17 találat a(z) felszámoló cimkére

Felszámolás alatt lévő cég pénzeszköze, a felszámoló által kért dokumentumok Kérdés

Felszámolás alatt álló cég tartozása a könyvelőirodának Kérdés

Felszámolási eljárás megszüntetése: kinek a kötelezettsége a bevallások és a beszámoló elkészítése? Cikk

Adósságrendezést követően megszűntették a felszámolási eljárást a kft. ellen. A társaság adófolyószámláit megvizsgálva azonban azzal szembesült a tulajdonos, hogy maradtak rendezetlen kötelezettségek. Kinek a feladata lett volna ezeket teljesíteni? Olvasói kérdésre dr. Verbai Tamás jogász válaszolt.

Döntött a Kúria: szerződést szegett, kárt okozott Cikk

Megbízó és megbízott lesz alperes és felperes. Felszámolói tevékenységre kötöttek együttműködést, de pereskedés lett a vége. A Kúria határozatával egy 2009-ben kötött szerződésből eredő, 2014-ben indult összetett jogvitában döntött véglegesen.

A munkaviszony megszűnése után utólag kifizetett bér Kérdés

2020 közepén leszek nyugdíjas. Kérdésem a munkaviszony megszűnése után a felszámolótól kapott összesen 2 millió forint „Elmaradt bér részbeni”-t mely időszakra kell jövedelemként beszámítani? A tb rendszere a munkaviszonyom utolsó hónapjára könyvelte le. Ha nem csinálok semmit, akkor a tb-től származó, 2016., 2017. évre a mellékelt táblázatból számítanak a nyugdíjszámításhoz beszámítható jövedelmet. Arra gondoltam, ha azt kérném a tb-től, hogy az utólag „Elmaradt bér”-ként kapott 2 millió forintot ne a munkaviszonyom utolsó hónapjára könyveljék le, hanem osszák szét azokra a hónapokra, amikor nem kaptam bért, akkor a 2 millió forint legnagyobb része 2016-ra kerülne, ezáltal növelné a 2016-ban figyelembe vehető bért, és csökkentené a 2017-re esőt. A 2016.12. hóban a Bérgarancia Alapból kifizetett 1,2 millió forintot is szétosztva, az „Elmaradt bérek” szétosztását követően a 2016. évre 2,7 millió forint, a 2017. évre 500 ezer forint jutna. Ezek után a 2016-ra figyelembe vehető „Járulékköteles jövedelem” 4 millió forint, a 2017. évre figyelembe vehető „Járulékköteles jövedelem” 500 ezer forint lenne. (Úgy tudom, de lehet hogy tévedek, hogy a munkaügyi központtól kapott álláskeresési járadék [talán ez igen?] és a NYES nem számít ide[?].) Kérdés: – a nyugdíj összegének kiszámítása során jobban járnék-e akkor, ha az „Elmaradt béreket” szétosztanák azokra a hónapokra, amikor nem kaptam fizetést. ..Sajnos nem fért ide a kérdésem. E-mailt írtam az ü[email protected] -ra….Segítségét, válaszát nagyon szépen .KÖSZÖNÖM: Szabó György:203929-144

Behajthatatlan követelés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2020.04.02-án Jancsa-Pék Judit tanácsadó írását olvasva, mely kiemeli, hogy azok számára is van lehetőség a behajthatatlan áfa visszaigénylésére, ahol az ügylet teljesítési időpontja túl van az elévülési időm, a kérdésem, hogy hogyan. Esetünkben az ügylet teljesítési időpontja 2011., a felszámolótól a behajthatatlansági nyilatkozat kelte 2015. 2019-ben a Porr Kft. ügyében hozott EUB döntést követően a NAV-hoz benyújtottuk a visszaigénylési kérelmünket, annak minden dokumentációjával együtt, melyet első fokon az elévülési időre hivatkozással az elutasított. A döntés ellen fellebbezést nyújtottunk be, melyről a napokban kaptuk meg az első fokot helybenhagyó határozatot. A határozat változatlanul az Art. 196. § (2) bekezdésében foglaltak alapján utasította el a kérelmet, továbbá hivatkozik, "Irányelv 90. cikk (1) bekezdése nem rendelkezik az elévülési időről, így az elévülési idő kezdetének meghatározása főszabály szerint nemzeti jog alá tartozik". A Porr ügyben hozott EUB ítéletet tanulmányozva, nem tartjuk elfogadhatónak a NAV döntését, melyet jelen ismereteink alapján csak bíróság előtt lenne lehetőségünk tovább vitatni. Ezért szeretnénk részletesebb tájékoztatást kapni arra vonatkozóan, hogy mi módon tudjuk – megítélésünk szerint jogos – követelésünket érvényesíteni. Tisztelettel: R.M.Ildikó

Januártól szigorodtak a felszámolókra vonatkozó szabályok Cikk

Akár az adós, akár a hitelező oldaláról nézzük, fontos, hogy a felszámolás olyan jogi keretek között működjön, amely nem ad teret a felszámoló jogszabálysértésének. Biztos sokan hallottak már a felszámolás alatt jó áron elkelt ingatlanokról, a felszámoló által „elköltségelt” céges pénzekről, áron alul elkelt tárgyi eszközökről.

Adózás rendje Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Felszámolás alatt álló cég volt ügyvezetöje adhat-e be a cég korábbi tartozásaira méltányossági kérelmet? Vagy csak a felszámolónak van erre lehetösege? Van-e erre valamilyen speciális rendelkezés? Válaszait elöre is köszönöm.

Fontos tudnivalók Quaestor-ügyfeleknek Cikk

A Quaestor Értékpapír Zrt. (Quaestor) ügyfelei, akik még nem rendelkeztek a vagyonkiadással összefüggésben kiadható pénzeszközeik átutalásáról, illetve pénzügyi eszközeik transzferálásáról, már csak 2017. december 31-éig intézhetik ügyüket vidéki helyszíneken, ezt követően az ügyfélvagyon kiadására már csak személyesen a Quaestor budapesti irodáján lesz lehetőség – közölte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Törölt adószámú adóalany ingatlanértékesítése II. Kérdés

Tisztelt Dr. Szeiler Nikolett! A válaszát köszönöm, de sajnos a munkámban nem tudom alkalmazni. Azt írja válaszában, hogy a számlát a felszámoló állítja ki, az adószám nem lehet törölt és az adószám visszaállítása a felszámoló felelőssége. A felszámolási eljárások során a felszámoló kész tények elé van állítva: - kijelöli a törvényszék egy társaság felszámolási eljárásának lefolytatására - a társaság adószáma már törölt valamilyen korábbi hiányosság miatt - a társaság nem ad át iratanyagot, a felszámolónak irat és információ hiányában a felszámolási eljárást megelőző időszakra nem áll módjában beszámolót (legtöbb esetben ezért törlik az adószámot a tapasztalatok szerint), vagy bevallást pótolni. A semmiből nem lehet. - mivel a hiányosság a felszámoló önhibáján kivül nem pótolható, ezért a NAV nem állítja vissza az adószámot. - tehát van egy törölt adószámú felszámolás alatt álló társaság - ennek a társaságnak pl. van egy ingatlana. - a csődtörvény alapján a felszámoló kötelessége a vagyon értékesítése még akkor is, ha nem adott át iratanyagot és akkor is ha törölt az adószáma. A fenti helyzetet kell megoldani. Számlát állít ki a felszámoló törölt adószámmal és milyen áfa tartalommal? Kérdés még az is, hogy attól függetlenül, hogy törölve van a társaság adószáma, él-e a korábban ingatlan értékesítés tekintetében választott áfás bejelentkezése. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szalai Lajosné

Hitelező támadta a felszámolót, a Kúria döntött Cikk

Felszámolási eljárásban, közbenső mérleggel lezárt elszámolási időszakban történtek elleni kifogásról döntött a Kúria.

Munkaviszony megszűnése felszámolás alatt Kérdés

Egy munkavállaló munkahelye szeptember 1-éjn felszámolás alá került. A felszámoló a munkavállaló munkaviszonyát december 31-ével felmondással megszüntette. A felszámolás előtti időszak alatt (januártól–augusztusig) a munkáltató időben elkészítette a bérszámfejtést, amit átadott a munkavállalónak. A munkabér rendezése azonban csak a januártól–áprilisig tartó időszakra történt meg, ezután munkabérutalás nem történt. A felszámoló a felszámolás alatti időszak (szeptember-december) munkaviszonyáról nem készítette el a bérszámfejtést. A munkaviszony megszűnésekor a felszámoló elkészítette a kilépő papírokat, ebben azonban jövedelemként a januártól-áprilisig tartó időszak jövedelmét tüntette fel úgy, hogy a munkaviszony megszűnésének napjaként helyesen a december 31-e szerepelt. Kérdések: A felszámoló helyesen tüntette-e fel a kilépő papírokon a munkavállaló jövedelmét, azaz csak a ténylegesen megkapott jövedelmet kell-e feltüntetni? A felszámolónak a felszámolás időszaka alatti jövedelmekről el kell-e készítenie a bérszámfejtést úgy, hogy azt a munkavállaló pénzben nem kapta meg? Ha nem, akkor mi lesz ezzel a jövedelemmel? Be kell-e jelenteni a felszámoló felé a felszámolás időszaka alatti munkaviszonyból származó bérkövetelését, úgy hogy azt nem számfejtette?

Kenőpénzt kért, vádat emeltek ellene Cikk

Vesztegetés elfogadásának bűntette miatt vádat emeltek egy budapesti férfi ellen, aki az ügyészség szerint egy felszámolócég tagjaként jogtalan előnyt kért egy pályázat eredményének befolyásolásáért – közölte a fővárosi főügyész kedden az MTI-vel.

Saját zsebre dolgozott a felszámoló, és festettek is neki Cikk

Győri férfi és társa gazdasági társaságok felszámolása során kértek és kaptak jogosulatlanul különböző összegeket a felszámolás alatt álló cégek vezetőitől. Eredmény: a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt – derül ki az ügyészség közleményéből.

Felszámolók figyelem! Így változik a támogatási rend Cikk

A mai nappal lép hatályba a nemzetgazdasági miniszteri rendelet-módosítása, amely kiegészíti az egyszerűsített felszámolás során keletkező felszámolói díjak, valamint egyes végelszámolói készkiadásokhoz nyújtott költségvetési támogatások kifizetésének rendjét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerződés elszámolási egysége

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Tárgyieszköz-értékesítés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close