231 találat a(z) kártérítés cimkére

Munkavállaló kártérítési felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknak környező településeken vannak üzletei.A gépkocsivezető alkalmazott az áru kiszállításával egyidejűleg 2-3 naponta az üzletben dolgozó alkalmazottól napi pénztárjelentés aláírásával (annak 1 példány átvételével) átveszi az előző napok bevételeit, majd az ügyvezető részére továbbítja. Az ügyvezető jelezte, hogy 1 napi bevétel a pénztárjelentéssel hiányzik. A söfőr alkalmazott állítja, hogy csak 2 napi bevételt adott át az eladó. A hiányzó nap pénztárjelentésének tömbben maradó példánya nem igazolja a sofőr aláírását, mivel azon az előző nap átütött aláírása szerepel. Az Mt. 179. § (1) szerint a munkavállaló köteles a kárt megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható. Milyen lehetősége van a munkáltatónak a kár megtéríttetésére, melyik dolgozóval szemben (vagy mindkettővel), és milyen módon? 25 000 Ft kárról van szó, de nem szeretnénk, ha ebből gyakorlat válna. Köszönöm válaszát!

Gigantikus kártérítést kell fizetnie a vegyipari óriásnak egy rákos betegnek Cikk

Csaknem 290 millió dolláros kártérítést kell fizetnie a Monsanto vegyipari óriáscégnek rákkeltő gyomirtói egyik áldozatának egy San Franciscó-i bíróság pénteki döntése értelmében.

Kártérítés sztrájk miatti járattörlés esetén Cikk

A sztrájk miatti járattörlés esetén is járhat a légiutasoknak kártérítés az unió vonatkozó szabályai szerint. Magyarországon a Fővárosi Kormányhivatal V. Kerületi Hivatala dönti el, hogy rendkívüli oknak minősül-e a munkabeszüntetési akció.

Óriási összegű kártérítést hagytak veszni a pórul járt légiutasok Cikk

Európai utasok mintegy 1 milliárd euró jogos kártérítést nem igényeltek vissza a légitársaságoktól, részben azért, mert nem ismerik a jogaikat – mondta Bolyó Anikó, a légi utasok érdekérvényesítésével foglalkozó Flight Refund ügyvezetője az M1 aktuális csatornán.

Johnson & Johnson: dollármilliárdos kártérítés? Cikk

Négy milliárd 100 millió dolláros büntetésre és további 550 millió dolláros kártérítésre kötelezte egy amerikai esküdtszék a Johnson & Johnsont. Kiderült ugyanis, hogy a 22 felperes nő, aki a cég babahintőporát intim testrészeken használta, petefészekrákot kapott – írja a euronews.

Milliókat csalt ki vállalkozóktól, hivatalos személynek adva ki magát Cikk

Vádat emeltek egy nő ellen, aki 248 embert csapott be és csaknem hetvenmillió forintot csalt ki tőlük kártérítésre és reklámszerződésre hivatkozva – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Munkavállalói kártérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy jogellenes munkavállalói felmondás esetén miért bruttó fizetési kötelezettség terheli a munkavállalót? A kártérítés összege a munkavállaló részéről nem megszerzett jövedelem, hanem "kiadás", így miért terheli azt adó- és járulékfizetési kötelezettség?

Akár 600 eurós kártérítésre is kötelezhetők a légitársaságok késés esetén Cikk

Akár 600 eurós kártérítésre is kötelezhetők a légitársaságok hosszabb késés esetén. Precedens értékűvé válhat Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztályának légitársaságokkal szembeni gyakorlata a késések tekintetében – írja közleményében Budapest Főváros Kormányhivatala.

Óriási kárt okoztak a júniusi viharok Cikk

A júniusi viharok miatt múlt péntekig 18,5 ezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz, a károk előzetesen becsült értéke 1 milliárd 914 millió forint – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). Az átlagos kifizetések egyes társaságoknál elérik a 130 ezer forintot. Több biztosító újabb bejelentésekre számít a következő napokban, így a károk nagysága még nőhet.

Következetlen gyakorlat a munkáltatónál – felelős a kárért Cikk

Nem mentesül a munkáltató a kárfelelősség alól, ha a munkabalesetnek nemcsak az az oka, hogy a munkavállaló nem megfelelő megoldást választott a munka elvégzéséhez, hanem ahhoz hozzájárult a munkáltatónál kialakult következetlen gyakorlat és a nem egyértelmű utasítás is – döntött a Kúria.

Üzemi baleset – munkáltató térítési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk üzemi balesetet követően a felmerült egészségbiztosítási ellátási költségek megtérítésére kötelezte a tb fizetési meghagyás útján. Kérdésem, hogy az így megfizetett összeg – melyet az egyéb ráfordítások közé könyveltünk – társasági adó szempontjából adóalap-növelő tétel-e?

Elfojtották a munkavállaló véleményét vagy sem? Cikk

A véleménynyilvánítás szabadságának alapjoga a munka világában korlátok között érvényesülhet, ezért a munkáltatónak az az intézkedése, amikor igazoló jelentést kér a munkáltató intézkedésének helyességét nyilvánosan bíráló közalkalmazottól, önmagában nem vagyoni kártérítésre alapot adó személyiségi jogsértést nem valósít meg – mondta ki a Kúria.

Jövedelempótló kártérítés adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar állampolgár Ausztriában dolgozott, munkabére után kizárólag ott fizetett adót. Baleset miatt munkáját elvesztette és a magyar biztosító jövedelempótló kártérítést fizet részére a károkozó gépjármű-felelősségbiztosítása alapján (az adózó és a biztosító között tehát nem áll fenn semmilyen szerződés). Az Szja tv. szerint adómentes a biztosító szolgáltatása, kivéve a jövedelmet helyettesítő felelősségbiztosítás alapján fizetett jövedelmet pótló kártérítést. Az Szja tv. ezen felül az alapelveknél rögzíti, hogy az adókötelezettség jogcímét, valamint az adókötelezettségeket (ideértve a jövedelem megállapítását is) az elmaradt jövedelemre tekintettel kifizetett kártérítés esetén az elmaradt jövedelemre irányadó rendelkezések szerint kell meghatározni [ld.: 1. § (9) bek.a.) pont] Kérdés, hogy mivel a kettős adós egyezmény alapján az ausztriai jövedelem után a magánszemély itthon nem adózott, ezért az azt helyettesítő kártérítés után sem kell adót fizetni? Az Adózóna egy cikkében foglaltak szerint az elmaradt jövedelem helyén kell a kártérítésnek adóznia, hogy az adójogi semlegességet megőrizzük. ( http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/veszitett_a_nav_a_kurian_meg_a_karteritest__g78n8o ) + egy olyan ügyben, ahol ciprusi munkabérrel rendelkező magyar személy szenvedett balesetet és a biztosító szja-t levonva fizetett kártérítést, a NAV az adózó részére az 53as bevallás alapján megfizette a nem kevés levont előleget. Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Kártérítés repülőgépkésésért: előre be nem jelentett sztrájk esetén is jár Cikk

Akkor is kötelesek kártérítést fizetni utasaiknak a légitársaságok, ha a repülőjárat törlését vagy jelentős késését egy átszervezés váratlan bejelentését követően kialakult "vadsztrájk" okozza – mondta ki mai ítéletében az Európai Bíróság.

Bírósági ítélet szerint kapott jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köztisztviselői jogviszony jogellenes megszüntetése miatt az alábbi bruttó összegeket fizették ki részemre. Végkielégítés 5 607 600 Szabadságmegváltás 1 482 465 Átalány kártérítés 9 346 000 Összesen 16 436 065 Ft. A kifizető igazolást nem adott, 2017. évre kellene bevallást készítenem. Kérdésem a következő: A fenti adatok alapján magánszemélyként milyen közterheket kell megfizetni, (szja, eho, nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék, eho, különadó) az szja-bevallás mely soraiban kell a megszerzett jövedelmet bevallani? Köszönettel: Mlinár Jánosné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs