235 találat a(z) kártérítés cimkére

Kártérítés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk tulajdonában lévő személygépkocsit káresemény miatt javíttatni kellett. A cég rendelkezik a gépkocsira kötött casco biztosítással, így a javítás költségét – az önrészen felül – a biztosító fizeti. A szerviz a javításról szóló áfás számlát cégünk felé állítja ki. A biztosító közvetlenül a javító cég felé egyenlíti ki a számla fennmaradó részét. Hogyan tudom kivezetni és kiegyenlíteni ezt a részt, hogy a számla pénzügyileg rendezett legyen? Előre is köszönöm válaszát.

Értékcsökkenés elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeptemberben ellopták a cég tulajdonában lévő személygépkocsit, erre az időpontra kivezettük az autó értékét, ez veszteséget okozott. A biztosító társaság fizetni fog, mivel az autó értéke nagyobb volt, mint a hátra lévő lízingdíj. Természetesen, ha a mérlegkészítés előtt a biztosítási összeg megérkezik, akkor azt vissza fogjuk időben határolni. A kérdésem, hogy ha nem érkezik meg addig az időpontig az összeg, akkor a rendkívüli értékcsökkenés összegét előre lehet-e határolni a 2014-es évre, hogy a negatív eredményt elkerülhessük? Köszönöm szépen.

Kártérítést kell fizetni a 98 százalékos különadó miatt Cikk

A strasbourgi emberi jogi bíróság három ügyben elutasította a magyar kormány fellebbezését, amelyet azért nyújtott be, hogy így próbálja megvédeni a közszférában dolgozók végkielégítésére visszamenőleges hatállyal kivetett 98 százalékos büntetőadót.

Nem jövedelempótló kártérítés: ebben az esetben szükség van önellenőrzésre Cikk

helyesen jártuk-e el, amikor nem jövedelempótló kártérítést fizettünk a dolgozóknak? Olvasói kérdésre, Angyal József, az Adózóna szakértője válaszol.

Új Munka törvénykönyve: mi vár a munkavállalókra július 1-től? Cikk

Július 1-től számos ponton változik a Munka Törvénykönyve. A decemberben elfogadott új törvény hatályba lépése után jelentősen befolyásolni fogja a munkaügyi kapcsolatokat. A változások célja a szabályozás rugalmasabbá tétele, és az életszerűbb belső szabályozási környezet létrehozása. A változásokat üdvözlik a jogalkalmazók, azonban számos ponton kérdéses, hogy a jelenlegi munkaerőpiac megfelelően tudja-e kezelni és adaptálni ezeket a változásokat.

Júliustól a teljes kárt kifizettethetik a dolgozóval Cikk

Az új Mt. a munkavállalói kártérítési felelőséget mint sok minden mást a polgári jogi szabályokhoz közelíti. A munkavállaló amennyiben a munkavégzés során kárt okoz, ha egyébként nem úgy járt el ahogy ez az adott helyzetben elvárható, köteles a kárt megtéríteni. A kár bekövetkeztét, illetve az okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania.

A nyugdíjasoknak indoklás és végkielégítés nélkül lehet felmondani Cikk

A munkáltatók számára az egyik legnagyobb anyagi kockázatot jelentő intézkedés a munkáltatói rendes felmondás jogszerű alkalmazása. Ha ugyanis később a felmondás jogellenesnek minősül, az akár többmilliós kártérítést és egyéb bérjellegű kifizetést eredményezhet. Ez megelőzhető az döntés átgondolásával, előkészítésével.

Az APEH válaszol: fizetési nehézség, kártérítés, cégalapítás Cikk

Férjem meghalt, lakásunk közös tulajdon volt, félek, az örökösödési adót nem tudom majd befizetni, mit tehetek? Bírósági ítélet után kapott kártérítési összeg után kell-e szja-t fizetni? Napi ötszáz forintos kiküldetési díj után ekll adózni? Van arra mód, hogy magyar állampolgárként külföldön alapítsak céget, és azt Magyarországon működtessem?

Felmondás visszavonása, kártérítés munkahelyi baleset után Cikk

Mi a feltétele annak, hogy visszavonhassa a felmondását a munkavállaló, ha időközben teherbe esett? Kell-e az Üzemi Tanács hozzájárulása ahhoz, hogy felmondjanak az egyik tagnak? Egészségkárosodással járó munkahelyi baleset esetén kötelezhető-e a munkavállaló az összes költség megtérítésére? Olvasóink kérdéseire Viszló László, a hvg.hu munkajogásza álaszolt.

Kell-e adóznia a munkavállalónak, ha kártérítést kap? Cikk

Mit tehet a munkavállaló, ha jogellenesen megszüntetik a munkaviszonyát? Ha a bíróság megítéli számára a kártérítést, kell-e adóznia utána? Tanácsok Viszló Lászlótól, az Adózóna munkajogi szakértőjétől.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kkv-besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Céltartalék követelésre

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs