18 találat a(z) fuvarlevél cimkére

Közösségi termékértékesítés vállalkozás általi kiszállítása Kérdés

Külföldi fuvarozó, autópályadíj Kérdés

Számlaprobléma Kérdés

Postai szolgáltatást végzők, menetlevél, üzemanyag Kérdés

Iratmegőrzés idő Kérdés

Üzemanyag-megtakarítás: kinek, mennyi adható adómentesen? Cikk

Egy nemzetközi és belföldi fuvarozással foglalkozó cég minden tehergépkocsija 3,5 tonnát meghaladó. Hogyan kell kiszámolniuk az üzemanyag-megtakarítást a gépkocsivezetőknek (melyik két üzemanyag-fogyasztást kell összehasonlítaniuk), és azt milyen bizonylattal kell alátámasztaniuk? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor okleveles adószakértőnk válaszolt.

Bejelentési kötelezettség 2 millió forint felett Kérdés

Harmadik országbeli magánszemélynek történő értékesítés esetén van-e bejelentési kötelezettség, ha az ellenérték akár 2 millió forintot meghaladó? Vegyi árukról van szó, és megkapja a cég a CMR okmányokat. Valamint jogos-e, ha 0 forintos áfával számláznak?

Szállítmányozóváltás ekáerköteles áru esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ekáerköteles áru légi fuvarlevélellel indul el a közösségből ekáerszám nélkül, útközben másik szállítmányozónak adják át a küldeményt, amiről a címzettet nem értesítik, és az áru közutas csomagként érkezik meg ekáerszám nélkül. Kinek a felelőssége ilyen esetben, ha a csomagnak nincs ekáerszáma?

Egyéni vállalkozó igazolás nélkül elszámolható költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki futárszolgálattal foglalkozik, 30 darab tehergépkocsival és ugyanannyi sofőrrel rendelkezik. A tehergépkocsi sofőrje vezeti a fuvarlevelet. Arról az egyéni vállalkozó adminisztrációja menetlevelet készít, ahol a kormányrendelet szerinti fogyasztási normával és a NAV által közzétett üzemanyagárral kiszámolják az üzemanyagköltséget és ez alapján könyvelik költségként a pénztárral szemben, az egyszeres könyvvitelnek megfelelően. 1. kérdésem: elszámolható-e így költségnek az üzemanyag, számla nélkül (mert nem kérnek számlát), a menetlevél alapján? Elegendő bizonylat-e ez az szja-törvény szerint? Próbáltam ezt a gyakorlatot az szja-törvény 3. számú melléklet II. igazolás nélkül költségként elszámolt tételek 3. pontját, illetve a 11. számú melléklet III. járművek költsége 1/a) pontját rá vonatkoztatni. De nem tudom, hogy ezek ide vonatkozó részek-e a törvényből, és ha jó gyakorlatot követ az egyéni vállalkozó, akkor azt mely törvényi hivatkozás alapján teheti meg, hogy számla nélkül számolja el az üzemanyagköltséget. 2. kérdésem. Ezt az üzemanyagot, mivel egyszeres könyvvitelről van szó, pénzforgalmi szemléletnek megfelelően pénztárral szemben könyveli az üzemanyag rovatszámra, annak ellenére, hogy itt pénzmozgás nem volt. Volt a benzinkútnál pénzmozgás, de arról nem kérnek bizonylatot. Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Fuvarozás fuvar (menet)levelének tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő? Egy fuvarozással foglalkozó belföldi társaságnak (kft.) az egyes fuvarozási megbízás elvállalásakor tudnia kell-e pontosan, hogy kinek a termékét és milyen terméket fuvaroz? A tehergépkocsi fuvarlevelén (menetlevelén, CMR-en) szerepeltetni kell-e a fuvarozott áru pontos meghatározását? (A fuvarozás nem ekáerköteles!) A fuvarozási tevékenységet egy szlovák logisztikával foglalkozó cég megbízásából végezzük Magyarországon belüli fuvarozással, alvállalkozóként. Milyen áfakulccsal kell nekünk mint alvállalkozóknak a szlovák cég felé számláznunk a belföldi fuvart? Köszönöm válaszukat.

Közösségi értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Meg szeretném kérdezni, hogy közösségi értékesítésnek minősíthető-e a következő ügylet. Cégünktől egy német partnere terméket rendel meg, a terméket azonban be kívánja szereltetni egy másik magyarországi céggel a végtermékébe. Nem szeretné az általunk előállított terméket "megutaztani", tehát azt kérné, hogy azt szállítsuk ki a végterméket előállító magyarországi céghez, ebben az esetben hogyan igazolhatjuk, hogy az általunk értékesített termék elhagyta az országot és megérkezett a megrendelőhöz?

Kell-e fuvarlevél, ha van számla? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. Angliából szerez be termékeket. A szállítást az eladó vagy harmadik fél végzi. Az eladó tételes számlát ad a termékekről. A szállító nem ad bizonylatot/fuvarlevelet az áru átvételéről, csak utólag állít ki számlát a teljesítésről. Több esetben tapasztaljuk, hogy az áfalevonás jogosságának igazolására előnyös a fuvarozás okmányaival rendelkezni. Az előző esetben azonban a felek hajlanak arra, hogy a szállítást, átvételt igazoló okmányokat mellőzzék, könnyedén kezeljék. Helyes-e, ha valóban elengedjük ezeket a dokumentumokat (fuvarlevelet/átvételt igazoló bizonylatot)? Ha nem, mivel lehet hatásosan rámutatni az ügyfélnél, hogy alaposabban járjon el? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: S.G.

Menetlevél vezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kizárólag költöztetéssel foglalkozó cég, bútorokat, ingóságokat stb., tehát nem árut szállít Ennek a cégnek menetlevelet kell vezetnie, vagy minden egyes megrendeléshez fuvarlevelet kell kiállítani? Köszönöm a válaszát.

Költöztetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy asztalosipari kft. egy kisteherautóval. Felkérték, hogy egy alkalomra végezzen költöztetést. Milyen engedélyek, bejelentések szükségesek ehhez? Elég, ha a TEÁOR-kódot bejelentem a T201-en, vagy kell máshová is bejelentést tenni (közlekedési felügyelet, önkormányzat)? A költöztetés során fuvarlevelet kell-e vezetni? Köszönöm!

Önszámlázás esetében teljesítésigazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre kérném a véleményét: közösségi termékértékesítésről beszélünk és az egyik vevőnkkel self billinges (önszámlázás) szerződésben állunk. A vevőnk állít ki nekünk számlát. Ahhoz hogy a közösségi termékértékesítés adómentes legyen, szükséges a vevő által aláírt lepecsételt CMR, vagy elegendő ez esetben a self billinges bizonylat is? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink