285 találat a(z) jövedéki adó cimkére

Őstermelő megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az őstermelői tevékenységet megszüntetjük december elején. Kérdéseink: 1. A gázolaj jövedéki adójának visszatérítése azonban majd csak valamikor 2018-ban fog megérkezni. Hogyan kell ezt akkor majd kezelni? 2. Egy ipari terület és egy ezen levő lábas szín van a tárgyi eszközei között. A terület nem értékcsökken, csak bekerülési értéke van, a lábas szín pedig már nullára van írva. Hogyan kell ezeket kivenni a vállalkozásból ? 3. Az idei évben nyeresége van. Az előző évek elhatárolt vesztesége megszűnéskor is csak a nyereség feléig érvényesíthető, vagy ilyenkor akár teljes összegben ?

Jövedéki adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőt szeretném kérdezni: egy egyesület kézműves sört szeretne értékesíteni az általa üzemeltetett büfében. Milyen bejelentési és bevallási, befizetési kötelezettsége keletkezik jövedék adó szempontból? Köszönöm a válaszukat. Tamásiné

Szén jövedékiadó-bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lignitet értékesített egy kft. egy jogi személy felhasználónak. A felszámított jövedéki adó bevallásához nem találom a NAV-nyomtatványt. Nagyon köszönöm a segítséget. Csuhainé

Jövedéki adó szén importja után II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeptember 22-én már érdeklődtem, hogy közösségi adóalanytól beszerzett szén után milyen jövedékiadó-szabályok vannak érvényben 2017. július 01-től. A választ megkaptam, de továbbra sem egyértelmű számomra, hogy ha energiakereskedőként történik a szén vásárlása és értékesítése, akkor kit terhel a jövedéki adó. Harmadik országból történő import esetén a vámhatóság határozattal megállapította a behozatalt végző energiakereskedő részére a jövedéki adót a jövedéki adóról szóló törvény 6. és 7. paragrafusai alapján. A vámkezeléshez nyilatkozatot nem kellett adni, hogy energiafelhasználóként vagy energiakereskedőként történt a behozatal. Lehetséges, hogy import esetében mindenképpen meg kell fizetni a jövedéki adót az importálónak, miközben közösségi beszerzéskor csak abban az esetben, ha nem minősül energiakereskedőnek? Válaszát előre is köszönöm. Péter Zsuzsanna

Újdonságok lesznek az jövedéki adó és az áfa bevallásában Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a jelentős létszámcsökkentés és az adózásban bevezetett könnyítések mellett is eleget tett alapvető feladatának, 2016-ban a gazdasági növekedést meghaladó mértékben, 3,7 százalékkal nőttek a költségvetést megillető adóbevételek, 2017-ben pedig 4,8 százalék az előirányzat. Az eredmények igazolják, hogy a másfél-két éve kezdődött szemléletváltással a hivatal jó úton jár – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára, a NAV vezetője csütörtökön, a Nemzeti Adókonzultáció 2017 adószakmai konferencián.

Jövedéki adó szén importja után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösség adószámmal rendelkező (áfaalany) gazdasági társaság tüzelőszenet importál közösségi tagállamból. Az importált termék után keletkezik-e jövedékiadó-fizetési kötelezettsége a 2017. július 01-től változott jövedékiadó-törvény alapján? Amennyiben igen, akkor – mikor keletkezik a jövedékiadó-fizetési kötelezettsége? – milyen gyakorisággal és milyen bevalláson kell a jövedéki adó összegét bevallani? – van-e valamilyen egyéb adatbejelentési kötelezettsége? A tüzelőszenet kereskedelmi célból szerzi be, azt továbbértékesíti belföldi adóalanyok és nem adóalanyok részére. Köszönöm.

Drágul a szesz Ukrajnában Cikk

A szeszes italok minimális kereskedelmi árának jelentős emeléséről hozott határozatot szerdán az ukrán kormány – hozta nyilvánosságra a gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium sajtóosztálya.

Nem kapott adókedvezményt, befejezi a sörgyártást a Heineken Martfűn Cikk

Idén kifuttatják, jövő év januárjától pedig teljesen megszüntetik a sörgyártást a Heineken Hungária Zrt. martfűi sörgyárában – számol be a szoljon.hu.

Üzemanyagok jövedéki adója júliustól Cikk

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója júliustól, mivel az ásványolaj hordónkénti átlagára a Brent napi jegyzési adatok alapján 50 dollár fölött maradt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által vizsgált időszakban.

Új NAV-nyomtatványok a jövedéki ügyek intézéséhez Cikk

Több új, az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programmal kitölthető nyomtatványt vezet be július 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a jövedéki ügyek elektronikus intézéséhez, illetve néhány módosul a jelenleg alkalmazott ÁNYK-nyomtatványok közül.

Új szabályok a jövedéki adózásban júliustól Cikk

Számos változást hoz a jövedéki szabályozásban az új jövedéki törvény, amely július 1-jén lép hatályba – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Könnyítések a jövedéki adó adminisztrációjában és bevallásában Cikk

A személyi jövedelemadóhoz hasonlóan a jövedéki adóbevallás tervezetét is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el 2018-tól, miután július elsején hatályba lép az új jövedékiadó-törvény – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Jövedéki adózás: NAV-tájékoztató az elektronikus ügyintézésről Cikk

Felhívást tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a jövedéki bevallási, bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségek elektronikus úton történő teljesítéséről.

Újabb adónemek bevallás-tervezeteit készíti el az adóhivatal Cikk

Már söralátét méretű bevallásra sincs szükség, az szja-kitöltési korszak az idén véget ért – mondta a nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek a személyi jövedelemadó idei bevallási időszakát értékelve.

Gázolaj jövedékiadó-visszatérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedékiadó- visszatérítést a számviteli törvény hatálya alá tartozó alanynál költségcsökkentő tételként kell elszámolni, míg az szja törvény hatálya alá tartozóknál egyéb bevételként. A számviteli törvény szerint adózónál így egyértelműen csökken a költség, magasabb lesz az iparűzési adó alapja. A szja törvény hatálya alá tartozóknál nem tartozik bele az árbevételbe az egyéb bevételként elszámolt visszatérítés, de csökkenteni kell-e vele az elszámolt üzemanyagköltséget? Különbséget kell tenni a fentiek szempontjából a visszatérített jövedéki adó és az adott esetekben az MVH által a felhasznált gázolajhoz nyújtott csekély összegű támogatás között? Köszönöm előre is válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close