128 találat a(z) járulékkedvezmény cimkére

Induló vállalkozás járulékkedvezménye Kérdés

Járulékkedvezmény 2. veszélyhelyzet alatt nulla bevétel esetén Kérdés

Rokkantsági ellátás munkavállalói járulékkedvezmények Kérdés

Meddig tart a járványhelyzet miatti járulékkedvezmény? Kérdés

COVID járulékkedvezmény kozmetikus egyéni vállalkozónak Kérdés

Járulékkedvezmény Kérdés

Munkahelymegőrzés Kérdés

Munkahelymegtartás/munkahelyteremtés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy két alkalmazottat számláló, kft. formájában működő, informatikai profilú cég, egy külső vállalkozóval, aki a szakmai munkában nyújt segítséget. 1. kérdésem: A meglévő alkalmazottakra – ahol az egyik maga az alapító tag és ügyvezető – milyen bér-, illetve járuléktámogatások igényelhetők a jelenlegi helyzetben (munkahely megtartás)? 2. kérdésem: Amennyiben alvállalkozónkat alkalmazottként foglalkoztatnánk, milyen bér- és/vagy járulékkedvezményeket vehetnénk igénybe (munkahely teremtés)? Köszönettel: S. K.

Jár-e járulékkedvezmény összetett tevékenység esetén? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 1991 óta zöldség-gyümölcs kiskereskedő (4721 TEAOR) és italbolt-üzemeltető (5630 TEAOR). Két alkalmazottja van. A két üzlet egy címen, egy épületben van, ott dolgoznak ahol kell, megadott időben. Március 27-étől az italbolt zárva. A zöldség-gyümölcs-kereskedelemből származó bevétel 42% és az italboltból származó bevétel 58% fél év alatt. Nem csökkentették a munkaidőt, mert a bolt forgalma most magas, az egyik dolgozó pedig kismama. Jár-e a koronavírus miatti járulékkedvezmény a dolgozók és a vállalkozó után?

Cafetéria adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál bérként adózó készpénz cafetériát juttatunk. Kérdésem, hogy mely törvényekben találom meg az adózási szabályait? Nyugdíjas dolgozó esetén csak szja-t kell levonni és nem kell szochot fizetni utána? Vannak olyan dolgozóink, akik a minimálbér fölött ekho szerint adóznak, akkor ez is így adózik? Jelen esetben pedig a koronavírus-járványra tekintettel szocho- és járulékkedvezményt kaptunk a kormánytól, akkor az erre is vonatkozik?

Egyes munkáltatói juttatások közterhei járványhelyzetben Kérdés

2020.05.05-én megjelent a fenti címmel egy írásuk (https://adozona.hu/koronavirus_jarvany/Egyes_munkaltatoi_juttatasok_kozterhei_jarv_UV8L3I), amely többek között azt részletezi, hogy a járulékmentességet mely ágazatok, mely hónapokban vehetik igénybe. Ebben az szerepel, hogy akik április 11-én kerültek a veszélyeztetett ágazatok közé, azok április, május, június hónapban jogosultak járulékkedvezményre. Én ezt így értelmezem. Cégünk főtevékenységként végzi a 11.02 TEÁOR kódú szőlőbor termelést, ez az ágazat április 11-én került a veszélyeztetettek közé. A NAV oldalán április 11-én megjelent "Újabb veszélyeztetett tevékenységre terjednek ki a kedvező szabályok" című tájékoztatóban szó szerint ez szerepel: "Április 11-től [1] bővül a veszélyeztetett ágazatok köre. Az adózási könnyítéseket az alábbi tevékenységet tényleges főtevékenységként végző vállalkozások már márciusra is alkalmazhatják..." és felsorolja a tevékenységeket. Kérdésem az lenne, hogy a fentiekben említett TEÁOR kóddal összefüggésben, alkalmazhatja-e a cég 2020. március hónapra is a járulékmentességet?

Sokgyermekes járulékkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő. A család 5 kisgyermeket nevel. Az anyuka szja-mentessége miként érinti a járulékokra vonatkozó kedvezményt? Ha az anyának viszonylag kis jövedelme van, az apa milyen járulékkedvezményre jogosult? Köszönöm.

Bértámogatás a vendéglátásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vendéglátássál foglalkozó kft., amely a vészhelyzet kihirdetését követően kénytelen volt bezárni. Azóta sem folytatja tevékenységét. Dolgozóit azonban nem küldte el. Közös megállapodást kötöttek a dolgozókkal, hogy április hónapra a bejelentett munkaidejük megtartása mellett az alapbérük 50 százalékát kapják meg állásidőként. Ez meg is történt. Időközben módosult a bértámogatási rendszer és a könnyített feltételek mellett a kft. úgy döntött, hogy május 1-jétől a dolgozókat az eredeti alapbérük szerint fizeti ki és megpályázza közösen a dolgozókkal a bértámogatást, mégpedig úgy, hogy a dolgozók napi munkaidejét 8 óráról csökkenti 2 órára. Kérdésünk az alapbér meghatározása lenne. A rendelet úgy írja, hogy a kérelem benyújtásának napján érvényes alapbért lehet figyelembe venni. A kérelem benyújtásának napján tehát a dolgozók az eredeti alapbérüket kapják meg. Bezavarhat-e , hogy az április hónap az 50 százalékos alapbérrel lett részükre kifizetve? Valamint a nettó bér meghatározásakor figyelembe kell-e venni a vendéglátás területén igénybe vehető nyugdíj- és egészségbiztosítási kedvezményt? Tehát a jelenleg hatályos nettó bérrel lehet számolni a kérelemben?

Járulékkedvezmény felmondási bér és végkielégítés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vendéglátás ágazatban működő cég március és április hónapban érvényesítette a 47/2020. kormányrendelet 4. § alapján a munkáltatói és munkavállalói járulékkedvezményeket. Kérdésem: munkáltató döntés alapján május hónapban a munkavállalók egy részének felmondanak. A munkáltatói felmondás esetén a munkavállalónak járó felmondási bér és végkielégítés kifizetése után is mentesül a munkáltató a közterhek [4. § (1) a)], illetve a munkavállalók a járulékfizetési kötelezettség [4. § (1) b)] megfizetése alól? Válaszát köszönöm.

Csökkentett munkaidőre járó bértámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném a segítségét: A 2020. április 29-én hatályba lépett csökkentett munkaidőről szóló kormányrendelet értelmében azoknál a vállalkozásoknál, amelyeknél járulékkedvezményre jogosultak, hogyan történik a nettó bér számítása a támogatást érintve? Szükséges-e vagy választható, hogy a munkaidő-csökkentés miatt a dolgozó bruttó bérét is a csökkentéshez igazítani? Számít-e valamit, hogy a kérelem benyújtását megelőző napig a dolgozó fizetési nélküli szabadságon volt? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink