68 találat a(z) járulékok cimkére

Brexit: vámok, áfa, járulékok 2021-től Cikk

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság 2020. december 24-én, lényegében az utolsó utáni pillanatban, de megegyezésre jutott a 2020. december 31-én lejárt átmeneti időszakot követő együttműködés részleteiről. A Megállapodás számos területre kiterjed, az Andersen Magyarország ismertetője az adózást érintő részeket, tehát a vámokat, az általános forgalmi adót, valamint a társadalombiztosítási járulékfizetés koordinációját érintő fontosabb szabályokat tekinti át.

Bevallási határidő Esemény

Tanulószerződés Kérdés

Munkaerő-kölcsönzés - járulékok bevallása, befizetése Kérdés

Tisztelt szakértő! Szövetkezetünk egy munkavállalóját kölcsönbe szeretné adni egy másik cégnek. A megállapodást milyen kikötéssel lehet megkötni? A kölcsönzött munkaerő bérköltségét és járulékait ki lehet számlázni a kölcsönbe vevőnek, erre kell áfát felszámolni? Kell engedélyt kérni valamelyik hatóságtól, hogy a munkavállalót kölcsön adhassuk? A szükséges bevallásokat melyik fél késziti el, és vallja be? Tisztelettel megköszönöm válaszát!

Ügyvezető bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem kifejezetten az egyszemélyes kft. tagjának bérére vonatkozik abban az esetben, amikor az ügyvezetést munkaviszonyban látja el. Társasági szerződésben is munkaviszony van. Ebben az esetben lehet-e részmunkaidőben bejelenteni, és heti 20 óra után megfizetni a járulékot, vagy kell a magasabb összegű (150%) természetbeni egészségbiztosítási, pénzbeli egészségbiztosítási, munkaerőpiaci járulék, valamint a magasabb összegű (112,5%) szociális hozzájárulás, illetve szakképzési hozzájárulás? Nincs máshol 36 órát meghaladó munkaviszonya. Köszönöm a választ!

Öregségi résznyugdíjas munkavállaló foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött munkavállalónk részére öregségi résznyugdíjat állapítottak meg, mivel nem rendelkezett 20 év szolgálati idővel. Hogyan kell tovább foglalkoztatnom? Ki kell jelentenem a biztosítási jogviszonyt a 19T1041-es nyomtatványon? Továbbiakban kell tőle nyugdíj- és egészségbiztosítást vonni, illetve utána szociális hozzájárulási adót fizetni? Segítségét előre is köszönöm!

Külföldről származó jövedelem (adó+járulékok) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi illetőségű magánszemély külföldi cégnek végzett munkájáért kapna jövedelmet, a munkavégzés itthon történne. A külföldi fél Magyarországon nem jelentkezne be foglalkoztatónak, tehát minden adókötelezettség a magánszemélyt terhelné. Attól függően, hogy megbízási vagy munkaszerződést kötnek, hogyan kell az adókat megfizetni? A témának utánanézve én az alábbi levezetést tartom helyesnek, a kérdésem arra irányul, hogy helyes-e az elgondolásom? A kapott összeg átszámolva 1 mft lenne. Megbízási jogviszony (10% költséghányadot feltételezve) Szja: 1 mft*0,9*0,85*0,15=114 750 Ft Nybj: 1 mft*0,9*0,85*0,1=76 500 Ft Ebj+mepj: 1 mft*0,9*0,85*0, 85= 65 025 Ft Szoc.ho: 1 mft*0,9*0,85*0,175=133 875 Ft Munkaviszony Szja: 1 mft*0,85*0,15=127 500 Ft Nybj: 1 mft*0,85*0,1=85 000 Ft Ebj+mepj: 1 mft*0,85*0,0 85= 72 250 Ft Szoc.ho: 1 mft*0,9*0,85*0,175=148 750 Ft Szakképzési hozzárjárulást kell-e fizetni valamelyik esetben? Köszönettel Vágner Emília

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Ausztria és Magyarország – párhuzamos munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy magyar állampolgár itthon részmunkaidőben volt foglalkoztatott. Munkáját el tudja látni online is, ezért több mint fél évvel ezelőtt Ausztriában is vállalt munkát ausztriai munkáltatónál úgy, hogy odaköltözött. A munkavállalás sikeres volt, így a két jogviszony most múlt fél éve, hogy párhuzamosan fennáll. Személyi jövedelemadó-fizetés szempontjából és járulékfizetési szempontból mindkét jogviszonyban a saját ország szabályai szerint, az adott jogviszonyra vonatkozóan megtörtént a járulékfizetés és az adóelőleg levonása. Maradhat-e ez így, vagy kell a magánszemély valamely munkáltatójának mentesíteni a jövedelmet a járulékok, illetve az szja alól, illetve a magánszemély vált-e így illetőséget, s ennek okán a magyar kifizetőnek be kell-e Ausztriában jelentkeznie a hatóságoknál mint kifizető? Köszönettel:

Kft., minimális járulékok és családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja az ügyvezetői tevékenységet társas vállalkozói jogviszonyban látja el – máshol nincs heti 36 órát elérő munkaviszonya. Jövedelmet nem vesz ki sem az ügyvezetői tevékenység, sem pedig az egyéb közreműködés után. A járulékokat a garantált bérminimum alapján – a minimális tb-alapok után – fizeti meg, illetve fizeti utána a cég idéntől a 22%-os szociális hozzájárulási adót. Ezzel kapcsolatosan a kérdéseim: – Jól értem-e, hogy amennyiben nem vesz ki jövedelmet, akkor nincs szja-fizetési kötelezettsége? – A fizetendő minimális járulékokra vonatkozóan így, hogy a jövedelme nulla, érvényesíthet-e családi járulékkedvezményt? – Amennyiben az előző kérdésre a válasz nem, akkor mekkora minimális jövedelmet kellene kivennie a cégből, hogy jogosult legyen a családi kedvezményre és járulékkedvezményre? Köszönöm válaszát előre is.

Adók, járulékok befizetése Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Adók, járulékok befizetése Esemény

Bevallás adóktól, járulékokról Esemény

Adók, járulékok befizetése Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close