hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha katás akar maradni, ezekre is figyeljen!

  • adozona.hu
3

Kifizetőtől kapott bevétel mikor szünteti meg a kataalanyiságot, és mikor nem? A főállású egyéni vállalkozónak mire kell figyelnie, hogy kataalanyiságát megőrizze? November 1-jétől a kormány rendelettel felülírta a júliusban elfogadott új törvény néhány passzusát.

Az új kataalanyisággal kapcsolatban 2022. november 1-jétől a 441/2022. kormányrendelet alapján változott, hogy mikor szűnik meg a kataalanyiság, ha a katás kifizetőtől szerez bevételt. A módosítás szerint a katatörvény 5. § (1) bekezdés g) pontjában lévő általános szabálytól eltérően a bevétel megszerzését megelőző nappal akkor szűnik meg a kisadózói adóalanyiság, ha termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékeként szerez az Art. szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) bevételt, ide nem értve a TESZOR 49.32.11 szerinti taxis személyszállításból származó bevételt. Például, ha a kisadózó ugyan az Art. szerinti kifizetőtől szerez bevételt, de az kötbér, kamatjóváírás, vagy valamilyen visszatérítés, azaz nem termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás ellenértékeként kapja a kifizetőtől bevételt, akkor nem szűnik meg az adóalanyisága.

A kata szabályairól korábbi cikkeinket itt olvashatja el!

A kifizetőre vonatkozó kormányrendeleti módosítás azonban továbbra sem kezelte azokat az eseteket, amikor a katás magánszemélynek nyújt szolgáltatást, de a szolgáltatás díját például egy fogorvos nem a magánszemélynek, hanem az egészségpénztár felé számlázza. Ebben az esetben megszűnik a kataalanyiság, mert a fogorvos a szolgáltatást az egészségpénztárral szerződött szolgáltatóként nyújtja a betegnek, ezért a bevételt nem a kezelt magánszemélytől, hanem az egészségpénztártól mint kifizetőtől kapja. A kifizetőtől származó bevétel megszerzése miatt a fogorvosnak a kataalanyisága megszűnik a bevételszerzést megelőző napon. Ezt a tényt a bevétel megszerzését követő 15 napon belül be kell jelenteni a NAV-hoz.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben tovább példákkal illusztráljuk az új előírásokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
Ruszin Zsolt

Örülök, hogy az adózónán ismét téma az újkatásokra (is) rákényszerített hamis egészségpénztári szerződés szerinti számlázás és az új Kata törvény "kifizetőtől" elnevezésű fordulatának hajmeresztő értelmezgetése.

A kialakult helyzetért a Pénzügyminisztérium a felelős, de ez is olyan, mint a benzinhiány. Egyszerűen az "illetékesek" kijelentik, hogy nincs itt semmilyen probléma, tehát: ügy megoldva.

Adózóna

Kedves veresne1!

Kérjük, hogy szakértőnkhöz intézett kérdését ne kommentben tegye fel, hanem használja a portálunk fejlécében található kérdés-válasz felületet! Kérdésében legyen szíves hivatkozni az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. Kérdését így tudjuk szakértőnkhöz delegálni, és a választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel: az Adózóna szerkesztősége

veresne1

Azt szeretném kérdezni hogy KATás vállalkozó ha nem maradt 09.01 után Uj Katás és a bevétele 8.550.000.-ft volt, 09.01-től általányadós de a bevétele nem fogja meghaladni a 12 mFt-ot kell -e fizetni az 55 0zer ft után Katát. De aki maradt UJ Katás és szintén túllépte a 8 mFt-ot ott is átvihető a többi hónapokra? Egybe fog számolni a 12 mFt. ???? Köszönöm szépen

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szabadság nyilvántartása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Megszűntnek nyilvánított cég

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Külföldi kiküldetés – alkoholos ital elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3