249 találat a(z) fuvarozás cimkére

Nemzetközi fuvarozás Kérdés

Egy magyar kft. fuvarozni fog egy német cégnek. A német a megrendelő, és mi fuvarozzuk az árukat Németországba, illetve más tagállamba, harmadik országba. Az áfára lennék kíváncsi, hogy milyen módon számlázom le a német cégnek a fuvarozást? Fordított áfa, terület hatályon kívüli vagy mentes? Előre is köszönöm válaszát!

Áfaalany kft. értékesít saját gyártású terméket Romániába Kérdés

Kedves Szakértő! Ha romániai magánszemélynek értékesít a magyar gyártó kft., a kft. vállalja a termék (kemence) kiszállítását is a román személyivel feltételezhetően rendelkező magánszemélynek. Kell-e áfát felszámítson az értékesítés során? Ha nem kell, hol és ki igazolja le, hogy a termék átlépte az országhatárt (mivel nem fuvarozó cég fogja kiszállítani a terméket)?

Ekáer-köteles vagy sem? Nehéz kérdések, példákkal Cikk

Az adózók számára még mindig gyakran okoz fejtörést, hogy termékek fuvarozott értékesítésénél, beszerzésénél terheli-e őket ekáer-bejelentési kötelezettség.

Szállítólevél és teljesítési időpont Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több vevőnkkel is előfordul, hogy olyan megrendelőt küld, amelyen kiköti, hogy számlát csak az aláírt, visszaküldött szállítólevél alapján fogad el (ilyenkor az áru kiszállítása fuvarozó céggel történik). Idáig azt a gyakorlatot követtük, hogy ezeknek a vevőknek a visszaigazolt, általuk közölt dátummal állítottuk ki a számlákat (amelyek természetesen nem egyeztek meg az általunk kiállított szállítólevélen található teljesítési dátummal). Azonban mostanában többször is előfordul, hogy ezek a vevők nem küldik vissza a szállítólevél aláírt példányát, vagy csak több mint egy 1 hónap múlva, áfabevallás után. Összességében azt szeretném megkérdezni, hogy mi a számla teljesítési dátuma fuvarozónak átadott, szállítóleveles értékesítés esetén: az általunk kiállított szállítólevél teljesítési dátuma vagy a vevő által visszaigazolt, átvételt igazoló dátum? Megtehetjük-e, hogy ha 15 napon belül nem igazolják vissza a szállítólevelet, akkor kiállítjuk a számlát a szállítólevél teljesítési dátumával? Kérem, hogy válaszát törvényi hivatkozásokkal tegye meg. Köszönettel: Lőrinczné

Továbbszámlázott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarjainkat az érdekeltségi körünkbe tartozó társaság (B) fuvarjaival együtt szervezzük. A fuvarozó cég a teljes összeget társaságunknak számlázza ki. Mi 6 százalékkal (ügyintézés költsége) növelt összegen továbbszámlázzuk B társaságnak a rá eső részt. A számlán a teljes összeg továbbszámlázott szolgáltatás jogcímen szerepel. Helyesen járunk el, vagy a 6 százalékot külön soron, más jogcímen kellene számláznunk? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Láncügylet négy szereplőcel Kérdés

Tisztelt Szakértő! "C" szlovák cég árut értékesit "A" magyar kft.-nek, amely továbbértékesíti "B" magyar kft.-nek "B" eladja "D" svéd cégnek az árut . Az árut közvetlenül C szlovák cégtől fuvarozzák D svéd cég részére. A fuvarozást a B magyar kft. végzi. B magyar kft. értékesítése az áfatörvény területi hatályán kívüli értékesítésnek minősül? Elvileg be kellene jelentkeznie Svédországban? Változtat az valamit ha "A" magyar cég szlovák adószámmal számláz?

Magyar partner megbízása, külföldi teljesítés áfabeli megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem megbízások alapján külföldön végez folyamatosan áruszállítást (kamionozik). Magyar vállalkozás a megbízott és magyar vállalkozás a megbízó is. A teljesítés helye pedig döntően az EU tagállamai, egyik országból, a másikba történő áruszállítás teljesítése. A megbízó és a megbízott is magyar, adószámmal rendelkező áfaalany. A kérdés az, hogy a megbízás teljesítését követően kiállítandó számla (megbízott számlája) áfa szempontjából hogyan ítélendő meg, szerepelhet-e áfa a kiállított számlán, ha külföldön történt a teljesítés? Ez a megbízás hogyan ítélendő meg, a teljesítő országra érvényes áfát kell szerepeltetni a számlán, vagy a szolgáltatás helye szerint számlázható (például Spanyolországból Németországba szól a teljesítendő fuvar mint megbízás). Köszönöm válaszát.

Készpénzfizetési korlát: mikor kell összeszámítani az ügyleteket? Cikk

Fuvarszervező cég fuvarozó társaságokkal fuvaroztat. Egyik fuvarozója készpénzben kéri a számlái kiegyenlítését. Előfordul, hogy egy hónapon belül több fuvart kap más-más időpontban, más-más relációra. Mindegyik fuvarra külön szerződés, számla készül, de egyenként a számlák összege nem haladja meg az 1,5 millió forintot. Ezzel kizárható-e, hogy a NAV összevontként, egy szerződésből adódóként kezelje ezen ügyleteket? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Fuvarozók: közös fellépés a nyugat-európai intézkedésekkel szemben Cikk

A visegrádi országok fuvarozói érdekképviseleti szervezetei közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben arra kérik az Európai Bizottságot, hogy minden tagállamra egységes szabályozást, irányelveket fogadjon el a piacon, mert véleményük szerint a jelenlegi helyzet versenykorlátozó és ellehetetleníti az európai ellátási láncot – jelentette be Wáberer György, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke, miniszterelnöki megbízott budapesti sajtótájékoztatóján.

Áfa Svájcból történő fuvar esetén Kérdés

Magyarországon fuvarozással foglalkozó cég közösségi engedéllyel is rendelkezik e tevékenységre, Németországi fuvarozó vállalkozástól megbízást kapott egy Svájc-Budapest fuvar elvégzésére. Számlát hogyan kell kiállítani ? Köszönettel: SzL

Német minimálbér számfejtése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem segítségét. Fuvarozással foglalkozó ügyfelünk munkavállalója 18 órát vezetett Németország területén, amelyre a hatályos német jogszabályok szerint 8,84 EUR/óra órabért kell fizetni a dolgozónak. Kérdésem, hogy milyen jogcímen kell számfejteni a német minimálbért, illetve azt milyen adó- és járulékterhek terhelik? Kell-e éjszakai pótlékot fizetni a németországi időtartamra?

Fuvarozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérném állásfoglalását. Egy cég közösségi adóalany felé végez fuvarozást, a fuvardíjat euróban számlázza. A teljesítés időpontja 2017.01.29.; a számla kelte 2017.02.05.; a fizetési határidő pedig 2017.02.10. Ebben az esetben az áfabevallásban melyik árfolyamon kell számolni, és melyik hónap időszakában kell szerepeltetni? Tisztelettel: T. Mária

Külföldi napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy az alább megfogalmazott szabályt a nemzetközi fuvarozást végző egyéni vállalkozó is alkalmazhatja-e saját magára (mivel az egyéni vállalkozó személyesen fuvaroz), számolhat-e el külföldi napidíjat mint adómentes juttatást, ezt figyelembe veheti-e költségként, illetve az szja-bevallásban ezt a tételt hol fogja szerepeltetni? "A nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatás területén foglalkoztatottként, vagy egyéni vállalkozóként tevékenységet folytató gépjárművezető, árukísérő magánszemély (nemzetközi fuvarozó) külföldi munkavégzésére tekintettel kapott napidíjából 2015. december 31-éig 40 eurónak megfelelő forintösszeg adómentes. Ez az értékhatár január 1-jétől napi 60 euróra változik [a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló 285/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 1. §]." Köszönöm válaszukat, tisztelettel.

CMR – eredeti/szkennelt? Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Termékeink 99%-át külföldre exportáljuk, és a kivitelt minden esetben CMR-rel bizonyítottuk. Ezt eddig mindig meg is kaptuk a fuvarozó cégektől. Idei évtől viszont az egyik nagy fuvarozó vállalat szeretné egyszerűsíteni a folyamatait, és feltette nekünk a kérdést, hogy elfogadjuk-e a szkennelt CMR-t, amit email-ben küldenének. Kíváncsi vagyok a véleményére/véleményükre a fentiekkel kapcsolatban. Köszönettel: LV

Útdíj továbbszámlázása Kérdés

Egy vállalkozó, aki szerződésben áll a cégemmel, rendszeresen fuvarozási feladatokat végez. Az útdíjat átszámlázza felénk, a megrendelő felé. Kérdésem, hogy a teljes útra oda-vissza kell-e leszámláznia az útdíjat vagy csak a rakott km-re? Mi az általános gyakorlat ? Hogyan kell a számlában feltüntetni az útdíjat ?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink