9 találat a(z) könyvkiadó cimkére

E-book értékesítése külföldön Kérdés

Jogdíjak Kérdés

Közös könyvkiadás költségeinek megosztása Kérdés

Könyvkiadó költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Adott egy cég, amely könyvkiadással foglalkozik. Megszerzi a külföldi szövegezést (jogok), amelyet itthon lefordíttat, majd ezt kinyomtattatja, bekötteti és értékesíti üzleteknek és magánszemély vásárlóknak. Így felmerülnek az alábbi költségek: műfordítás, nyomdaköltség, korrektúra, tördelés, borító tervezés, jogdíj, nyelvi lektorálás, raktározás. Kérdésem, hogy ezek a költségek ELÁBÉ-nek, alvállalkozói teljesítésnek vagy egyéb igénybe vett szolgáltatásnak (52) számolandók el? Az előző könyvelő mindent ELÁBÉ-hoz rendelt. Másik kérdésem, ha egy vállalkozás olyan tevékenységet vesz igénybe, amely nem szolgálja közvetlenül az árbevétel szerző tevékenységét (például telephelyének rendezett kinézetéért rendszeresen kertészeti szolgáltatást vesz igénybe évi több százezer forintért), de ragaszkodik hozzá, hogy a kifizetést átutalással teljesíti, az miként könyvelendő, hogyan számolható el? Válaszát előre is köszönöm.

Jogdíj vásárlása magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét az alábbi elszámolásában. Egy könyvkiadó kft. magánszemélyek által írt könyveket kíván kiadni és értékesíteni. A könyveket magánszemélyek írják, és a szerzői jogokat értékesítik a kft.-nek. Kérdésem, hogy ebben az esetben hogyan kell elszámolni a kft.-nek a magánszeméllyel a jogdíj-értékesítéssel kapcsolatban? A magánszemélynek bevétel, de a kft. kifizetőnek minősül? Milyen járulékokat kell levonni, megfizetni és bevallani? A megvásárolt szerzői jog a kft.-nél immateriális jószágként kerül nyilvántartásba? Válaszát köszönöm!

Bajban a nagy könyvkiadó! A NAV is nyomoz az Alexandránál Cikk

Nemcsak a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság, hanem az adóhatóság is nyomozást folytat az Alexandra cégcsoporttal kapcsolatban – írja hétfői számában a Magyar Idők.

Tao-támogatást kérnek a könyvkiadók – az Alexandra bedőlése sokakat magával ránthat Cikk

Súlyos likviditási gondokat okoz a magyar könyvszakmának, hogy az Alexandra csoporthoz tartozó Könyvbazár Kft. több mint 3 milliárd forinttal tartozik a kiadóknak és a nyomdáknak, így áttételesen a szerzőknek is – mondta Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Pénztárgép – könyvértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítványunk könyvkiadást is végez. A megrendelőknek számlát állítunk ki. Néhány esetben előfordulna, hogy rendezvényen mi magunk értékesítenénk a könyveket. Ebben az esetben kötelező-e a pénztárgép használata? Válaszát előre is köszönöm!

Káosz az iparűzési adó értelmezésében: sokba kerül az adózóknak Cikk

Szolidaritási alapot hoz létre a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) az adótörvényi szabályozatlanság miatt összesen több száz millió forintos büntetéssel fenyegetett könyvkiadók megsegítésére – mondta el Kocsis András Sándor, a szervezet elnöke kedden Budapesten.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs