7 találat a(z) ingatlanátruházás cimkére

Tőkecsökkentés adóvonzata Kérdés

Illeték kapcsolt vállalkozások közti ingatlanátruházásnál: új szabályok Cikk

Egy 2023. január elsejétől hatályos rendelkezés szerint az ingatlan és a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét tao-törvény 4. § 23. pont a)–e) alpontja szerinti kapcsolt vállalkozások közötti átruházása illetékmentes.

Illetékváltozások 2023-tól Cikk

2023-tól az illetéktörvény csak pár helyen változik, de annál fontosabb kérdésekben. Ilyen a csokkal érintett, hozzáépítéssel létrejött ingatlanok illetékmentessége, illetve a kapcsolt vállalkozások közötti ingatlanátruházás szigorodása. Kisebb módosítás, hogy 2024-ig teljesen kivonják az illetékbélyeget (bár az adóhatóságnál és az okmányirodáknál 2014 óta nem is lehetett használni), illetve az egyes büntetőeljárási illetékek változásai.

Vagyonszerzési illeték Kérdés

Ha a házastársi vagyonmegosztás jogcímén a feleség átruház a férjre 34 M forint értékű ingatlan tulajdoni hányadot, majd ezt követően lakást vesz 32 M forint-ért , akkor helyes-e az az elgondolás, hogy a házastársi vagyonmegosztás vonatkozásában fennálló illetékmentességen túlmenően a 32 M forint után a teljes 4 százalékos vagyonszerzési illetéket meg kell fizetnie? Köszönettel!

Illetékmentes ingatlanátruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő, kérem szíves tanácsát a következő kérdésben. Amennyiben egy ingatlannal rendelkező társaság, amely főtevékenysége nem "ingatlanforgalmazás, vagy saját tulajdonú ingatlan bérbeadása" egyedüli tulajdonosa egy külföldi cég, aki eladná egy belföldi kapcsolt vállalkozásnak a belföldi ingatlannal rendelkező cégben lévő 100 százalékos részesedését, amennyiben a külföldi cég és az új tulajdonos kapcsolt vállalkozás főtevékenysége "ingatlanforgalmazás, vagy saját tulajdonú ingatlan bérbeadása, alkalmazható-e az illetékmentesség, vagy mindhárom cég főtevékenységének ingatlanforgalmazás, vagy saját tulajdonú ingatlan bérbeadása kell lennie? Tanácsát előre is köszönöm.

Jegyzett-tőke-leszállítás Kérdés

A bt. 18 éve rendelkezik egy ingatlannal. A társaság úgy döntött, mivel lehetősége van jegyzett tőke leszállítására, viszont készpénzzel nem rendelkezik, ezért az ingatlant szeretné a tőkeleszállítás értékében átruházni a tagokra. Kérjük, tájékoztassanak, milyen lehetőségei vannak az ingatlan magántulajdonba kerülésének? Milyen járulék-, illeték- és egyéb kötelezettsége van a cégnek és a magánszemélyeknek?

Kapcsolt vállalkozások között ingyenes ingatlanátruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném segítségüket kérni, hogy van két ügyfelem, akik egymással kapcsolt vállalkozói viszonyban vannak, és most szeretnének egymás között ingatlant átruházni ingyenesen. Ők azt mondták, illetékmentes, adómentes és nem szükséges könyvvizsgálat sem, nekem kellene őket ebben megerősíteni, illetve megcáfolni, amit persze jogszabállyal kellene alátámasztanom. Ennek a jogszabályi hátteréről, illetve az ügylettel kapcsolatos egyéb feltételekről szeretnék tájékoztatást kérni! Köszönettel: Benkő Eszter

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Előző időszaki import áfa levonása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3