87 találat a(z) gazdasági növekedés cimkére

Infláció 2024: itt az MNB legfrissebb előrejelzése Cikk

A negyedéves gazdasági előrejelzésben ismertetett adatok szerint az MNB az idei inflációt a 3-4,5 százalékos sávba várja, amely 0,5 százalékponttal alacsonyabb a márciusi előrejelzéshez képest. A jövő évi és a 2026-os prognózison nem változtatott a jegybank, mindkét évben 2,5-3,5 százalék közötti fogyasztóiár-index növekedéssel számol – közölte Balatoni András, a jegybank igazgatója a júniusi Inflációs jelentést bemutató mai online sajtótájékoztatóján.

Nehezen tér magához a német gazdaság Cikk

A német hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben, éves összehasonlításban viszont 0,2 százalékkal zsugorodott – közölte ma végleges adatként a német statisztikai hivatal (Destatis).

Lassan tér magához a magyar gazdaság Cikk

Idén már növekedésbe vált a magyar gazdaság a tavalyi visszaesés után. A kilábalás sebessége azonban várhatóan elmarad a korábban remélttől a 2023-ról örökölt áthúzódó hatás és a gyenge külső konjunktúra miatt. Az infláció mértéke jelentősen mérséklődik 2024-ben, és ezzel párhuzamosan a jegybanki alapkamat is tovább csökken – vélik az Erste elemzői.

Itt vannak a végleges adatok: 2023 a magyar gazdaság sötét éve volt Cikk

Tavaly a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,7 százalékkal maradt el a bruttó nemzeti termék (GDP) összértéke az előző évitől – erősítette meg mai közleményében korábbi becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Töretlenül erősödik a horvát gazdaság Cikk

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal bővült tavaly az előző évhez viszonyítva – közölte ma, első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS).

PwC: bíznak a gazdasági növekedésben a vezérigazgatók Cikk

A vezérigazgatók 54 százaléka a globális, 60 százalékuk a hazai gazdaság növekedési ütemének javulásában is bízik – derül ki a 13. PwC Magyarországi Vezérigazgató Felmérésből. A vállalatok több mint fele (58 százalék) áremelést, több mint harmaduk (36 százalék) pedig létszámbővítést tervez idénre, és tízből négy vállalatvezető vallja, hogy cége üzleti modelljén és folyamatain is változtatni kell a hosszú távú fennmaradáshoz. 394 forintos eurót, 1,7 százalékos GDP-növekedést és 8 százalékos inflációt várnak a magyar vállalatvezetők 2024-re.

Optimistábbak a vezérigazgatók, de cégük hosszú távú fennmaradása miatt aggódnak Cikk

Az előző évhez képest több mint kétszeresére, 18-ról 38 százalékra nőtt azoknak a vezérigazgatóknak az aránya, akik a globális gazdaság növekedését várják a következő 12 hónapban, ugyanakkor a fokozódó technológiai és éghajlati nyomás miatt a vezetők 45 százaléka aggódik vállalata hosszú távú fennmaradása miatt - derül ki a PwC 27. Globális vezérigazgatói felméréséből, amelynek összefoglalóját pénteken küldték el az MTI-nek.

2023 a válság éve az MNB szerint is Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) -0,6-(-0,4) százalékra változtatta az idei évi GDP-növekedési előrejelzését a korábban várt -0,5-0,5 százalékról. Az inflációs folyamatokat ugyanakkor valamelyest derűlátóbban ítéli meg a jegybank: a szeptemberben várt, éves összehasonlításban 17,6-18,1 százalékos prognózist 17,6-17,7 százalékosra változtatta ma kiadott legfrissebb, decemberi Inflációs jelentésében.

Húzd meg, ereszd meg! – Heti PénzPiac – 2023. 50. hét Cikk

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit elemzi, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Negatívra módosította Kína adósbesorolásának kilátását a Moody's Cikk

Leminősítés valószínűségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Kína államadós-kockázati minősítésének kilátását a Moody's Investors Service.

Doppingolt gazdaság kötőféken – Heti PénzPiac – 2023. 46. hét Cikk

A Global Tax-Office Kft. összefoglalja az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Készpénzmentesítést, digitális átállást! Itt a Bankszövetség válasza a miniszter hitelkövetelésére Cikk

A következő időszak pénzügyi és gazdasági kihívásaival szembeni helytállás érdekében lehetséges lépések sikeres megvalósításához a készpénzmentesítés és a digitális átállás felgyorsítása is szükséges – reagált a szövetség Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ultimátumára, mely szerint növeljék a bankok a hitelkihelyezéseket, ha nem akarnak bankadót fizetni.

Ultimátum a bankoknak: bankadó helyett hitelezzenek! Cikk

A gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a kormány az új bankadó kivetése és befizetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Bankszövetség képviselőivel, köztük Jelasity Radován elnökkel folytatott hétfői tárgyaláson.

A második negyedévben az euróövezetben nőtt, az EU-ban stagnált a negyedéves GDP Cikk

A második negyedévben az euróövezetben nőtt, az EU-ban stagnált a GDP az előző negyedévhez viszonyítva, éves összevetésben pedig mindkettőben lassult a gazdasági növekedés – közölte az MTI.

Kezd magához térni a német gazdaság Cikk

Kismértékben, 0,1 százalékkal csökkenhet a német gazdaság idei teljesítménye az energiaársokk és a szigorodó pénzügyi feltételek miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) prognózisa szerint. Jövőre és 2025-ben a német hazai össztermék (GDP) már mérsékelten nőhet, ahogy lassan megszűnnek a monetáris szigorítás késleltetett hatásai, illetve a gazdaság alkalmazkodik a magas energiaárakhoz.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfakód

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Áfa áthárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink