5 találat a(z) könyvel cimkére

Költség átvállalása II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre nem kaptam meg sajnos a választ: Társaságunk vásárolt 2 darab tabletet, aminek a költségét egyik partnerünk átvállalja. (Az ő megbízásukból kell használnunk az eszközöket.) Az eszköz a mi tulajdonunkban marad (tehát nem akarjuk eladni), az árát viszont a partner megtéríti. Milyen bizonylatot kell kiállítanom ahhoz, hogy a partner megtérítse részünkre az eszközök értékét? Ha jól gondolom, akkor ez (a költség megtérítése) nem lesz áfás tétel, hova könyvelem a befolyó összeget? Köszönöm! Sajnos a kapott válaszból nem derül ki, hogy hogyan, milyen jogcímen tudom továbbterhelni, külön számlában a megtérítést. Áfásan? Nem akarjuk értékesíteni és nem tudom beépíteni a vállakozói árba, tehát külön kell számláznom, de csak pénzügyi megtérítés történik! Tehát a kérdésem: milyen jogcímen tudom továbbterhelni a 2 db tablet árának megtérítését, áfás vagy nem? Válaszukat köszönöm!

Vízdíjszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vízdíjszámla könyvelésével kapcsolatosan kérném szíves segítségét: a szolgálató zrt. a 2017. évben túlfizetésről bocsájtott ki mínuszos előjelű számlát, a 2018. évben a szolgáltató számláján az alábbi adatok szerepelnek: számla főoldalán szolgáltató adatai, vevő adatai, elszámolási időszak fizetendő összeg 0 forint, és fizetési határidő. A számla második oldalán, ami számlarészletező, már fizetendő összeg szerepel pl. bruttó 373 Ft ivóvíz-szolgáltatási alapdíj, majd tájékoztató adatként a folyószámla egyenleg és a túlfizetés csökken a 373 forinttal. A kettő könyvelésben hogyan kell ezt helyesen könyvelni? 1. a számla értéke nulla, nem könyvelem 2. a számlarészletező alapján lekönyvelem a pl. 373 forintot és a nyilvántartott túlfizetést folyamatosan csökkentem a szállító analitikában? Köszönöm a segítséget.

Sikkasztásért börtönbüntetésre ítélték a könyvelőt Cikk

Három év börtönre ítélt első fokon a Zalaegerszegi Járásbíróság egy könyvelőnőt, aki három cégtől összesen több mint 92 millió forintot sikkasztott el – tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-t.

Egyik cég megvásárolja a másik cégtől egy követelést. Kérdés

Az 1. Kft. megvásárolja egy másik 2. Kft.-től egy harmadik fél tartozását. A tartozás az 1. Kft.-nél (vevő) 10 millió Ft a 2. Kft. megvásárolja 1,5 millió Ft-ért. Hogyan kell könyvelni az 1. Kft.-nél az érték alatt megvásárolt tartozást? Hogyan kell könyvelni a 2. Kft.-nél könyv szerinti és a kifizetett összegeket? A 2. Kft.-nél képződik-e tao-alap az értékkülönbözetből? Segitő válaszukat előre is megköszönöm.

Milyen költség? Kérdés

A NAV végrehajtási költségátalány befizetését írja elő, viszont ilyen tétel, illetve adónem a folyószámlán nem szerepel. Gondolom ez egyéb ráfordítás, de milyen, hová kell könyvelni, és vajon ez egyben adóalap-növelő tétel is ? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelőként termőföld értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Áfaarányosítás őstermelő esetében

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Üzletrészeladás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close