285 találat a(z) igazolás cimkére

Külföldi illetőségű magyarországi jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldi illetőségűnek számító (lakcíme és jövedelmének nagy része németországi), magyarországi kft.-ben ügyvezető tiszteletdíjának tb- és szja-kötelezettségei kapcsán szeretnénk kérdezni, hogy mivel Németországban biztosított, itt nem kellene a tiszteletdíja után sem járulékokat, sem szochót, illetve szakképzési hozzájárulást fizetni? Ehhez milyen dokumentumokat, igazolásokat/nyilatkozatot kell bekérni tőle a bérszámfejtés részéről? Elég, ha ő nyilatkozik, vagy szükség van Németországból származó hivatalos igazolásra? Ha nincs Magyarországon bejelentett lakcíme, akkor szükség van a NEAK felé a német biztosítottságáról adatot szolgáltatni, vagy magyar lakcím híján passziválni fogják egy idő után? Ha nincs magyarországi lakcíme, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulékot sem fogják számonkérni rajta, akkor sem, ha nem jelentette le a német biztosítottságát a NEAK felé? Szja tekintetében a megbízási díj Magyarországon adózik, így mindenképpen szükség van a magyar adóazonosító jelére, nincs mód a passziválására, jól gondoljuk? Köszönöm válaszukat.

Külföldi jutalék Kérdés

Cégünk osztrák céggel áll üzleti kapcsolatban, a cég által Magyarországra eladott termékek után jutalékot kapunk. Az osztrák cég rendelkezik magyar adószámmal és magyar közösségi adószámmal is, és bérel telephelyet is Magyarországon. Az a termék, amely után kapunk jutalékot, az külföldi gyárból érkezik egyenesen a vevőhöz. Ez esetben úgy gondolom, nem áfaköteles a szolgáltatásnyújtás az áfatörvény 254. §(1) bekezdés és 137/A §-a értelmében? Szükséges-e ennek bizonyítására kell beszerezni nyilatkozatokat a szállítótól? Ha igen, tartalmában mire kell különösen figyelni?

Export adómentességének igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Termékek online kereskedelmével foglalkozó magyar áfaalany kft. harmadik országba értékesít termékeket magánszemélyek részére. Az egyes értékesítések összértéke nem éri el az 1000 euró értékhatárt, így vámkezelés nem szükséges. Fenti esetben vámhatósági kiléptetés hiányában van-e lehetőség termékexport jogcímen áfamentesen leszámlázni a termékeket. Amennyiben igen, milyen igazolás szükséges az áfamentesség alátámasztásához? A termékek kiszállítását a Magyar Posta végzi. Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Kiküldetési rendelvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a magánszemély saját tulajdonú gépkocsiját használja hivatali célra, akkor ez a magánszemély jogviszonyától függetlenül kifizethető kiküldetési rendelvényen? A kiküldetési rendelvényt valakinek igazolnia kell, mindenféleképpen kell olyan személy, aki az adott magánszemélyt kiküldi, elrendeli az utazást? Ha a gazdasági társaságnak csak az egyik tagja dolgozik – tagi vagy munkaviszonyban –, akkor ebben az esetben nem lehetséges a kiküldetés, vagy a másik tag, aki nem dolgozik, az elrendelheti az utazást? Ha egyszemélyes társaságról van szó, akkor saját magát is kiküldheti? Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Csok felvételének feltétele Kérdés

Tisztelt Adózona! A férjemmel válni készülünk, van három közös gyermekünk. A keresetet még nem adtuk be, jelenleg a jogi képviselőink egyeztetnek, annak érdekében, hogy születhessen köztünk egy bontóperi megállapodás, amely alapján a házasság közös megegyezés alapján történő felbontását kérhetjük. A kérdésem a következő: A három gyermek és én elköltözünk az utolsó közös házastársi lakásból. Szeretnék felvenni 10 millió forint csok-ot, és lakást vásárolni. A lakás tulajdonosa 1/1 én leszek és a gyerekek is az én háztartásomban nevelkednek majd. A kérdésem az, hogy a házasság felbontását kimondó jogerős bírósági határozat előtt én már igényelhetem a csok-ot? Elegendő, ha teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozom arról, hogy a gyerekek az én háztartásomban nevelkednek, vagy a csok felvételéhez szükséges a gyermek elhelyezésre vonatkozó bírósági döntés bemutatása? Válaszukat előre is köszönöm!

Őstermelő összesített igazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felvásárló mezőgazdasági őstermelőtől vásárol gabonát, az értékesítésről felvásárlási jegyet állít ki. Kérdésként merült fel bennünk, hogy ilyen esetben a felvásárlási jegy mellé a 465/2017. kormányrendelet 23. §-a szerinti igazolást is ki kell-e állítanunk a kifizetett összegről, illetve következő év január 31-éig összesített igazolást is kell-e adnunk az őstermelőnek? Nem találom jogszabályi alapját, hogy ezt ne kellene megtennünk, hiszen csak egyéni vállalkozó esetén mentesít a fent hivatkozott jogszabályi hely az igazolás kiállítása alól. Ha igazolás kiállítására vagyunk kötelezettek, az rendkívül nagy adminisztrációs terhet jelent számunkra, de szeretnénk helyesen eljárni. Segítő válaszát előre köszönöm.

Külföldön is biztosított egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, aki Ausztriában is egyéni vállalkozóként végez gazdasági tevékenységet. Ausztriában fizeti járulékait. Kell-e Magyarországon is járulékokat fizetnie, vagy elég, ha kér egy igazolást az osztrák biztosítótól, ezzel igazolva a jogviszonyát?

Külföldi adóilletőségű magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjpénztári tag nyugdíjkorhatár előtt felvett tőkéje egyéb jövedelemnek számít. Kifizetéskor szja-t von a pénztár, a szochót a magánszemély fizeti be a NAV-nak. Amennyiben a magánszemély arról nyilatkozik, hogy külföldön adózik, és kéri, hogy a jövedelmet adó- és szochomentesen vehesse fel, a magánszemélytől milyen igazolást lehet elfogadni? Elegendő az adóilletőség-igazolás, vagy szükséges a külföldi biztosítási jogviszonyáról is igazolást kérni? Illetve az állampolgárság számít-e az adózás helyének meghatározásában? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Végelszámolás Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy kitől, milyen szervezetektől kell igazolásokat, egyéb dokumentumokat beszerezni a végelszámoláshoz?

Munkaszerződés visszamenőleges módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagyon furcsa esettel találkoztam mint könyvelő. Egy alapítvány támogatott projektekhez alkalmaz munkaviszonyos dolgozókat, illetve nem számlaképes, önálló tevékenységet végző megbízási díjasokat. A támogató az adott projekt elszámolásban nem fogadta el a 2018. évben ténylegesen kifizetett személyi jellegű juttatásokat abban a mértékben, ahogy a dolgozónak kifizetésre került. Most, 2019-ben a munkáltató/kifizető előző évre visszamenőleg módosítaná, csökkentené a munkaszerződésekben szereplő bért, illetve a munkaviszonyt megbízási szerződéssé kívánja alakítani. Jogilag is aggályosnak tartom a tervezett módosításokat. A 2018. évről kiadtuk a jövedelem igazolásokat, a magánszemélyek adóbevallást nyújtottak be, A havi járulékbevallásokat elküldtük, az alapítvány éves beszámolóját is elküldtük. Mindenképpen lezárt évről beszélünk! Törvényesen meg lehet csinálni a tervezett munkaszerződés-módosításokat? Ez alapján lehet utólag csökkenteni a felvett bért? Új igazolásokat kiadni? Újra zárni az évet a számvitelben? Sok kérdésem van, tudom. Kérem szíves válaszát! Köszönettel: Kungl Mária

Szükséges dokumentumok a tao-alap megállapításához Cikk

Cikkünkben sorra vesszük azokat az igazolásokat, nyilatkozatokat, dokumentumokat, amelyekkel rendelkeznie kell az adózónak a társasági adó bevallásakor.

Termékexport: a magyar áfatörvény is ellentétes az EU Bíróságának döntésével Cikk

Az Európai Unió Bírósága ítéletében megerősítette, hogy exportértékesítés esetén az adómentességnek nem feltétele a kiviteli vámeljárás lefolytatása – hívta fel a figyelmet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda.

Diplomás gyed apának Kérdés

Udvözlöm! Angliâból hazaköltöztem a 6 hónapos kisgyerekemmel, és apaként gyed kérelmet adtam be, mivel a feleségem külföldi (EU-s) âllampolgár, így ő nem igényelhet semmit. A kérelem sajnos megakadt, mivel Magyarországon jelenleg mâsodâllâsom van csak, illetve külföldi munkavâllalâsból szârmazó jövedelmem. E104 formanyomtatvânyt kértek, amit Anglia magânszemélynek nem adhat ki, csak a magyarországi hivatal igényelheti, amit sajnos ők nem hajlandók megtenni, tőlem kérik. Szóval a kérdésem, hogy ezek alapjân hogyan kaphatok gyedet (diplomás gyedet). Köszönöm a vâlaszât.

Sportegyesület Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. évben alapított/nyilántartásaba vett sportegyesület milyen igazolást kell, hogy kiállítson támogatói részére? (A támogatás a támogató taoalapját hogyan befolyásolja +/-?) Válaszát előre is köszönöm: grafo

Családi gazdaság tagjának személygépkocsi-használata Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Szeretném megtudni, hogy a családi gazdaságban személyesen közreműködő tagot is megilleti-e a személygépkocsi használata esetén a havi 500 km futásteljesítmény utáni, igazolás nélküli költségelszámolási lehetőség? Válaszát várom, és előre is köszönöm! Tisztelettel: M. I.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi áfamentesség és tagi kivét

Szipszer Tamás

adószakértő

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close