9 találat a(z) gyógyszergyártó cimkére

Három a magyar igazság – kettő helyett három évig maradnak az extraprofitadók Cikk

A Magyar Közlöny 2023. május 31-én kihirdetett 79. számában a kormány az extraprofitadókról szóló 197/2022. kormányrendeletet (R.) módosító 206/2023. kormányrendelettel (MódR.) az extraprofitadó-terhek hatályát kiterjesztette a 2024-es adóévre is.

Részletesen a 2024-ben is maradó extraprofit-különadókról Cikk

A várakozásoknak megfelelően 2024-ben is érvényben maradnak az eredetileg 2022-re és 2023-ra tervezett különadók. Ezen adófajták egy részét a jelenleg érvényes szabályokkal megegyező módon kell majd 2024-ben is megfizetni. Fontos változás, hogy a banki különadó mértéke magyar állampapírok vásárlásával csökkenthető lesz, a gyógyszergyártókat terhelő különadó mértéke minden sávban a felére csökken, míg a gyógyszerforgalmazókat és a kiskereskedőket terhelő adó mértéke növekszik a következő évtől. Az Andersen Magyarország összefoglalta a vonatkozó új kormányrendelet legfontosabb rendelkezéseit.

Öt különadót érintenek az extraprofitadó ismét módosított szabályai Cikk

Pontosította, illetve módosította a kormány a Magyar Közlöny 30. számában megjelent, 62/2023. számú rendeletével az extraprofitadók egyes szabályait. A pontosítások és módosítások 2023. március 1-jén már hatályba is léptek. Az alábbiakban ezeket a TruTax szakértői, Laczkó Kitti adótanácsadó és Kiss Péter adószakértő foglalták össze.

Gyógyszergyártókat terhelő extraprofitadó: március 1-jétől hatályos a módosítás Cikk

Március 1-jén hatályba lépett a tegnap este kihirdetett, gyógyszergyártókat terhelő extraprofitadó-kötelezettség szabályait módosító kormányrendelet. A jogszabály-módosítás pontosítja a gyógyszergyártó, tehát a különadó alanyának a meghatározását. Ennek nyomán adóalanynak azon vállalatok minősülnek, amelyeknek a gyógyszeralapanyag-, gyógyszerkészítmény-gyártási tevékenységből származó nettó árbevétele az adóév első napján rendelkezésre álló beszámolóban szereplő adatok alapján meghaladja a teljes nettó árbevételének 33,33%-át. A hivatkozott rendelkezés továbbá egyértelműbbé teszi, hogy csak az említett tevékenységeket ténylegesen végző vállalatok tartoznak a különadó hatálya alá – írja sajtóközleményében a Deloitte Magyarország.

EUB-ítélet: pert vesztett a NAV a gyógyszergyártó ellen Cikk

Sokadik alkalommal bizonyosodik be, hogy a magyar áfatörvény nem egyeztethető össze az uniós joggal. Ezúttal egy bevett gyógyszerpiaci gyakorlatról derült ki: az állam lehúzza a gyártókat, olyan tétel után is áfát szed be, amely ténylegesen nem is landol a cégek kasszájában, olvasható a Telex.hu oldalán.

Megjelentek az Egészségipari támogatási program részletei Cikk

A Pénzügyminisztérium (PM) programot indít 50 milliárd forintos kerettel azon magyar vállalkozások beruházásainak és fejlesztéseinek támogatására, amelyek az egészségipar megerősítésében szerepet vállalhatnak – közölte a tárca az MTI-vel kedden.

Koronavírus: hamarosan indulhat egy hatékony gyógyszer magyarországi gyártása Cikk

Lezárult az új típusú koronavírus ellen Ázsiában már hatékonynak bizonyult gyógyszerhatóanyag, a favipiravir magyarországi fejlesztésének első fázisa, és miután laboratóriumi körülmények között sikerült előállítani a generikus hatóanyagot, az őszre lehetővé válhat a gyógyszer magyarországi engedélyezése és gyártása is – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Káralap létrehozását követelik a gyógyszergyártóktól a fogyasztóvédők Cikk

A gyógyszergyártók által fenntartott káralap létrehozását tartja szükségesnek a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ), hogy ennek terhére a vásárlók visszaválthassák a forgalomból kivont gyógyszereket.

Gyógyszergyártó cég termékdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni. Gyógyszert külföldről behozó cégnek termékdíj vonatkozásában csak a flakonokra, kupakokra és csomagolásra van kötelezettsége, vagy van esetleg valami speciális kötelezettsége? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfatörvény kiléptetés értelmezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Bt. kilépő taggal történő elszámolás adózása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozói jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31