79 találat a(z) fuvarozó cimkére

Mi van a háttérben? Sorra dőlnek be a fuvarozó cégek Cikk

Idén rekordszámú felszámolási és kényszertörlési eljárás indult a szállítmányozási cégek ellen Magyarországon, közülük is a közúti fuvarozók állnak a legrosszabbul, derül ki az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből. A cég szerint a magas vevői kitettségű, sokszor a rosszul megválasztott devizahitel-konstrukciók érintette szektorban a következő években sem csökken jelentősen a kockázat szintje.

Szállítmányozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő áfa kérdésünk van. Van egy szállítmányozó, aki magyar megrendelőjétől megbízást kap, hogy bizonyos terméket szállítson 3. országba. (Általában a megrendelő egy szálloda, aki a szállodai vendégének a saját vagy a Magyarországon vásárolt termékének a 3. országba történő szállításával bízza meg). Ez a szállítmányozó fuvarozót (DHL, Fedex) bíz meg a termék elszállításával. A termék egyszerűsített vámeljáráson megy keresztül. A fuvarozótól adómentes számlát kap a szállítmányozó. Kérdésünk. Ilyen esetben a szállítmányozó is adómentes számlát állít ki a belföldi megrendelőjének, vagy neki áfás számlát kell kiállítania? Válaszukat előre is köszönjük.

Bírság útdíjra: sokaknak elengedik Cikk

Kétmilliárd forint bírság alól mentesülhetnek a fuvarozó vállalkozások, miután a kormány törvénymódosítást kezdeményez azon e-útdíj bírságok elengedéséről, amelyeket a bevezetési időszakban még gyakorlatlan felhasználók téves bevallás miatt fizettek - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

Osztrák áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar bt. beltagja Ausztriában dolgozik vállalkozóként, nemzetközi fuvarozó. A fuvardíjról számlát állít ki az osztrák cégnek, ahol dolgozik, az áfa-törvény területi hatályán kívül eső szolgáltatásként, tehát nincs rajta áfa. Jól értelmezem, hogy ebben az esetben az osztrák költségek (üzemanyag, útdíj) áfáját nem igényelheti vissza? Kérnek egy nyilatkozatot a 13ELEKAFA nyomtatványon, ez nem egyértelmű számomra: "A PM rendelet 8. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott nyilatkozat hiányában a kérelem nem adható be. A Nyilatkozat tartalmazza, hogy a kérelmező az adó-visszatérítési időszakban – az Irányelv 3. cikk b) pontjának i. és ii. alpontját átültető rendelkezésekben említett ügyletek kivételével – nem teljesített olyan termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást, amelynek teljesítési helye – a visszatéríttetés tagállamának joga szerint – a visszatéríttetés tagállamának területén van. A nyilatkozatot a nyilatkozat melletti kódkockába tett „X” –jel megadásával teheti meg." Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close