141 találat a(z) házastárs cimkére

Házastársak ajándékozási illetéke Kérdés

Tisztelt Szakártő! Szeretném segítségét kérni abban a kérdésben, hogy a házastársak illetékmentessége akkor is alkalmazható-e, ha az ajándékozás különvagyonból történik? Vagyis a felek házassági szerződést kötnek és a házassági szerződés által érintett különvagyon ajándékozása esetén kell-e illetéket fizetni? Segítségét előre is köszönöm!

Özvegyi nyugdíj: ki kaphat, mikor éled fel? Cikk

A hatályos társadalombiztosítási szabályok szerint özvegyi nyugdíjra az elhunyt jogszerző házastársa, a bejegyzett élettársa, az elvált házastársa és az élettársa szerezhet jogosultságot.

Kapcsolt vállalkozások Kérdés

"A" Kft. 50%-os tulajdonosa a férj, "B" Kft. 25%-os tulajdonosa a feleség. "A" Kft. "B" Kft.-ben 25%-os tulajdonrészt vásárol. "A" Kft. ezt követően tagi kölcsönt nyújt "B" számára. Be kell-e jelenteni a tagikölcsönnyújtásra tekintettel a NAV-nak a kapcsolt feleket? Köszönettel, CsK

Adómentes lakáscélú munkáltatói támogatás: ezekre kell ügyelni Cikk

Fontos-e az adómentes lakáscélú vissza nem térítendő munkáltatói támogatásnál a támogatott ingatlanban szerzett tulajdoni hányada, a házasság, a beköltözők száma? Olvasói kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Melyik vállalkozás kapcsolt vállalkozása A Kft.-nek? A Kft. tulajdonosok: András 20%, László 20%, Ákos 30%, Erika 30% A Kft. családi vállalkozás, a szülők: Ákos és Erika, a gyermekek András és László B Kft. árut értékesít A Kft.-nek, nem tulajdonosa A Kft.-nek. B Kft. tulajdonosa Anna, aki András felesége, tulajdoni hányada 100%. C egyéni vállalkozó, alapanyagot szállít A Kft. részére. Nem tulajdonosa A Kft.-nek. C Kft. tulajdonosa Mariann, 100%-ban, aki László felesége. D Kft. bérmunkát végez A Kft.-nek. D Kft. tulajdonosai: András 33%, László 33%, Ákos 33% Köszönettel.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Kedves Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy kapcsolt vállalkozás-e, ha az egyszemélyes kft.-nek a kft. tulajdonosának felesége, aki egyéni vállalkozó – szolgáltatást számláz? Köszönettel: Kocsisné

Adókban és illetékekben a bejegyzett élettársak jogai azonosak a házastársakéval Cikk

Az ombudsman fellépése nyomán a bejegyzett élettársak immár a házastársakéval azonos adó- és illetékkedvezményre jogosultak. A bejegyzett élettársakat is megilletik mindazon adójogi kedvezmények, amelyeket a törvény a házastársaknak biztosít.

Megúszhatja az ingatlan-bérbeadás utáni ehót, ha osztozik a bevételen Cikk

Több tulajdonosa van egy ingatlannak, amelyet bérbeadással hasznosítanának. Van-e rá mód, hogy fele-fele arányban osztozzanak az abból származó bevételen, és így ne kelljen egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetniük? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértőnk válaszolt.

Evából katába, többes jogviszony Kérdés

Tisztelt szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: egy házaspárnak két vállalkozása van. Egy kft., melyben a feleség a többségi és a férj a kisebbségi tulajdonos, illetve egy bt., melyben a férj a többségi, a feleség a kisebbségi tulajdonos. Mindkét társaság az eva hatálya alá tartozik. Jelenleg a férj is és a feleség is a bt.-ben töltik ki a teljes biztosítási jogviszonyukat, a férj tagként, a feleség alkalmazottként, és itt fizetik meg a teljes adó- és járulékkötelezettségüket. 2017. január 1-jétől a bt. ki szeretne lépni az evából és katás vállalkozóvá kíván válni. A férj a havi 50 ezer forint befizetésével szeretne eleget tenni az adó- és járulékkötelezettségének. A feleség mindkét vállalkozásban folytat tevékenységet. Kérdésem, hogy a feleség is eleget tehet-e a bt.-ben (kisebbségi tagként) a havi 50 ezer forint megfizetésével a rá vonatkozó adó- és járulékkötelezettségének, és ha igen, akkor őt is be kell jelenteni, mint főállású katást? A kft.-ben a tervek szerint (hasonlóan a jelenlegi állapothoz) az eva megfizetésével van lehetősége az osztalék kivételére. Köszönöm a segítségét!

Első házasok adókedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. alkalmazottja élettársi közösségben élt, született közös gyermekük. 2016-ban összeházasodnak, jár-e nekik az első házasok adókedvezménye abban az esetben is, ha már a közös gyerekük után érvényesítik az adókedvezményt? Üdvözlettel.

Munkáltatói lakástámogatás: változnak a szabályok, itt a sorvezető Cikk

Szinte naponta érkeznek a lakáscélú felhasználásra nyújtható kölcsönt, támogatást érintő kérdések, cikkünk összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat, beleértve a 2017. évi adócsomagban a parlament által megszavazott módosításokat is.

Elhunyt magánszemély végleges adója, adómentes támogatások Cikk

Magánszemély halála esetén felmerül a kérdés, adókötelezettséget is örökölnek-e a hozzátartozók. Cikkünkben részletezzük az elhunyt adózására, valamint a halála után a hozzátartozóknak juttatott támogatásokra vonatkozó szabályokat.

Munkáltatói támogatás lakáshitel-törlesztéshez Kérdés

Egy alkalmazottnak a férjével együtt van lakáshitele. A férj az adós, az ő bankszámlájáról megy a törlesztés. A feleség adóstárs. A feleségnek kettő 4 órás munkahelye van. A feleség mindkét munkáltatója adhat a hiteltörlesztéshez támogatást? Ez a törlesztőrészlet 30 százalékáig terjedhet munkáltatónként? Köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás – házastársak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férjemmel 50-50 százalékban tulajdonoljuk a kft.-nket. A férjem kiváltaná az egyéni vállalkozói igazolványt. Azt szeretném tudni, hogy kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a férjem és a kft.? Van-e valami kockázata/adójogi következménye annak, ha piaci áron számláznak egymás között? Egyéni vállalkozásomba beszámlázhatna a férjem? Köszönöm.

Özvegyi nyugdíj: ki kaphatja, mikor éled fel? Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül, az elhunyt jogszerző jogán, özvegyi nyugdíjra szerezhet jogosultságot a jogszerző házastársa, a bejegyzett élettársa, az elvált házastársa, illetve az élettársa. Ismertetjük azt is, hogyan, hol kell igényelni ezt a tb-ellátást.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidőkeret megállapítása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Adóköteles egyéni életbiztosítások

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3