hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Januártól szigorodtak a felszámolókra vonatkozó szabályok

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

Akár az adós, akár a hitelező oldaláról nézzük, fontos, hogy a felszámolás olyan jogi keretek között működjön, amely nem ad teret a felszámoló jogszabálysértésének. Biztos sokan hallottak már a felszámolás alatt jó áron elkelt ingatlanokról, a felszámoló által „elköltségelt” céges pénzekről, áron alul elkelt tárgyi eszközökről.

Felszámolási eljárás közelébe alapvetően háromféle módon kerülhetünk. Egy tartozás miatt mi indítunk felszámolási eljárást egy másik céggel szemben, vagy ellenünk indítanak felszámolási eljárást, illetve likviditási problémák miatt saját magunk ellen adunk be felszámolási kérelmet.

A kezdetek óta sokat változott a törvény, és évről évre szigorodik a szabályozás. Változtattak már a vagyontárgyakra kiírható pályázatokon és a felszámolói névjegyzéken is. Az idei évtől a felszámolókra vonatkozó bírságolás, felmentés került górcső alá. Íme a változások:

Pénzbírság

Az új szabályozás bírságolhatóvá teszi a felszámolókat, és előírja, hogy fel kell menteni azt a felszámolót, akit két éven belül háromszor jogerősen megbírságol a felszámolást vezető bíróság. Ezt azért is jó szem előtt tartani, mert a jogszabálysértő felszámolókkal szemben kifogással lehet élni a bírósághoz, amiben lehet kérni pénzbírság kiszabását. Semmi nem tiltja, hogy egy felszámolási eljárás során a bíróság háromszor is kiszabja a pénzbírságot. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor bírságolható és mikor menthető fel a felszámoló, valamint, hogy melyek a leggyakoribb problémák felszámolási eljárás során!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU-s építési szolgáltatás és FAD

Bunna Erika

adótanácsadó

Fizetendő áfa utólagos csökkenése

Bunna Erika

adótanácsadó

Belföldi összesítő jelentés (M lap)

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close