237 találat a(z) kölcsön cimkére

Kölcsön átminősítése adománnyá Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány végelszámolással megszűnne, mivel tevékenységet évek óta nem folytat. A könyvelésben magánszemélytől származó kölcsön szerepel, mely a korábbi működést finanszírozta. Az alapítvány a kölcsönt visszafizetni nem tudja, de a kölcsönbe adó nem is kéri a kölcsön visszafizetését. Kérdésem, hogy át lehet-e minősíteni az adott kölcsönt adománnyá, és milyen adójogi következményekkel kell számolni ez esetben? Milyen esetleges más lehetőségek vannak a kölcsön megszüntetésére? Megszüntethető-e végelszámolással az alapítvány úgy, hogy a kölcsöntartozását nem fizeti vissza? Tisztelettel várom válaszát.

Kölcsön ügyvezetőtől, amely nem tag a cégben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. kapott kölcsönt ügyvezetőtől, amely nem tag a cégben. A kölcsön kamatmentes. Esetleg van olyan előírás, amely magánszemélynek vagy akár kft.-nek adó-, illetve járulékfizetéssel járna? Köszönöm szépen.

Lemondás kölcsönadott pénzről szociális szövetkezet javára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban az esetben, ha egy külső magánszemély kölcsönt ad egy szociális szövetkezetnek, de le is mond róla, akkor a kapott összeg után a szociális szövetkezetet terheli-e illetékfizetési, illetve bejelentési kötelezettség? Köszönöm mielőbbi válaszát! üdvözlettel: Cs. Éva

Devizában adott kölcsön évvégi értékelése Kérdés

A társaság ingatlant vásárolt, melyhez a külföldi illetékességű tag adott hosszú lejáratra kölcsönt euróban. Kérdésünk, hogy ezt a kölcsönt, az év végi euró árfolyamon át kell-e értékelni? A társaságnak 2014-ben bevétele nem volt, ez az összeg jelentős veszteséget okozna, ha el kell számolni. Kérem segítségüket, hogy válaszukat szíveskedjenek még a mérleg bevallás előtt elküldeni.

Kamatkedvezményből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság kölcsönt nyújt egy független magánszemélynek. Jól gondoljuk-e, hogy abban az esetben nem keletkezik kamatkedvezményből származó jövedelem a magánszemélynél, ha a jegybanki alapkamat plusz 5 százalék mértékben állapítják meg a kamatot?! Mi lenne a helyzet akkor, ha a rögzített kamat kevesebb lenne, mint a jegybanki kamat plusz 5 százalék? Ez esetben a kifizetőnek kell az adót megállapítani, bevallani és megfizetni? Mivel független magánszemélyről van szó, ezért a jövedelem 1,19-szerese után 16 százalék szja és 27 százalék eho lenne az adó? Köszönettel.

Bajba kerülhet, ha igazolatlan pénzt fizet be bankszámlájára Cikk

Megtakarításaiból és kölcsönből fizetett bankszámlájára, állította az adózó. Az adóhatóság viszont azt egyéb jövedelemnek minősítette, és az összegre adót, bírságot és késedelmi pótlékot szabott ki. Az ügy a Kúriánál kötött ki.

Tartós kölcsön elszámolása Cikk

Hogyan kell elszámolni a cég által a tulajdonosnak adott tartós kölcsönt? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértőnk válaszolt.

Tartósan adott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Eltérő véleményeket olvastam a következőkkel kapcsolatban, ezért szeretném a segítségüket kérni: Egy egyszemélyes kft. a tulajdonosnak tartós kölcsönt adott (7 évre) a jegybanki alapkamat plusz 5 százalék kamattal. A visszafizetés ideje nincs meghatározva, azt bármikor törlesztheti a 7 év alatt. Az esedékes kamatot mindig év végén fizeti meg. A kölcsön után értékvesztést számoltunk el, arányosan az adott időszakra, mivel bizonytalan a kölcsön visszafizetése. Ez az értékvesztés egyéb ráfordítás-e, és növeli-e a taoalapot? Tisztelettel: Léderer Györgyné

Magánszemély által nyújtott kölcsön II. Kérdés

A fenti címen korábban feltett kérdésre adott válasz alapján felmerült kérdések: A kifizetőnek mikor kell az adót levonni? A részletek visszafizetésekor (nem tudjuk a tőkét és kamatot a részleteknél elkülöníteni), vagy év végén egy összegben? 14 százalékos ehót is le kell vonni? Továbbá: a társaságnak van-e a kifizetett kamattal kapcsolatban adóalap-növelő vagy -csökkentő tétele?

Cégek közötti kölcsön Kérdés

Az 1. számú cég ingatlanbővítésre kölcsönt kapott a 2. számú cégtől, a kölcsönt előreláthatólag nem tudja záros határidőn belül visszafizetni. Az 1. számú cég tulajdonában lévő eszközt (egy gépet) felajánlott a 2. számú cégnek 22 millió forint értékben. Ezt a 2. számú cég elfogadja. Az 1. számú cég tárgyi mentes, a 2. számú cég "normál" áfás. Kérdésem: milyen áfa- és illetékvonzata van az eszközátadásnak?

Kölcsönből kártalanítják a betéteseket Cikk

A Magyar Nemzeti Bank és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) között létrejött szerződés alapján az MNB az OBA részére likviditási kölcsönt nyújt annak érdekében, hogy az OBA 20 munkanapon belül kártalaníthassa a DRB Bankcsoport Bankjainak érintett betéteseit.

Kölcsönkövetelés elengedése Kérdés

Tisztelt Hölgyem / Uram! Gazdasági társaságok között szerződés keretében kölcsönkövetelés, illetve kötelezettség áll fenn. Ennek állománya 1 millió forint. Év végén a jogosult elengedi a kötelezett felé követelését. Az "ajándékozás" tényét be kell jelenteni a NAV felé, függetlenül attól, hogy illetékmentes az ügylet? Válaszukat előre is köszönöm!

Magánszemélyek közötti kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó magánszemélytől kapott kölcsönt, amely után kamatot fizetne. A kamatot lehetséges a jegybanki alapkamat alapján számolni? A kölcsönadó a kapott kamat után hogyan adózik? Köszönöm a segítséget.

Társaság tagjának adott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság saját tagjainak 15 évre nagyobb összeget kamatmentesen kölcsönbe ad. Ebben az esetben van-e szja-kötelezettségük a tagoknak?

Euróban kapott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás egy hitelnyújtással foglalkozó cégtől 384 000 euró kölcsönt kapott a belföldi devizás szállítói kötelezettsége kiegyenlítésére. A kölcsönt nyújtó közvetlenül a szállítónak utalta át a devizát. Erről van egy banki tranzakciós igazolásom, ahol az árfolyam 306 forint/euró. A kölcsön nyújtásáról szerződésem még nincs, de egyéb információk szerint november 24-én jött létre. Milyen árfolyammal és dátummal kell a kölcsönt állományba venni? A választott hitelintézet vételi és eladási átlagán, vagy az átutalás napján érvényes 306 forinttal? Köszönöm előre is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás?

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mezőgazdasági idényjellegű munka

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Elektromos kerékpár

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close