190 találat a(z) jutalék cimkére

Fizetési rendszer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi weboldalon termelők, kisiparosok hirdethetik meg termékeiket. A weboldalon a termékeket a vevők megvásárolhatják, melyeket a vevőnek az eladó közvetlenül juttat el. A weboldal üzemeltetője a teljes díjat a saját számlájára gyűjti be, ehhez az eladók a jóváhagyásukat megadják, és a szolgáltatási díj levonása után a vételár fennmaradó részét továbbutalják a termelő kisiparosnak. Kérdésem, hogy mindezek alapján pénzügyi szolgáltatásnak, fizetési rendszer üzemeltetésének minősül-e a vételár beszedése, és a jutalékkal csökkentett összeg továbbutalása? Válaszát előre is köszönöm!

Hálózatos jegyirodai értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni: cégünk jegyirodai értékesítéssel foglalkozik, amelyért a kibocsátótól jutalékot kapunk. Az általunk értékesített jegyekről áfás számlát állítunk ki a vásárló részére, árbevételként számoljuk el. A kibocsátó meghatározott időszakonként részünkre a jegyforgalomról szintén áfás számlát állít ki a jutalékkal csökkentett árról (mellékletben részletezve a forgalmunkat, valamint a ráeső jutalékot). A kérdésem az lenne, hogy helyesek-e a fenti számlázási módok, valamint az, hogy hogyan kellene könyvelnünk a kibocsátó számláját? Elábé, valamint jutalékbevétel? Segítségüket előre is köszönöm.

Szerencsejáték-szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelem a vendéglátás mellett szerencsejáték-törvény hatálya alatti szerencsejáték-szolgáltatást nyújt. Az értékesítés forgalma után jutalékot kap. Ezt a bevételt hogyan kezelje? Az áfatörvény szerint nem vonatkozik rá a nyugtaadási kötelezettség. Előre is köszönöm válaszukat!

Csed főállás és egyéni vállalkozás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy várandós hölgy főállásban dolgozik egy kft.-nél, másodállásban egyéni vállalkozó. Szeretne elmenni csedre, a főállásban rendelkezik 365 nap biztosítási idővel. Az egyéni vállalkozásban egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenységet végez, jutalékos rendszerben történik a jövedelmezés. A kérdésem, hogy elmehet-e csedre, ha az egyéni vállalkozásban nem köt új szerződést, tevékenységet nem végez, viszont a korábbi szerződések után kapja a bónuszt, jutalékot? Esetleg célszerű lenne szüneteltetnie az egyéni vállalkozást a csed alatt? Sajnos szüneteltetés esetén viszont elveszítené a korábbi szerződések után kapott jutalékokat. Várom válaszát! Köszönettel Nagyné Betti

Egyszerűsített foglalkoztatás díjazása-jutalák fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatását, hogy helyes-e az az eljárás 4 órában foglalkoztatott egyszerűsített foglalkoztatott esetén, hogy megkapja a foglalkoztatott óránként a minimálbér egy órára jutó részének a 85 százalékát, illetve motiválás céljából (meghatározott mennyiségű termék eladása esetén) még ezen felül jutalékot fizetnek ki részére? Köszönöm válaszát!

Képviselői jutalék számlázása – kérdés kiegészítése Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea! Köszönöm kérdésemre a választ. Amiért felmerült a kérdés, az az áfatörvény 110. §-a Ennek értelmezésében kérem segítségét, konkrét példa bemutatásával. Adó alóli mentesség közvetítői tevékenység esetében 110. § (1) Mentes az adó alól a más nevében és javára eljáró közvetítő közvetítői szolgáltatásának nyújtása abban az esetben, ha az általa közvetített ügylet a) a 98-109. §-ok bármelyike szerint mentes az adó alól; b) teljesítési helye a Közösség területén kívül van. (2) Az (1) bekezdés nem alkalmazható az utas [206. § (1) bekezdésének c) pontja] nevében és javára eljáró közvetítő közvetítői szolgáltatásának nyújtására abban az esetben, ha olyan szolgáltatást közvetít, amely a Közösség valamely más tagállamában teljesül. Ha jól értem, ez a paragrafus nem a korábbi (alábbi) megválaszolt kérdés esetére vonatkozik? Korábbi kérdés: Tisztelt Szakértő! Képviseleti szerződés (belföldi áfaalany gazdasági társaságok között) értelmében a képviselő feladatai a következők: Az általa közvetített vevők tekintetében, az értékesítésre irányuló vevőkkel kapcsolattartás, önálló tevékenykedés, értékesítésben közreműködés, műszaki információk nyújtása. A képviselő vállalja, hogy a célpiacokon megrendezésre kerülő szakvásárokon, vevőlátogatáson való részvétellel növeli az értékesítési lehetőségeket. A képviselő a képviselet keretében folyamatosan tájékoztatja a vevőket a termékfejlesztésekről.... köszönöm a segítséget.

Használtcikkhez tartozó szolgáltatások Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az lenne a kérdésem, hogy használt autóknál árrés adózás alkalmazása esetén (egyedi nyilvántartással) levonható-e a beszerzéshez kapcsolódó egyéb szolgáltatások számlájának áfája vagy az értékesítéshez szükséges 1-1 alkatrész beszerzésének áfá-ja? Beszerzésnél tipikusan jutalékok merülnek fel, amik egyértelműen köthetők a gépjárművekhez, amelyekről áfás számlát kap a társaság. Az áfatörvény 222. §-a alapján úgy értem, hogy nem vonható le, de megerősítésre lenne szükségem. Illetve ennek tükrében, akkor hogyan kell alkalmazni az árrésadózás alá tartozó közösségen belüli beszerzést? A jutalékra a bevallásban a fizetendő adót fel kell tüntetni, a levonhatót viszont nem szabad? A közösségen belüli eladó számláján (egy számlán belül): autó árréses adózás, jutalék fordított adózás alá tartozik? Köszönöm!

Német cég üzletkötője - jutalék adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy külföldi német cég (GmbH), ami minden vevőnek egyedi weboldalakat készít és azokat havonta 40-50 euróért árulja nekik. Terjeszkedni szeretne Magyarországon és rajtam keresztül vevőket szerezni. A kérdés a következő: - A cég küldött nekem egy aláírásra váró egyezséget, melyben rögzül, hogy minden megszerzett vevőért kapok tegyük fel 50 eurót. Csinálhatom-e adószámos magánszemélyként ezt a tevékenységet? - A szerződésben rögzítve van, hogy ezzel sem társadalombiztosítási viszony, sem munkaviszony nem alakul ki. Milyen módszer szerint kell a bevétel után akkor adóznom? - A munka része a vevők adatainak továbbítása mellett a kommunikációjuk biztosítása, hiszen azt németre kell fordítanom. Ez beleférhet-e az adószámos magánszemély státuszba? - A német áfa 19 százalék. Ha a magyarok az én közvetítésem által a német cégtől vásárolnak a német 19 százalékos áfán, nekem ehhez van-e valami közöm? (Ők elintézik egymást között, igaz a vevők német nyelvű számlát kapnak.) Kell-e nekem számlát adnom, vagy egyszerűen csak a jutalék összegét kell leadóznom? Köszönöm a választ

2015. évi jutalék kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik parterünk kereskedelmi ügynöki megállapodás keretében, negyedévente jogosult jutalékra, továbbá évente egyszer extra növekedési jutalékra ha az árbevétel egy bizonyos összeget elér a tárgyévben. Most szeretné leszámlázni a tavalyi évre vonatkozóan (2015-re) az extra növekedési jutalékát. Fizetési határidő a tárgynegyedévet követő hónap végétől számított 10. nap. Ez időszakos elszámolású ügyletnek minősül? Ha igen, akkor a teljesítési dátum az új szabályok szerint az időszak végétől számított 60. nap. Jelen esetben a számla kelte: 2016. 05. 06, a teljesítési dátum: 2016. 02. 29, a fizetési határidő: 2016. 05. 10. Jól gondolom? Válaszát előre is köszönöm!

Közvetítői jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a közvetítői jutalék közösségen belüli forgalmazáshoz kötődik, és a közvetítő alanyi mentes, a jutalékról kiállított számla ennek megfelelően mentes az adó alól?

Beszerzésért járó jutalék áfája Kérdés

Egy kft.-t megbíztak egy személygépkocsi beszerzésével, de csak közvetítőként lesz jelen, amiért "beszerzésért járó jutalékot" számláz ki! Van-e ennek a jutaléknak áfatartalma? A választ előre is köszönöm!

Forgalomfüggő jutalék jogcíme számfejtés során Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen jogcímen kell kifizetést számfejteni, ha munkaviszonyos dolgozó a cég által értékesített termékek után forgalomfüggő jutalékban részesül? A dolgozó alapbért kap, a jutalék összege havonta eltér és nem minden hónapban jár. Milyen járulékokat kell megfizetni ez után a jogcím után? A bérrel azonos megítélés alá esik ez a kifizetés? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

Külföldi út költségeinek elszámolása, ügynöki szolgáltatás áfája Cikk

Hogyan kell számláznia jutalékért közvetítő cégnek, miként tudja igazolni, hogy munkatársa tárgyalni volt egy egzotikus országban, nem pedig nyaralni? Olvasói kérdésre Sinka Júlia okleveles adószakértő válaszolt.

Jutalékelőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég szolgáltatásai értékesítésére jutalékos szerződést kötött külső vállalkozókkal. A jutalék egy havi fix és egy százalékos részből tevődik össze. A százalékos jutalék elszámolására/véglegesítésére az év végén van lehetőség, amikor a cég az éves árbevételét látja. A kérdésem az, hogy a százalékos jutalékra lehet-e előleget fizetni? Köszönettel: Sz.E.

Jutalék kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szerb magánszemély Magyarországról, magyar gazdasági társaságtól ügynöki jutalékot kap. Hogyan alakul az adózási és járulékfizetési kötelezettség, ha Magyarországon belföldi illetőséggel bír? Előre is köszönöm szépen a választ!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ír illetőségű tulajdonostól vásárolt kft. üzletrész

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős adóztatás

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Betéti társaság beltagjának adókötelezettsége

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs