497 találat a(z) fordított áfa cimkére

Külföldi adóalany magyarországi bejelentkezés szabályai Kérdés

Fordított áfa vagy egyenes áfa? Kérdés

Belföldi ingatlan építéshez szolgáltatás számlázása osztrák fővállalkozónak Kérdés

Jóváíró számla, fordított áfa Kérdés

Fordított áfás besorolás Kérdés

Lakóingatlan-építés közösen, cég és cég tulajdonosai Kérdés

Fordított áfa – észszerű határidő, M lap Kérdés

Fordított áfa Kérdés

Fordított vagy egyenes adózás? Kérdés

Egyenes vagy fordított áfa? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a betakarított és bebálázott terményt szeretné értékesíteni. A réti széna, a réti széna szenázs, a lucernaszéna, a lucernaszéna szenázs, a rozs szenázs egyenes vagy fordított áfás? Köszönettel: Nagyné

Csok, lakás értékesítése Kérdés

Tisztelt dr. Bartha László úr! Nagyon szépen köszönöm értékes válaszát, sokat segített nekem, főleg a saját magukat "szakértőnek" kinevező emberekkel szembeni vitámban. Egyetlen kérdést szeretnék még feltenni: egy lakást, amely 2020-ban kezdett épülni és már kulcsrakész, egy magánszemélynek kívánja a cég értékesíteni. Azt mondta a "valaki", hogy mivel az egész építkezés fordított áfás volt, ezért a lakás értékesítéséről a cégnek áfa nélküli kimenő számlát kell kiállítani a magánszemély vevőnek. Szerintem viszont 2020-ban kezdett és befejezett lakásépítés miatt 27 százalék áfát is kell számolni, amelyet a cégnek be kell fizetnie a NAV-hoz. Bocsánat, hogy megint zavarom, de csak így tudom igazolni azt, hogy igazam van, és mint könyvelő nem követek el adócsalást. Köszönöm szépen a segítségét.

Fordított áfás előleg, áfás végszámla Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyéni vállalkozó 2019-ben vetőmagvásárláshoz kapcsolódóan előleget fizetett egy cég felé. Mindketten áfásak, az előlegről FAD-os előlegszámla lett kiállítva. A vállalkozónál ez költségként 2019-re el lett számolva, áfát nem érint. A cégnél kötelezettségként lett előírva. Azonban 2020-ban a vállalkozó végül máshonnét vette meg a vetőmag egy részét, viszont vásárolna növényvédőszert, ami ugye nem fordított áfás. Hogy járnak el helyesen? Példa: 1000 eFt előleg, 500 eFt FAD-os vetőmag és 500 eFt + 27%-os vegyszer esetén? Mivel az előleg 2019-ben áfa nélkül lett kezelve, ezért egyiknél sem került bevallásra. Márciusban ki lett állítva egy FAD-os vetőmagszámla, amelyen nem lett az előleg levonva. Ezt áprilisban lesztornózták, majd kiállításra került egy új számla, amelyen figyelembe lett véve az előleg egy része. A megfizetett többi előleget figyelembe lehet-e venni a későbbiekben a vegyszerszámláknál, vagy nem, mivel az ehhez kapcsolódó előlegre áfa nem lett megfizetve az eladói oldalon, és levonva a befogadói oldalon? Hogyan kell ezt rendbe tenni? Ha az előleget sztornózni kell az áfa miatt, akkor a vállalkozónak az szja-bevallását is javítani kell, mivel az áfa miatt kevesebb lesz a költsége. Vagy tévúton járok?

Fordított áfa – bekötőcsatorna építése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk bekötőcsatorna építésére kapott megbízást, amely az utcai közterületi közcsatorna és az épület telekhatára közötti csatornaszakasz megépítését tartalmazza. A bekötőcsatorna építésével egyidejűleg bejelentésköteles családi ház épül, melynek beruházója belföldi áfaalany cég. Megbízásunk kizárólag az említett csatornabekötő-vezeték elkészítésére vonatkozik. Kérdésem, hogy az említett munka egyenesen vagy fordítottan adózik? Válaszukat előre is köszönöm.

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem generálkivitelezői szerződés keretében családi házat épít, mely bejelentésköteles. Felmerült a kérdés, hogy a villanyszerelő munkadíja (kizárólag munkadíj, az anyagot a kivitelező külön vásárolta) egyenesen vagy fordítottan adózik? A villanyszerelő vállalkozó és ügyfelem is belföldi áfaalany. Válaszukat előre is köszönöm!

Fordított áfa: teljesítési időpont II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fordított áfával kapcsolatosan volt egy kérdésünk. Acéláruterméket forgalmazó társaság a vevői részére fordított áfás számlát állít ki. Egyik kérdésünk, hogy helyes-e az eljárás, ha a számlán a teljesítési dátum az áru átvételének napja, még abban az esetben is, ha a vevő a vételárat előre kifizette? Másik kérdésünk, hogy a vevőnek mikor keletkezik áfafizetési kötelezettsége abban az esetben, ha a teljes vételárat a szállítás előtt kifizette, illetve ha annak csak egy részét egyenlítette ki? A számlát a teljesítést követő pár napon belül kapja kézhez. Kérdésünk egyik része arra irányult, hogy az Ön válaszában szereplő 60. paragrafust a vevőnek hogyan kell értelmeznie, ha a vételárat, vagy másik esetben, ha a vételár egy részét már a szállítás előtt kifizette? Kérdésünk másik része arra vonatkozott, hogy a számlán szereplő teljesítési dátumnál figyelembe kell-e venni a 60. §-t, vagy az általános szabályok vonatkoznak rá? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close