33 találat a(z) ingóság cimkére

Ingóság bérbeadása katásként Kérdés

Megszűnő családi gazdasággal kapcsolatos tennivalók Kérdés

Ingóság bérbeadása Kérdés

Ingóság átruházásából származó jövedelem bevallása Cikk

Lehet olyan bevétele és ebből fakadóan adófizetési kötelezettsége a magánszemélynek, amelyről a NAV-nak nem volt információja a személyi jövedelemadó-bevallás 2021. évi tervezetének elkészítésekor. Ebbe a körbe tartozhat például az ingóság átruházása, amelyről a bevallástervezet kiegészítése során számot kell adni.

Magánszemély ingóságértékesítése Kérdés

Lízing tárgy, majd ingóság értékesítése Kérdés

Know-how bérbeadása Kérdés

Nemesfémek eladása Kérdés

Használt ingóság értékesítése árverés keretében Kérdés

Művészeti tárgy mint ingóság Kérdés

Magánszemély ingóságot ad bérbe egy kft.-nek Kérdés

Egy kft. havi 30 ezer forintért bérbe vesz egy laptopot egy magánszemélytől, akinek nincs adószáma és a társaság tagja. Van bérleti szerződés és havonta átutalással van fizetve a bérleti díj. Tíz százalékos költséghányad alkalmazásával a 15 százalékos szja-t levonjuk. Kell-e a cégnek is valamilyen adót fizetnie ezután? Ha igen, akkor mit és miért?

Könyvkiadás – írók kifizetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik ügyfelünk könyvet szeretne megjelentetni magánkiadásban. A könyv írója beleegyezett, hogy ha kap egy bizonyos összeget, akkor átenged minden felhasználói jogot a könyv kiadójának. Kérdésem az, hogy a könyv kiadását (megjelentetését magánkiadásban) vállaló cég ezt az összeget kifizetheti-e az író számára egyszerűen egy szerződés ellenében – egyéb bizonylat nélkül? (Tekintettel arra, hogy az író magánszemély, nem számlaképes.) Ha igen, hogyan adózik utána a magánszemély? Ez is beletartozik az "ingóság értékesítése" kategóriába, mely évi 200 ezer forintig adómentes? Ha nem, akkor milyen formában fizethető ki ez az összeg, és milyen adó- és járulék vonzatai vannak? Segítségüket köszönöm!

Ingóság bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő traktorját szeretné kölcsönadni egyéni vállalkozó vejének, kb. 3 hónapra. A veje szolgáltatásra használná, az üzemanyagot el szeretné számolni. Természetesen díj nélkül történne az átadás, de helyesen szeretnének eljárni. Lehet ingyenesen kölcsönadni? Amennyiben nem, az adófizetés (szja, eho) a piaci ár szerint történik és önálló tevékenységből származó bevétel lesz? (Szja-bevallás 7,.vagy 9 sora?) Köszönöm válaszát.

Ingatlannal együtt eladott ingóság garanciájának érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy ingóságot (például egy beépített klímát) az ingatlannal együtt értékesít egy cég, akkor az ingatlan vásárlója hogyan tudja érvényesíteni a garanciális jogait az ingóságokra? Garanciális jogokat tudtommal csak eredeti számla alapján lehet érvényesíteni. Jelen esetben az eredeti számlának az ingatlant eladó cég könyveiben kell maradnia (egyrészt számviteli előírások, másrészt az áfa levonásának érvényesítése miatt). Megoldás lehet-e, ha az ingatlant eladó az ingóságról kiállított számla mellé fénymásolatban átadja a vevő számára az ingóság vásárlásáról készült számlát? Vagy az ingatlant vevőnek vissza kell adnia az ingatlan eladójának az ilyen ingóságot, amelyről ő sztornó számlát állít ki a vevő felé, visszautalja az ellenértéket, majd a garanciát az eladó érvényesíti, és ha a vevő még mindig kéri az ingóságot, akkor a garanciális javítás után újból eladja a vevőnek? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Öröklés útján szerzett ingatlan és ingóság értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2018-ban elhunyt egyéni vállalkozó ingatlanjait (benzinkutak) és ingóságait (30 db használt teherautó) felesége örökölte, aki nem kívánja a vállalkozási tevékenységet továbbfolytatni. A hagyatékátadó végzésben szereplő eszközöket a feleség magánszemélyként értékesíteni kívánja. Kérdésem, hogy gazdasági tevékenységnek minősíthető-e a fenti értékesítés? Az eszközök értékesítése esetén áfa és szja szempontjából hogyan jár el helyesen az örökös? Válaszukat előre is megköszönve! Tisztelettel: Szombati Imréné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szociális tűzifa juttatás kiszállítása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Átalányadózó vállalkozó bankszámlanyitás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tüdőszűrő

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs