21 találat a(z) igénylés cimkére

EKÁER-szám igénylése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Romániából történő termékbeszerzés esetén kell-e EKÁER-számot igényelni, amennyiben a szállítójármű útdíjköteles, azonban az áru nem kockázatos besorolású, értéke 1 millió forint alatti, súlya pedig 700 kg?

Gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ikergyermekeimmel gyeden vagyok. Mivel magas volt a jövedelmem, ezért a maximális gyedet kapom. A volt jövedelmem lehetővé tenné, hogy ismét a maximális összegű gyedet kaphassam. Van-e erre lehetőség? Újra kell igényelni, vagy automatikusan intézik? Köszönöm a válaszukat.

Az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj mértéke Cikk

A hozzátartozói nyugellátások – özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj – összegének kiszámításakor közös szabály, hogy azok alapjaként azt a saját jogú nyugdíjat kell alapul venni, amely az elhunyt jogszerzőt a halála időpontjában megillette vagy megillette volna. Ennek megfelelően, a hozzátartozói nyugellátások megállapításakor mindenképpen különbséget kell tenni a tekintetben, hogy az elhunyt jogszerző a halála időpontjában részesült-e a társadalombiztosítás keretein belül megállapított nyugellátásban, nyugdíjszerű ellátásban, illetve nem részesült semmilyen ellátásban.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Szeretnék érdeklődni, hogy abban az esetben, ha az öregségi nyugdíjban részesülő személy 2019. 07. hónapban elhunyt, automatikusan megküldik az özvegy részére a rezsiutalványt, vagy azt igényelni kell? Amennyiben igényelni kell, az igénylést hova kell benyújtani? Válaszát előre is köszönöm.

Apát megillető munkaidő-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy az apát megillető munkaidő-kedvezmény igénybevételét 2019-ben milyen nyomtatványon tudom igényelni, a nyomtatványt milyen módon és kinek kell eljuttatni? Köszönettel

Táppénz megbízásos jogviszony mellett Kérdés

Tisztel Szakértő! Munkáltató gyógytornász hölgyet 2016. 01. 01-től együttműködési megállapodás egészségügyi szolgáltatásban történő közreműködésre elnevezésű szerződéssel foglalkoztatja. A szerződés megbízási jogviszonyt tartalmaz. A megbízott adószámos magányszemély 67-tel kezdődő adószámmal rendelkezik. Elvégzett munkájáról havonta számlát állított ki. 2016. január 1-jétől 2018. november 30-iág minden hónapban biztosítottnak minősülő jogviszonyban dolgozott. 2018. 12. 03-tól veszélyeztetett terhes. Táppénzigénylőjét a fenti megbízó megjelölésével küldtem be az OEP részére. Kérdésem: ahhoz, hogy a táppénzt és a későbbiekben gyermek után igénybe vehető járandóságokat megkapja, a jelenlegi szerződéses jogviszonyát fenn kell-e tartani? A táppénzigényt a megbízó megjelölésével kellett-e beküldenem az OEP részére? Kolléganője szintén a fenti szerződéstípussal dolgozik. Ha ő megbetegszik, vagy kiskorú gyermeke után gyermekápolási táppénzt szeretni igénybe venni, munkáltatóként a megbízóját jelölhetem-e meg? Jogosult-e táppénzre? A megbízó havi 08-as bevallásain megbízásos biztosítási jogviszonyosként jelentem mind a két dolgozót. Köszönettel: Kecskemétiné HK

Baleseti járadék: ki kaphatja, meddig igényelhető? Cikk

Baleseti járadékra az a személy lehet jogosult, akinek üzemi baleset következtében tizenhárom százalékot meghaladó egészségkárosodása keletkezett, de a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai – rehabilitációs, rokkantsági ellátás – nem illetik meg. Összefoglaltuk az üzemiségről, az igénylési határidőkről és az ellátási összegekről kapcsolatos tudnivalókat.

