153 találat a(z) innovációs járulék cimkére

Társasági adó, rehabilitációs hozzájárulás, innovációs járulék: erre figyeljen a bevalláskor! Cikk

Összegezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a társasági adóalapra és adókedvezményre, az innovációs járulékra és a rehabilitációs hozzájárulási adóra vonatkozó szabályokat 2018-ban nem megfelelően alkalmazó adózók ellenőrzésekor tapasztalt jellemző hibákat. Az adóhatóság honlapján közzétett összeállítás adónemenként és a kockázatelemzéssel feltárt anomáliák szerinti bontásban mutatja be a problémákat.

Innovációs járulék: itt az ideje előleget fizetni! Cikk

Idén 2019. április 23-a a határideje (a hétvége és a húsvéti ünnepek miatt) a naptári év szerint működő, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) hatálya alá tartozó gazdasági társaságok esetén az első negyedévi innovációsjárulék-előleg megfizetésének.

Innovációs járulék 2019 – kapcsolódó vállalkozások Cikk

Alanya lesz-e az innovációs járuléknak 2019-től az Adózóna olvasójának mindkét cége: kapcsolódó vállalkozásokról van-e szó esetükben? Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férj és feleség tulajdonosa "A" és "B" cégnek. Tulajdoni hányaduk 50-50% mind a két vállalkozásban.Az "A" cég eddig is az innovációs járulék alanya volt, ellenben a "B" cég nem. Az "A" cég építőipari kivitelezéssel foglalkozik, a "B" cég vagyonkezeléssel, ingatlan-bérbeadással. Az "A" cég irodát és műhelyeket bérel a "B" cégtől. 2019-től a "B" cég is az innovációs járulék alanya lesz? Válaszát előre is köszönöm.

Innovációs járulék Kérdés

Korábban feltett kérdésünkel kapcsoaltban érdeklődnék, hogy történt-e valamilyen változás, készült-e iránymutatás: A 2019. évtől megváltozik az innovációs járulék esetében a mikro- és kisvállalkozás értelmezése. A kérdésünk arra vonatkozik, hogy a kétéves szabályt hogy kell alkalmazni. 2019 elején a besorolást újra el kell végezni a 2017-2018. évre az új szabályok alapján? Ha egy társaság (saját adatait tekintve) nem volt adóalany, de a 2019. évben a kapcsolt vállalkozásokkal együtt már túllépi az értékhatárt, akkor már a 2019. évben adóalany lesz (vagy majd csak két év után)? Köszönettel. SZAKÉRTŐNK VÁLASZA volt Tisztelt Kérdező! A megoldás nincs jogszabályban elrendezve. Tudomásom szerint a minisztériumban vizsgálják, hogy mi legyen az eljárás. Feltételezem, hogy amint megtörténik a metodika kidolgozása, azt a NAV közzé tesz a honlapján.

Innovációs járulék – Kkv. törvény szerinti besorolás Cikk

Az innovációs járulék szempontjából hogyan kell megállapítani a Kkv tv. szerinti besorolást, ha a kft. egy európai holding része? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Innovációs járulék 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Innovációs járulék kérdésében elakadtam. Adott egy külföldi cégcsoport magyar leányvállalata, ahol az anyacég 100%-ban tulajdonos. A magyar cég a saját mutatószámai alapján mikrovállalkozásnak minősült eddig. A cégcsoport konszolidált mutatószámai alapján már középvállalkozásnak, azaz 2019-re a besorolása már középvállalkozás lesz. Kérdésem az lenne, hogy a kétéves szabály alapján tud-e mentesülni még idén a cég az innovációs járulék alól? A kétéves szabályra tekintettel a korábbi éveket újra be kell-e kategorizálni a konszolidált adatokkal (2016-2017), vagy pedig ott az egyedi mutatószámok még az irányadók? Köszönöm a segítségét előre is!

Kkv-törvény szerinti besorolás, innovációs járulék II. Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Köszönöm szépen gyors válaszát. A partner- vagy kapcsolódó vállalkozás megállapítására szeretnék visszatérni. Abból a tényből adódóan, hogy a különböző cégek a holding 100 százalékos tulajdonában vannak, ezáltal partner- vagy kapcsolódó vállalkozásnak minősülnek-e? Ezen túlmenően a tőkeérdekeltségi, illetve a szavazati arányok nem ismertek. Partnervállalkozások vagy kapcsolódó vállalkozások a holding cégei? És a kkv-törvény mely pontja alapján? Előre is nagyon köszönöm a segítségét.

Április 23-áig kell befizetni az innovációs járulék első előlegét Cikk

Április 23-áig kell befizetni az innovációs járulék első előlegét, a járulékfizetők köre pedig egy tavalyi törvénymódosítás hatására idén több ezer mikro- és kisvállalkozással bővülhet – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Innovációsjárulék-kötelezettség 2019-től Kérdés

"A" vállalkozásnak 100 százalékos részesedése van "B" vállalkozásban. "A" vállalkozás létszáma az elmúlt 3 évben 55-70 fő között volt, B vállalkozás létszáma 20-22 fő volt. A nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg 10 millió euró alatt volt. Kérdésem: "B" vállalkozás kötelezett lesz-e 2019. évben innovációsjárulék-fizetésre? ("A" vállalkozás eddig is kötelezett volt a járulékfizetésre a létszáma alapján.)

Kkv-törvény szerinti besorolás, innovációs járulék Kérdés

Adott egy magyar kft., saját mutatószámai alapján kisvállalkozásnak minősül. Egy európai holding része, oly módon, hogy e magyar kft. tulajdonosa 100%-ban az EU tagállamában bejegyzett holding. A holdingnak klf európai országokban vannak cégei, szinte valamennyinek 100%-ban a holding a tulajdonosa. A magyar kft. a holding néhány cégével áll üzleti kapcsolatban. Ez esetben a magyar kft.-nek hogyan kell megállapítania a kkv tv. szerinti besorolást? 2019-től az innovációs járulék miatt van jelentősége. A holding külföldi, vélhetően készít konszolidált beszámolót, annak az adatait kell felhasználni? Vagy külön-külön kell minősíteni a cégeket a saját, nemzeti beszámolójuk alapján? Előre is köszönöm gyors válaszukat. Ui: véleményem szerint ez egy általános probléma, az Adózóna külön anyagban foglalkozhatna ezzel a kérdéssel. Köszönöm.

Innovációs járulék – önkormányzati tulajdon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az önkormányzat 100%-os tulajdonos egy zrt.-ben. Ez a zrt. 50%-os tulajdonos egy kft.-ben. Jól gondolom, hogy eddig nem volt a kft. alanya az innovációs járuléknak, viszont 2019-től már az és érinti az első, április 23-áig esedékes előlegbevallási és -fizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm.

Egyesületi tagdíj elszámolása és annak hatása az adófizetésre Cikk

Kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogyan kell kezelni az egyesületeknél a tagdíjbevételt a számviteli elszámolásban és az adózásban.

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van két kft., melyekben ugyanaz a három magánszemély tag rendelkezik részesedéssel. Tehát a tulajdonosok személye teljesen megegyezik, s ugyanazon 40-40-20% részesedésmegosztással. Mind magánszemély, s nem közeli hozzátartozók. Kérdés: a két cég egymás partnervállalkozásai? Össze kell számítani a határértékeket, s emiatt mondjuk, ha az egyik cégben 45 fő dolgozott, a másikban csupán 10, akkor mindkét cég innovációs járulék fizetésére lesz kötelezett?

Közeledik az adóelőleg-kiegészítés határideje Cikk

Azon adóalanyoknak, amelyek üzleti éve a naptári évvel megegyezik, a korábban megfizetett társasági adó, egyszerűsített vállalkozói adó, energiaellátók jövedelemadója, innovációs járulék és reklámadó előlegeket 2018. december 20. napjáig az adóévben várható fizetendő adó összegére ki kell egészíteniük – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó tankolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egészségpénztár és kata

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózás szeptember 1-jétől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs