26 találat a(z) ingóság cimkére

Nemesfémek eladása Kérdés

Használt ingóság értékesítése árverés keretében Kérdés

Művészeti tárgy mint ingóság Kérdés

Magánszemély ingóságot ad bérbe egy kft.-nek Kérdés

Egy kft. havi 30 ezer forintért bérbe vesz egy laptopot egy magánszemélytől, akinek nincs adószáma és a társaság tagja. Van bérleti szerződés és havonta átutalással van fizetve a bérleti díj. Tíz százalékos költséghányad alkalmazásával a 15 százalékos szja-t levonjuk. Kell-e a cégnek is valamilyen adót fizetnie ezután? Ha igen, akkor mit és miért?

Könyvkiadás – írók kifizetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik ügyfelünk könyvet szeretne megjelentetni magánkiadásban. A könyv írója beleegyezett, hogy ha kap egy bizonyos összeget, akkor átenged minden felhasználói jogot a könyv kiadójának. Kérdésem az, hogy a könyv kiadását (megjelentetését magánkiadásban) vállaló cég ezt az összeget kifizetheti-e az író számára egyszerűen egy szerződés ellenében – egyéb bizonylat nélkül? (Tekintettel arra, hogy az író magánszemély, nem számlaképes.) Ha igen, hogyan adózik utána a magánszemély? Ez is beletartozik az "ingóság értékesítése" kategóriába, mely évi 200 ezer forintig adómentes? Ha nem, akkor milyen formában fizethető ki ez az összeg, és milyen adó- és járulék vonzatai vannak? Segítségüket köszönöm!

Ingóság bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő traktorját szeretné kölcsönadni egyéni vállalkozó vejének, kb. 3 hónapra. A veje szolgáltatásra használná, az üzemanyagot el szeretné számolni. Természetesen díj nélkül történne az átadás, de helyesen szeretnének eljárni. Lehet ingyenesen kölcsönadni? Amennyiben nem, az adófizetés (szja, eho) a piaci ár szerint történik és önálló tevékenységből származó bevétel lesz? (Szja-bevallás 7,.vagy 9 sora?) Köszönöm válaszát.

Ingatlannal együtt eladott ingóság garanciájának érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy ingóságot (például egy beépített klímát) az ingatlannal együtt értékesít egy cég, akkor az ingatlan vásárlója hogyan tudja érvényesíteni a garanciális jogait az ingóságokra? Garanciális jogokat tudtommal csak eredeti számla alapján lehet érvényesíteni. Jelen esetben az eredeti számlának az ingatlant eladó cég könyveiben kell maradnia (egyrészt számviteli előírások, másrészt az áfa levonásának érvényesítése miatt). Megoldás lehet-e, ha az ingatlant eladó az ingóságról kiállított számla mellé fénymásolatban átadja a vevő számára az ingóság vásárlásáról készült számlát? Vagy az ingatlant vevőnek vissza kell adnia az ingatlan eladójának az ilyen ingóságot, amelyről ő sztornó számlát állít ki a vevő felé, visszautalja az ellenértéket, majd a garanciát az eladó érvényesíti, és ha a vevő még mindig kéri az ingóságot, akkor a garanciális javítás után újból eladja a vevőnek? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Öröklés útján szerzett ingatlan és ingóság értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2018-ban elhunyt egyéni vállalkozó ingatlanjait (benzinkutak) és ingóságait (30 db használt teherautó) felesége örökölte, aki nem kívánja a vállalkozási tevékenységet továbbfolytatni. A hagyatékátadó végzésben szereplő eszközöket a feleség magánszemélyként értékesíteni kívánja. Kérdésem, hogy gazdasági tevékenységnek minősíthető-e a fenti értékesítés? Az eszközök értékesítése esetén áfa és szja szempontjából hogyan jár el helyesen az örökös? Válaszukat előre is megköszönve! Tisztelettel: Szombati Imréné

Ingóság üzletszerű bérbeadása Kérdés

Adószámos magánszemély cégnek ad bérbe személyautót és ingóságot, folyamatosan szerződés alapján, számla kiállításával. 2018. évben ez a tevékenység hogyan adózik, kell-e ehót fizetni, ha kell, akkor kinek?

Ingóság értékesítése csak adószámmal? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 3D nyomtatóval kis tárgyakat készít, mely tevékenység csak alkalomszerű, nem folyamatos. A kérdés, hogy szükséges-e adószámot kérnie, és az értékesítésről számlát kiállítani? Ha a bevétele az adóévben nem haladja meg a 600 ezer forintot, de az ebből elért jövedelem több mint 200 ezer forint, akkor kell szja-t fizetnie? Válaszát nagyon köszönöm.

Adószámos magánszemély – ingóság bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély esetenként bérbe adja tehergépjárművét vállalkozóknak. Az szja- és ehofizetési kötelezettség kit terhel, a magánszemélyt vagy a vállalkozót? Magánszemélynek nincsen állása, csak a 7110 forintot fizeti. Köszönettel.

Tárgyi eszköz tulajdonjogának visszaállítása bírósági ítélet alapján Kérdés

2014-ben "A" társaság árverési eljáráson kívül, de árverés hatálya alatt vásárolt gépkocsikat a végrehajtás alatt álló "B" gazdasági társaságtól, amely a végrehajtást követően a könyveiből kivezette a gépkocsikat (fordított áfás számla került kiállításra). "B" társaságot közben a NAV végrehajtás alá vonta, és lefoglalta az ingóságait, többek között azokat is, melyeket "A" társaság megszerzett, és a könyvelésében is szerepeltetett. "A" társaság pert indított a NAV foglalása ellen, azzal a céllal, hogy a bíróság állapítsa meg a NAV-végrehajtás jogellenességét, mivel az ingóságok tulajdonosa szerintük már nem "B", a NAV által végrehajtás alá vont társaság. A bíróság 2016. januári ítéletében a NAV-nak adott igazat, mivel "B" társaság ingó vagyonát – melyet "A" megszerzett – 2015. január 25-ei keltezésű jegyzőkönyvvel oldotta fel a végrehajtó, a NAV pedig 2015. január 23-án kelt határozatával rendelte el a végrehajtást. Kérdés, hogy a végrehajtás alá vont ingóságokat kinek, hogyan és melyik év beszámolójában kell szerepeltetni, illetve a gépkocsik visszaadását hogyan kell helyesen könyvelni, és milyen bizonylattal kell rendezni a 2016. évben? Jelenleg a 2014. és a 2015. évben "A" társaság tartja nyilván tárgyi eszközei között. Szükséges-e a beszámolók önellenőrzése (a jelentős hibahatárt meghaladja), vagy a 2016. évben kell rendezni. Köszönöm: Mikro

Ingatlanértékesítés áfája Kérdés

Tisztelt szakértő! Kérdésem az lenne, hogy egy cég, ha eladja egy másik társaságnak az eddig saját maga által használt ingatanát, az milyen áfafizetés alá tartozik? Fordítottan fog adózni? Illetve azt is kérdezném, ha a felek rögzítik, hogy az ingatlan vételára tartalmazza az ingatlanban foglalt ingóságokat is, akkor azok szintén osztoznak az ingatlan áfájának sorsán? Tehát ha például az ingatlan fordítottan adózik, akkor elegendő leszámlázni az ingatlant a vételárban foglalt ingóságokkal fordított áfával, vagy ezeket mindenképpen külön kell szerepeltetni a rájuk egyébként vonatkozó 27 százalékos áfakulccsal? Válaszát köszönöm!

Ingóság értékesítése 2017-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem nagyértékű festményt adott el külföldi árverésen. 2017. január 19-én kapta meg az összeget a bankszámlájára. Valamikor nagyon régen örökölte a nagyszüleitől, így nincs bekerülési értéke. Kérdésem: A bevétel 25 százaléka lesz a jövedelem alapja, ami után 15 százalék szja-t kell fizetnie? Kell-e neki ehót fizetnie, ha igen, milyen összeg után? Kicsit elvesztem a 2017-es változásokban! Köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel: : L. Csilla

Ingóság bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnercégünk magánszemélytől szeretne gépet bérelni. A magánszemélynek kell-e adószámot kiváltani, számlát kiállítani a bérleti dijról? Ha igen, azt áfásan kell megtennie? Költséghányad alkalmazása lehetséges-e a bevételből? Valamint keletkezik-e ehofizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close