Jogviszony tisztázása Kérdés

Tisztelt Adózóna Szerkesztősége! A következő ügyben kérném szakértői állásfoglalásukat. Ügyfelem kismamaként indított vállalkozást, közjegyzői tevékenységre 2018.06.01-jétől egyéni vállalkozás keretében (adószám kiváltására kötelezett, de nem szerepel az egyéni vállalkozók nyilvántartásában). 2018.05.31-éig munkaviszonyosként dolgozott egy vállalkozásban. A tervezettnél korábban megszülettek a babák 2018 júniusában. Kérdéseim a jogviszonyával és az ellátásokkal kapcsolatosak: - A Közjegyző Asszony a szülés után is szeretne a lehető leghamarabb dolgozni. Ilyen esetben igényelhető a szüléstől akár tört időre, akár 1-2 hónapra is csed részére? Amennyiben ismét munkába áll, a férj maradna otthon az ikergyermekekkel. Részére milyen ellátást tudunk igényelni? Kinek kell az igénybejelentőt benyújtania az államkincstár felé? A volt munkáltatónak? Vagy az új vállalkozásából kell az igénybejelentőt beadnia? Tisztelettel megköszönve válaszukat: Ötletmozaik Kft.

Táppénz haláleset után Kérdés

Ügyfelem társas vállalkozóként kórházba került, és egy hónap után meghalt. Még nem kaptam meg a kórházi papírt. Hogyan kell kitöltenem a táppénz-igénylést, a bankszámlájára kell kérni a pénzt? Kié lesz ez? Mi a teendőm ilyenkor könyvelőként? Köszönettel Csury Krisztina

Özvegyi nyugdíj, járadék Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Abban szeretném, kérni a tájékoztatását, hogy egy kolléganő, aki 60 éves, még aktívan dolgozik, de a férje sajnálatos módon elhalálozott. A férj szintén 60 éves volt, kb. 30-35 éves munkaviszonnyal rendelkezett, még nem volt nyugdíjas. A férjnek volt magánnyugdíj befizetése is. Kérdésem a következő lenne, hogy a feleség kaphat-e öregségi nyugdíjat vagy járadékot a férj után, milyen kitétele van? És ha igen, mikortól lehet megigényelni? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. LM

Külföldről hazatelepülő kismama Kérdés

Fél éve külföldön dolgozó nő babát szeretne és úgy döntött, hogy itthon szeretné megszülni és nevelni leendő gyermekét. Milyen lehetősége van arra, hogy csedet, gyedet, gyest igényeljen?

Megnyílt a lehetőség nyugdíj-kiegészítési igények benyújtására Cikk

A totalitárius diktatúrák áldozatai társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezése, a sérelmek orvoslása érdekében már a ’90-es évek legelején megszülettek a jogszabályok, ám napjainkban újabb igények előterjesztésére már nem adtak módot. Egy augusztusban kihirdetett kormányrendelet révén azonban azok számára is lehetővé vált ilyen irányú kérelem benyújtása, akik annak idején nem éltek vele.

NAV: már igényelhető az AFE-kód Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes oldalán már elérhető az „AFEKOD” adatlap, amelyen az étel- és italautomata felügyeleti egységhez (AFE) igényelhetnek üzembehelyezési kódot az érintettek – írja a NAV.

Nyugdíj újraszámítása, egészségügyi ellátás korengedményesként Cikk

Kettős állampolgár visszaköltözött Magyarországra, állandó lakcímmel. Külföldön szerzett jövedelme után kap korengedményes nyugdíjat. A nyugdíjkorhatárig dolgozott, hogyan kérheti nyugdíja újraszámítását? Miként jogosult alap és teljes egészségügyi ellátásra? Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

Apa gyed igénylése2 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férfi munkavállalónk 2016 decemberében született, harmadik gyermekével szeretne gyedet igénybe venni. A csedet az édesanya veszi jelenleg igénybe, 2017 május végén ez lejár. A gyedet már a férj szeretné igényelni. Cégünk nem tb-kifizetőhely. Hogyan kell eljárnom? Milyen papírokat kell benyújtanom? A csed lejártát követően az édesapa rögtön igényelheti a gyedet? Mellette maradna ugyanúgy 8 órás munkaviszonyban. Köszönöm! Előző kérdésemre már válaszolt, köszönöm! Annyival egészíteném ki, hogy az édesanya biztosítási jogviszony hiányában nem cseden, hanem gyesen van jelenleg is. Megigényelhetem-e az édesapa részére a gyedet, a gyermek féléves kora előtt (05. 28-án tölti be), mivel az édesapa most is dolgozik, és úgy tudom, gyed mellett a gyermek féléves koráig nem lehet dolgozni? Természetesen a gyed igénylésével együtt az édesanya gyesét kérjük megszüntetni. Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close