16 találat a(z) jogkövetési vizsgálat cimkére

7 kérdés, 7 válasz a NAV jogkövetési vizsgálatairól Cikk

Az adóhatóság kétféle módon vizsgálhatja az adózókat: adóellenőrzéssel és jogkövetési vizsgálattal; jelenleg az ellenőrzések közel 93 százalékát teszik ki a jogkövetési vizsgálatok. A Deloitte szakértői összegyűjtötték a jogkövetési vizsgálatok fő jellemzőit és kockázatait, amelyekkel – a vizsgálatok megnövekedett száma miatt – minden adózónak fontos tisztában lenni.

Fel nem lelt tárgyi eszköz számviteli elszámolása Kérdés

Ezek miatt indít leggyakrabban jogkövetési vizsgálatot a NAV Cikk

Az ellenőrzési gyakorlat ugyan változott, és úgy tűnik jelenleg kevesebb az adóellenőrzés, ez azonban nem jelenti azt, hogy ez így is fog maradni. A jogkövetési vizsgálatok egyik célja a jogkövetésre ösztönzés, mivel ekkor az adózónak lehetősége van a bevallásainak javítására, de előfutárai lehetnek egy adóellenőrzéseknek is, azaz a másik célja a kockázatosnak tartott adózók ügyleteinek felderítése, azokról adatok gyűjtése. Tapasztalataink szerint elég sok adózó nem érti vagy nem veszi elég komolyan a jogkövetési vizsgálatok megállapításait, a NAV pedig egy viszonylag nagy adatbázisból tud válogatni, hogy kiknél érdemes tovább vizsgálódni. Ráadásul erre az 5 éves elévülési időn belül lehetősége van.

A nap kérdése: NAV-vizsgálat egyszerűsített végelszámolás alatti cégnél: kell új vagyonfelosztási javaslat? Cikk

Mi történik, ha a NAV jogkövetési vizsgálatot indít egy olyan cégnél, amely egyszerűsített végelszámolás alatt van, és az ellenőrzés adó- és járulékkülönbözetet állapít meg? Kell új vagyonfelosztási javaslatot készíteni? Olvasói kérdésre Kocsis Zoltán a Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda közgazdásza válaszolt.

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet Kérdés

Szellemi termék apportjának adózása Kérdés

Mikorra könyveljem? Kérdés

Áfabevallás Kérdés

Bepótolja a NAV az elmaradt ellenőrzéseket, jogkövetési vizsgálatokat Cikk

Tapasztalataink szerint rengeteg ellenőrzést indított a NAV a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet júniusi feloldását követően. Ezek nagyobbik része jogkövetési vizsgálat, amelyeket az elterjedt tévhitekkel ellentétben azért kell komolyan kell venni, mert ekkor még lehetőség van helyrehozni az esetleges tévedéseket. Jogkövetési vizsgálat során számtalan hibát elkövethetnek az adózók, s ezzel adóellenőrzés elrendelését idézhetik elő.

Túl gyakori adóvizsgálat: mit tehet az adózó? Cikk

Milyen gyakran tarthat vizsgálatot a NAV, hányszor lehet határidő-módosítást kérni, kérhető-e egy időszakra átfogó vizsgálat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Verbai Tamás jogász, adószakértő, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

NAV-ellenőrzés Kérdés

Adóellenőrzés: egyre biztosabban szűri ki a csalókat a NAV Cikk

Jelentős változáson megy keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ami hosszú távon akár azt is eredményezheti, hogy a szervezet néhány éven belül valós időben, folyamatosan tud ellenőrizni minden hazai adózót. A technológiai fejlesztések révén felhalmozódó adatokat tudatosan használja a szervezet, így egyre kevesebb az ellenőrzés, és egyre biztosabban szűrik ki a csalókat a revizorok – tapasztalja az EY.

Jogkövetési vizsgálat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2019. július 30-án alapított kft. a megalapítás után ugyan tevékenységet nem végzett, de semmilyen egyéb bejelentési és adóbevallási kötelezettségének nem tett eleget. Ezen felül kapott egy jogkövetési vizsgálatot 2019 novemberében - erre semmilyen módon nem reagáltak. Milyen jogkövetkezményekre számíthat a cég, és a vezető tisztségviselők? Illetve amennyiben minden bejelentést, elmaradt bevallást beküldenek, akkor ez mennyire számít enyhítő körülménynek?

Mit tehet az adózó, ha már a jogkövetési vizsgálat hosszabbított határideje is lejárt? Cikk

Az adóhatóság jogkövetéses vizsgálatot tartott egy adózónál, aki a hosszabbított határidő után tíz nappal sem kapott jegyzőkönyvet. Jogsértő-e a NAV magatartása, mit tegyen az adózó? A kérdésre dr. Verbai Tamás jogász (HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.) válaszolt.

Jogkövetési vizsgálat Kérdés

Gazdasági társaságunknál a NAV jogkövetési vizsgálatot tart. 2019.08.08-án kezdődött, és 09.04-én kézbesítettek egy végzést, amelyben egy üzemeltetési szerződés részletes vizsgálatára hívatkozva 30 napos határidő-hosszabbítást rendeltek el 2019. 10.08-ig. Ma 2019.10.18-a van, tehát a hosszabbítás tíz napja lejárt, és eddig semmilyen értesítést, jegyzőkönyvet nem kaptunk. További hosszabbítást a törvény nem enged. Mi van ilyenkor? Ez így konkrétan jogsértő magatartás a NAV részéről, vagy a vizsgálat lezárult, és kérjük vissza a bevont könyvelési anyagot?Tisztelettel: Óré András

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szociális tűzifa juttatás kiszállítása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Átalányadózó vállalkozó bankszámlanyitás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tüdőszűrő

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs