteget, ráadásul komoly történelmi múltra tekinthet vissza. Az év végéhez közeledve amúgy is visszanézünk, értékelünk, kitűzzük a jövőbeni célokat. Tegyük ezt most rendhagyó módon, induljunk egy izgalmas időutazásra a könyvvitel világába!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink