35 találat a(z) jóváíró számla cimkére

Jóváíró számla teljesítés dátuma Kérdés

Módosítani kell-e az árbevételt? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szerződés módosulása miatt jóváíró számlát kellett kiállítania vállalkozásunknak, amely a 2019. évet érinti. Az eredeti számlában felszámított fizetendő áfa és annak alapja is csökken. A jóváíró számla teljesítési ideje is 2019. évi, a számla kelte 2020. év februári. Vevőnk a jóváíró számlát februárban kézhez kapta. Kérdésem: módosítani kell-e a 2019. évi árbevételünket az adó alapjával, illetve az áfakülönbözetet beállíthatjuk-e a februári bevallásunkba? Köszönöm válaszát.

Áfabevállas jóváíró számla esetén Kérdés

Egy internetes kiskeresedelemmel fogalkozó vállalkozás jutalékot fizet a portálnak, amely a termékeit értékesíti. A vevők által át nem vett, vagy visszaküldött, vagyis a meghiúsult ügyletekről jóváíró számlát állítanak ki a részünkre. A jóváíró számlákat a bevallás 66. sorában kell szepeltetni mint csökkentő tételt, vagy a 31. sorban a fizetendő áfát növelő tételként. Számomra nem egyértelműek a 153/C paragrafusban leírtak. Köszönöm a válaszukat!

Uniós jóváírás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikrobeszámolót készítő vállalkozás 2020. januári kiállítási és teljesítési időponttal több euróban kiállított szállítói jóváíró számlát kapott, az előzményszámlák 2019. éviek. Helyesen járok el, ha a 2019. évre bekönyvelem az eredeti számla árfolyamán mínuszosan, vagy 4549 nem számlázott tételre könyvelem? Majd 2020. januárban vallom be az áfát mindkét oldalra, a 14. és a 31. sorban? Válaszát előre is köszönöm.

Jóváíró számla kata bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szolgáltatást nyújtott egy kisadózó egyéni vállalkozónak. A vállalkozó kifogásolta a szolgáltatást, ezért részére jóváíró számlát állítottunk ki, melynek összegét vissza is utaltuk a kisadózónak. Ez az összeg meghaladta az 1 millió forintot. Ezzel összefüggésben cégünknek kell beadni K102 adatszolgáltatást? Előre is köszönöm!

Szállító jóváíró számlája Kérdés

Kereskedők egymás közötti forgalmunk után a szállító bonust fizet a vevő részére. A szállító számlázza ki, negatív összeggel, a számla nem helyesbítő számla, az eredeti számlára nincs hivatkozás, a számla áfatartalma eléri a 100 000 forintot. Kérdésem: hol kell, illetve kell-e ezt a számlát a vevőnek szerepeltetnie az áfabevallás belföldi összesítő jelentés lapján?

Export, számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk árut exportál Norvégiába. Ezekhez a termékekhez kapcsolódóan kötbér- és fuvarköltség-kötelezettségünk keletkezik, amit jóváíró számlaként állít ki a cég a vevő felé. Kérdésem az lenne, hogy milyen áfaminősítésben kell ezeket a számlákat kiállítani? A kimenő termékexport értékesítés, a hozzá kapcsolódó kötbér, fuvarköltség-jóváírás szolgáltatás vagy exportértékesítés? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Ildikó

Így kell értelmezni az áfatartalmat jóváíró számlák esetén Cikk

Jóváíró számlánál az eredeti számlánál vagy a módosító számlánál kell-e vizsgálni, hogy az áfatartalom elérte-e a 100 ezer forintot? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group szenior menedzsere válaszolt.

100 ezer forint áfatartalom jóváíró számlákban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy beszállító, akitől egy hónapban kb. 20 olyan számla érkezik (kiskereskedelem), amelynek áfatartalma eléri a 100 ezer forintot. Természetesen ezek bekerülnek a bevallásba (M lap). 2 hónap, fél év, egy év múlva visszaküldésre kerül ezen számlákon kiszámlázott termékekből egy-két darab, mely jóváírásra is kerül, és ezen jóváíró számlán a sok-sok tételből a számla végösszegében összejön a 100 ezer forint áfa. Ha ez a számla 50 tételt tartalmaz, akkor mind az ötven tételt egyesével fel kell tüntetni a bevalláson, visszakeresve hozzá az eredeti számlát. Kérdezem, hogy helyesen járok-e el, ha csak azokat a jóváíró számlákat teszem a bevallásba, amelyek áfaösszege eléri a 100 ezer forintot? Vagy azokat is be kellene tennem, amelynél a módosító számla áfatartalma 100 ezer alatt van, viszont az eredetileg kiállított számla áfatartalma 100 ezer forint felett volt? Köszönöm válaszát!

Jóváíró számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy multinacionális cég kis leányvállalatéként működik Magyarországon. A vállalat központilag a rendelésre hivatkozva állít elő jóváíró számlát. Magyarországon azzal, hogy az eredeti számlára hivatkozva kell a jóváírást előállítani, komoly problémával küzdünk technikailag. Szeretném megkérdezni hogy Ön szerint az alábbi megoldás elfogadható-e? Az eredeti számlán egy cikkszámon számlázunk ki a vevőnek egy terméket, ezt úgynevezett konfigurátor cikknek hívják, több összetevőt tartalmaz. Azonban ha jóváírást kell készíteni erre a cikkre, azt az összetevők cikkszámán tudjuk megtenni. Adott esetben akár 4 cikkszámot használunk a jóváíró számlában az eredeti egy helyett. Tehát a jóváíró számlán szereplő cikkszámok nem szerepelnek az eredeti számlán. Ön szerint ez elfogadható megoldás? A szofter fejlesztése nagyon sok pénzbe kerülne, amit az anyavállalat nem akar megfinanszírozni, mivel évente kb. 10 számlát érintő problémáról beszélünk. Válaszát előre is köszönöm.

Vevő által kiállított jóváírás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bizományosi készlet elszámolása nem a készletet bizományba adó (szállító), hanem a bizományba vevő (vevő) által kiállított jóváíró számla alapján történik (negyedéves elszámolással a bizományosi készletből felhasznált anyagok a vevő által szállító (bizományosi készlet tulajdonosa) részére történő JÓVÁÍRÓ SZÁMLA kiállításával, valamint annak pénzügyi rendezésével kerül elszámolásra. Kérdésem a következő lenne: 1.) Szabályos-e, kiállítható-e a fenti bizományosi készlet felhasználásáról a vevő által jóváírás? 2.) Amennyiben igen, vevő által kiállított jóváíró számla kimenő vagy bejövő számlaként kezelendő számviteli, illetve áfaszempontból a vevő oldalán? Köszönöm előre a segítségüket.

Visszáru kezelése Kérdés

Tisztelt Cím! Állásfoglalásukat szeretném kérni a következő gazdasági esemény megítélésében. Egyik szállítónktól 2018. júliustól rendszeresen nagy összegben vásárolunk (az egyes számlák áfatartalma rendre meghaladja a 100 ezer forintot). Ezekből a szállításokból heti rendszerességgel visszáruzunk tételeket (például minőségi kifogás miatt). A szállító ezekről jóváíró számlákat állít ki, ahol mindenegyes sornál feltünteti az eredeti számlaszámot, amin elhoztuk az árut. Az online számlarendszerben jelenti ezeket a jóváíró számlákat. Amikor átvettük az árut, minden rendben volt a szállítással (mennyiség, ár stb.). Kérdésünk, hogy a visszáru ügylet alapot ad a számla módosításnak? Ezek a visszaküldések nem lehetnek különálló ügyletek? Ez a kérdés azért nem mindegy, mert akkor a bejövő oldali számlákat nekünk is hasonlóképpen kell jelenteni az áfabevallásban. Ráadásul egy eredeti számlához több, akár 20-30 jóváíró számla is kapcsolódhat majd az elkövetkező 1-2 évben. Ráadásul például a 8. jóváíró számlában nem az eredeti számlát kell előzmény számlaként jelölni, hanem a 7. jóváírót, így kell egy értékesítési láncolatot képezni és a havi bevallás mellékletében jelenteni. Ez a folyamat hihetetlen adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra. Köszönettel: István

Jóváíró számla kiállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk autóalkatrészek gyártásával foglalkozik. A szigorú minőségi követelmények miatt a vevők kizárólag a hibátlan termékeket tudják felhasználni, a legkisebb folt vagy karcolás miatt az alkatrész már nem beépíthető, ezért selejtnek minősül. Amikor a vevő visszaküldi a selejtes termékeket, azokat újra készletre vesszük, magunk selejtezzük, majd a vevő felé jóváíró számlát állítunk ki. Azonban van olyan eset is, amikor az ország másik végéből nem éri meg visszaszállíttatni a selejtes termékeket, azok a vevőnél maradnak és ő vállalja a selejtezést. Azonban ebben az esetben is kéri a selejtes termékek jóváírását. Kérdéseim: 1) Kiállíthatunk-e jóváíró számlát abban az esetben, ha a selejtes termékeket nem küldi vissza vevő? Vagy ilyenkor neki kell számlát kiállítani felénk válogatási és selejtezési költség címén? 2) Mi lesz a jóváíró számla teljesítési időpontja? Az áfaörvény szerint a számlával egy tekintet alá eső okiratnak nem kötelező tartalmi eleme a teljesítés időpontja, azonban gépi úton előállított számla esetén ez az adat nem mellőzhető, a program mindenképpen kéri ennek kitöltését. Ilyenkor az eredeti számlán szereplő teljesítési időpont lesz kötelezően a jóváíró számla teljesítési időpontja vagy megadható a jóváíró számla kiállításának napjával megegyező teljesítési időpont? Kérem, hogy a két feltett kérdésre legyen szíves konkrét válaszokat adni. Köszönettel: Herczeg Tibor

Termékvisszaküldés Kérdés

Vevőnk a 2017. májusban szállított termékből októberben visszaküldött pár darabot minőségi reklamáció miatt. Milyen teljesítési dátummal kell a jóváíró számlát kiállítani, a visszaérkezés napjával vagy az eredeti teljesítési dátummal?

Áfás vagy nem áfás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. még alanyi adómentes státuszban, áfa nélkül alkatrészeket számlázott ki egy magánszemély felé. Minőségi kifogás miatt az áru egy részét visszavételezte, amiről jóváíró számlát állítana ki. Azóta azonban a cég átlépte az alanyi mentességre jogosító bevételi határt, tehát már áfakörös. Ebben az esetben a jóváíró számlát már áfatartalommal kell kiállítani? (Én azt gondolnám, hogy igen, ugyanakkor mintha ezzel előnyhöz jutna a vállalkozás, hiszen olyan áfát vonhat le, amit nem fizetett meg.) Köszönettel várom válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmiadó-előleg bevallása

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Szabadság igazolt nem fizetett távollétkor

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szóbeli szerződéskötés

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close