218 találat a(z) jegyzett tőke cimkére

Tagcsere, ingatlan, pótbefizetés, jegyzett tőke leszállítása Kérdés

Saját tőke, jegyzett tőke vizsgálata Kérdés

Üzletrész térítés nélküli átadása Kérdés

Tőketartalék felhasználása Kérdés

Követelésapport Kérdés

Üzletrészek cserearányának meghatározása Kérdés

Tőkekivonás Kérdés

Egyszemélyes kft. törzstőke és ajándékozás Kérdés

Üzletrészvásárlás, vételár és érték Kérdés

Jegyzett tőke Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A” cég tulajdonosai eredménytartalékból emelték fel 3000 ezer forintra a jegyzett tőkét, ami eredetileg 500 ezer forint volt. 2019 végén „A” cég tulajdonosai (eladták?) átadták teljes üzletrészüket egy bizalmi vagyonkezelő cégnek. A tagjegyzékben az szerepel, hogy a „tag bizalmi vagyonkezelőként jár el”. A bizalmi vagyonkezelő tulajdonosként szerepel az alapítói határozatban. Kérdésem, hogy ebben az esetben keletkezik-e a volt tulajdonosoknak szja-, illetve szocho-kötelezettségük. A tulajdonosokat lejelentették a K71-es nyomtatványon. Köszönettel: GG

Saját tőke védelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft., melynek jegyzett tőkéje 3 millió forint, 2018-ban még 4 114 ezer forint saját tőkével rendelkezett. 2019-ben hatalmas vesztesége keletkezett, és a saját tőke - 5 149 ezer forint lett. Kell-e intézkedni már most, vagy meg kell várni a 2020-as év zárását és, ha akkor sem éri el a saját tőke a jegyzett tőke 50 százalékát pótbefizetést vagy bt.-vé alakulást kell a tulajdonosoknak elhatározni.

2020. évi osztalékelőleg: mikor lehet közbenső mérleg alapján fizetni? Cikk

Megteheti-e egy kft., hogy 2020. februári közbenső mérleg alapján osztalékelőleget fizessen a tagjainak? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Jegyzett tőke – Végelszámolás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy kft. végelszámolást tervez. A kft. kiválással jött létre, a jegyzett tőkét a jogelőd cég eredménytartalékából kapta, majd a kötelező jegyzett-tőke-emelést már a saját eredménytartalékából oldotta meg (3000 eft jegyzett tőke összesen). Most végelszámolásban gondolkodik. Kérdésem a következő: mivel a kft. tulajdonosa nem leadózott jövedelméből bocsátotta rendelkezésre a jegyzett tőke összegét, jól gondolom-e hogy a végelszámolás során esetleg megmaradó jegyzett tőke kifizetését le kell adóznia? Illetve valóban csak a "maradvány" összegét kell leadóznia? Ha igen, akkor ez milyen jövedelme lesz (szja szempontból)? Továbbá milyen adókat kell megállapítani és megfizetni a cégnek (mint kifizetőnek) ezek után? Segítségét előre is köszönöm!

Üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyik tulajdonosa értékesíti üzletrészét névértéken. 3 millió forintos törzstőkéből 40 százalékos tulajdonrészét 1,2 millió forinton értékesíti. A cég jegyzett tőkéje 3 millió, eredménytartalékban van 11,5 millió. Nincs más sajáttőke-elem. Ebben az esetben az eladó eladja az 5,8 millió forintos üzletrészét 1,2 millió forintért. A magánszemély vevő 4,6 millió forint vagyoni előnyhöz jut. A vevőnek a vétel időpontjában keletkezik adófizetési kötelezettsége, vagy csak akkor keletkezik, amikor ezt majd osztalékként kiveszi a cégből? Amennyiben a vétel napjával is keletkezik adófizetési kötelezettség, úgy pontosan mennyi az adó? A cégnél van-e ezzel kapcsolatban valami adófizetési kötelezettség?

Kedvezményezett átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy zrt. kft.-vé szeretne átalakulni úgy, hogy él a vagyonfelértékelés lehetőségével. A társaság belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak minősül. A társaság jegyzett tőkéje 100 M forint. A zrt.-nek két magánszemély tagja 50-50 százalék részesedéssel rendelkezik a zrt.-ben. A vagyonmérleg tervezett időpontja 2019.12.31., a végleges vagyonmérleg fordulópontja pedig 2020.06.30-ára tervezett. 1. Amennyiben az egyik magánszemély tulajdonos 20 százalék részesedését eladja a másik tagnak, 30 százalékát pedig egy harmadik magánszemély vagy társaság veszi meg 2020-ban, a végzés bejegyzése előtt, akkor ezzel az ügylettel a kedvezményezett átalakulásnak megfelel-e a társaság, avagy kell-e hogy a 2019.12.31-én fenálló tulajdoni struktúra fennálljon? Az átalakulásról szóló első döntés tartalmazza a részvényértékesítési szándékot, és ezen a napon meg is kötik a részvényre vonatkozó adásvételi szerződést . 2. Amennyiben a jegyzett tőkét le szeretnék csökkenteni pénzkivonással járó leszállítással (tényleges pénzkivonás nem lesz, hanem kompenzálásra lesz felhasználva a taggal szembeni követelésre) a 30-70 százalékos tulajdonosok az átalakulás során 3 M forintra, azt megtehetik-e, és ha igen, akkor ezzel az ügylettel a kedvezményezett átalakulásnak megfelel-e a társaság? (Ez a pénzkivonással járó ügylet bele számít-e a 10 százalékos korlátba ?) Válaszukat előre is köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink