23 találat a(z) könyvvezetés cimkére

Számlakiállítás Kérdés

Devizás áttérés – osztalékrendezés Kérdés

Néptánciskola könyvvezetési és beszámolási kötelezettsége Kérdés

Teendők, ha vállalkozás a könyvvezetésben devizanemet vált Cikk

Mit kell tennie a könyveit euróban vezető cég, ha áttérne forintra, szükséges-e mérlegét könyvvizsgálóval hitelesíttetnie? Olvasói kérdésekre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Fióktelep Kérdés

Devizás könyvvezetés: bankszámlák közötti átvezetés Kérdés

Egy kft. euróban vezeti könyveit. Van EUR és HUF bankszámlája is. Egy másik vállalkozástól kapott kölcsönt forintban a HUF számlára, amelyet átvezetett az EUR számlára. Választott árfolyam az MNB, könyv szerinti érték meghatározása az átlagár módszerrel történik. Milyen árfolyammal kell könyvelni az átvezetést? Jól gondolom-e, hogy a kapott kölcsönt a választott árfolyamon kell könyvelni (azaz az MNB reciprokával). Az átvezetés során a csökkenést (HUF devizaszámla) átlagárfolyamon kell kivezetni. Az EUR számlán pedig lekönyveljük a számlán jóváírt euró összeget. Az átvezetés miatt keletkezett különbözetet árfolyam-különbözetként kell könyvelni.

Társasház könyvvezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasház egyszeres könyvelést vezet. Bírósági per kapcsán az esetleges jövőbeni kifizetések fedezetére a tulajdonosok célbefizetésként befizettek mintegy 24 millió forintot 2017-ben és 2018-ban is ugyanennyit. Ezzel az elszámolt bevétel mindkét évben meghaladja az éves 50 millió forintos 479/2016 kormányrendelet szerinti korlátot. Mi minősül a társasház alaptevékenységének (része-e az alaptevékenységnek a perben történő részvétel és a célbefizetés előírása/teljesítése, vagy egyéb bevételnek minősül), valamint az alaptevékenység bevételének? A kormányrendelet szerinti eredménylevezetésben szereplő elszámolt bevételben hol jelenik meg az alaptevékenység bevétele? Ezek alapján kettős könyvvitelt köteles vezetni a társasház? Válaszát előre is köszönöm!

A jegyzett tőke és a könyvvezetés pénznemének problémája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság az elmúlt évben a létesítő okiratában forinttól eltérő devizanemben (EUR) állapította meg a jegyzett tőkéjének összegét, mely devizanem szerint került bejegyzésre a társaság törzstőkéje. A létesítő okiratban nem került megjelölésre a könyvvezetés pénzeneme, így a könyvelés a számviteli politikában és a beszámolóban is a könyvvezetés pénznemeként a forintot jelölte meg és e szerint könyvelt. A 2018. évtől viszont a számviteli törvény módosítása rendelkezett arról, hogy a könyvvezetés pénznemének azonosnak kell lennie a cégbíróságon bejegyzett tőke pénznemével. A társaság a forintban történő könyvelés mellett maradna. Kérdés: hogyan lehet a cégbíróságon EUR-ban bejegyzett tőkét HUF-ként szerepeltetni? Létesítő okiratot kell módosítani és ismételten benyújtani már HUF összeggel a törzstőkét?

Áttérés devizás könyvvezetésre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen jogszabályi feltételei vannak a forinttól eltérő devizában történő könyvvezetésnek? Az áttéréshez milyen határidők és jogszabályi követelmények vannak? Válaszukat köszönjük!

Ukáz a NAV-tól a könyvvezetéshez, a beszámoló készítéséhez Cikk

Tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a multinacionális vállalatcsoportok magyar tagvállalatai számára a számviteli törvényben előírt könyvvezetési és beszámoló-készítési előírásoknak való megfelelésről.

Egyéni vállalkozó könyvvezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó papíralapú pénztárkönyvet, illetve naplófőkönyvet vezet. Megteheti-e, hogy excelben megszerkeszti a nyilvántartást a nyomtatvány teljes tartalmának megfelelően és azt vezeti? Havonta, negyedévente illetve évesen összesítve kinyomtatja, Az analitikus nyomtatványok vezethetők-e excelben? Amennyiben az egyéni vállalkozó pénztárkönyvet vezetett, megteheti-e, hogy naplófőkönyvet vezet 2018-tól, be kell-e jelenteni a változást a NAV-hoz? Köszönöm segítségét!

Őstermelő könyvvezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tevékenységét 2017 decemberében kezdő őstermelőnek, akinek a jövedelme feltételezhetően nem fogja meghaladni 2018. évben a 8 millió forintot, és mentes az áfa alól a mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett, tehát mint mezőgazdasági kistermelő, milyen könyvvezetést kell alkalmaznia? Illetve ha 2017-ben még egyéni vállalkozó volt, és mint őstermelő abban az egy hónapban bevétele nem keletkezett, akkor a 2017. évi adóbevallásban kellett volna nyilatkoznia, hogy kistermelői átalányadózást választ? Ha nem nyilatkozott, jól gondolom, hogy azt utólag már nem lehet módosítani? Köszönöm válaszukat!

Vadászterület földtulajdonosi közösség könyvelése Kérdés

Milyen könyvvezetési kötelezettsége van a földtulajdonosi közösségnek? A közös képviselő bejelentkezett az adóhivatalhoz adószámért Az alaptevékenységük nem tartozik a társasági adó hatálya alá, így ilyen adófizetési kötelezettségük nem keletkezik. Milyen bevallási kötelezettségei vannak, nincs akalmazott. Nem áfaalany. Kell-e cégkapu? Kell-e PK-141 mérleget beküldeni? Köszönettel.

Társasház, lakásszövetkezet számvitele: figyeljen a változásokra! Cikk

2017-től új kormányrendelet szabályozza az egyéb szervezetek – köztük a lakásszövetkezetek és társasházak – beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségét. Ismertetjük a legfontosabb jellemzőket és változásokat.

Új rendelet 2017-től: a civil szervezetek könyvvezetéséről Cikk

2017-től új kormányrendelet szabályozza a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségét. Cikkünkből megtudhatja az alapítványok és az egyesületek könyvvezetésére és beszámolókészítésére vonatkozó főbb szabályokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Utazási költségtérítés ellenőrizhetősége

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkába járás közben baleset

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Saját munkavállalók duális képzése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs