24 találat a(z) készenléti munkakör cimkére

Csábító lehet a rendkívüli munkavégzés elrendelése, számolni kell a buktatókkal Cikk

A munkaerőhiány okán egyre több vállalkozás kénytelen a rendkívüli munkavégzés eszközéhez folyamodni. Érdemes ezért áttekinteni a buktatókat, mivel a jogszerűtlen munkáltatói lépéseknek következményei lehetnek.

Készenléti munkakör Kérdés

Készenléti jellegű munkakör szabadság kiadás Kérdés

Vendéglátó egység alkalmazhat-e készenléti munkaidőben? Kérdés

Készenléti jellegű munkakör: ténykérdés, nem megállapodásfüggő, de anélkül nem alkalmazható Cikk

A munkaidőbeosztási könnyítések okán a munkáltatók előszeretettel alkalmazzák a készenléti jellegű munkakör szabályait, ráadásul – a munkaügyi ellenőrzések adatai alapján – sok esetben alaptalanul. Cikkünkben összefoglaltuk, mire kell ügyelniük a munkáltatóknak annak érdekében, hogy ne szembesüljenek munkaügyi bírsággal, illetve vesztes munkaügyi perekkel.

Vagyonőrök alkalmazása egyszerűsített foglalkoztatással Kérdés

Ilyen problémák merülhetnek fel a készenléti jellegű munkaköröknél Cikk

A rugalmasan alakítható és bővíthető munkateher biztosítása, illetve a rendkívüli munkavégzésért járó bérpótlékok elkerülése érdekében számos munkáltató alkalmazza előszeretettel a készenléti jellegű munkakör kategóriáját, sok esetben a munkajogi feltételek hiányában. Ha az alkalmazás jogellenes, kellemetlen jogkövetkezménnyel kell számolni. Az alábbiakban a jogszerű alkalmazás feltételeit, illetve a jogellenesség jogkövetkezményeit mutatjuk be.

Hosszabb napi munkaidő-pótlékszámítáa Kérdés

24/48 készenléti munkakör Kérdés

Munkaidőkeret készenléti munkakörben Kérdés

Mitől lesz egy munkakör készenléti jellegű? Cikk

Olvasónk készenléti jellegű munkakörben, napi 18 órában – amely túlnyomórészt éjszakára esik – készül munkát vállalni. Szerette volna megtudni, hogy szabályszerűen ez milyen feltételek mellett valósítható meg. A kérdésre Hajdu-Dudás Márta ügyvéd, munkajogász adott választ.

Készenléti munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéb őr készenléti jellegű munkakörben szeretne dolgozni, és szeretne 18 órában dolgozni egy nap, a munka nagy része éjszakára esne, a munkáltató nem dolgozik többműszakos munkarendben. Ha a megállapodása a munkáltatóval napibérben lenne, mennyi bérpótlékot kell részére számfejteni, és milyen jellegűeket? Egyáltalán ennyit dolgozhat egy nap valaki a jogszabályoknak megfelelően? Köszönettel. Kiss Anita

Készenléti munkakör munkaideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Készenléti jellegű munkakörben, portásként alkalmazott munkavállalók munkaidejének meghatározásával kapcsolatban kérném szíves segítségét. Számomra nem egyértelmű, hogy ha a munkáltató és a munkavállaló úgy állapodnak meg, és természetesen azt a munkakör jellemzői is lehetővé teszik, akkor a napi 12 órás munkavégzés milyen heti munkavégzésre ad lehetőséget, és mi a munkaidőkeret alapja. Napi 12 óránál a dolgozót heti 60 órában kell bejelenteni, és a heti 72 óra csak arra vonatkozik, hogy az egyenlőtlen munkaidőbeosztás alapján hetente akár 72 óra munkát is végezhet (másik héten nyilván ennyivel kevesebbet), vagy mint ahogy néhány szakcikk erre enged következtetni, lehetséges olyan megállapodás a munkavállalóval, mely szerint neki a "rendes" munkaideje napi 12 óra heti 6 napon, vagyis 72 órán keresztül, és ez a heti 72 óra lesz a munkaidőkeret alapja is? A munka törvénykönyvéből számomra csak a napi 12 óra és ebből következően a heti 60 óra következik, a 72 órát pedig csak a beosztásra vonatkozóan érzem megengedhetőnek (mint ahogy a napi munkaidő is beosztható náluk 24 órára, mégsem ez az alap munkaidő), azonban a T1041 nyomtatvány kitöltési útmutatója is maximum heti 72 órás munkaidőt említ. Segítségét előre is köszönöm.

Így kell helyesen beosztani a munkaidőt Cikk

A munkaidő beosztása a munkáltató alapvető joga és kötelezettsége. A munkáltatót a munkaidő beosztásával összefüggésben többféle jog illeti meg és kötelezettség terheli, a szabályok nem ismeretének következményei lehetnek.

Heti munkaidő mértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. 99. paragrafusának (2) bekezdése szerint a (nem készenléti jellegű munkakört ellátó, illetve nem a munkáltató vagy a tulajdonos hozzátartozójának minősülő) munkavállaló beosztás szerinti heti munkaideje legfeljebb 48 óra lehet. Az Mt. 99. paragrafusának (5) bekezdése alapján a munkavállaló heti munkaidejébe a 107. paragrafusban meghatározott rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani. Az Mt. 99. paragrafusának hatályos (7) bekezdése és annak indokolása szerint az Mt. rögzíti azt, hogy a munkaidőkeret tartama (vagy 12 hónap) átlagában a heti munkaidő a rendkívüli munkavégzéssel együtt sem haladhatja meg a 48 órát. A munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállaló egy adott hétre eső heti munkaideje (beosztás szerint plusz rendkívül munkaidő) meghaladhatja a 48 órát, amennyiben a munkaidőkeret tartamának átlagában a heti munkaidő a rendkívüli munkavégzéssel együtt sem haladja meg a 48 órát? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1