305 találat a(z) felszámolás cimkére

Csökkenőben a cégtörlések, növekedőben a felszámolási eljárások Cikk

Csupán 9409 cég szűnt meg 2017 harmadik negyedévében, 2013 óta nem volt ilyen alacsonyan a számláló – közölte az Opten Kft.

Szja-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdés: Egyik jelenlegi ügyfelünk korábbi cégét (kft.) felszámolták. A cég a felszámolást megelőző évben vállalkozási hitelt vett fel, amelyet nem tudott visszafizetni. A kezes a kft. ügyvezetője volt. A hiteleket folyósító bank a követelést eladta egy követelésbehajtó cégnek. E cég a követelés egy részét elengedte egy meghatározott összeg, időben történő befizetése esetén, amely összeget a felszámolt cég ügyvezetője, mint magánszemély fizet be. Kérdésünk az, hogy a magánszemélynek van-e szja-fizetési kötelezettsége az elengedett összeg vonatkozásában? Köszönettel: Dr. Kovács Károlyné

2004 óta nem működő családorvosi vállalkozás kényszerfelszámolása Kérdés

A végelszámoló és felszámoló, valamint fedezetlenül felfogadott ügyvédjük hibájából a beltag 5 éves megbízatásának lejárta, valamint a tagok válása, a beltag külföldre távozása után sem törölték a céget az egyedül maradt kültag (szerénységem) nyugállományba vonulása ellenére sem. A kintlévőségek behajtására a végelszámoló és felszámoló, de az ügyvéd sem tett kísérletet. Az anyagi kár netto 32 millió forint, aminek a fedezetére a különvagyont képező, perspektivikusan a cég nevére vásárolt ingatlant akarták bevonni a felszámolásba. Az ügyvéd ellen ügyészségi eljárás indult, a felszámoló ellen könyvelő kamarai eljárás fél éve. Nem tudom az általam lakott ingatlant felújítani, mert nincs a nevemen még mindig (én fizettem ki, nyugdíjas kültagként magamra engedményezve a tőlem elvált, tartósan külföldre költözött orvosnő beltag helyett minden tartozásunkat). Hogy lehet kikényszeríteni a nevemre visszavételt 12 év után adó- és illetékmentesen? Az ingatlant a családunk lakta két gyermekünkkel, a cég céljaira soha nem használtuk. Nem került apportálásra sem. Van-e kártérítési lehetőség az elhúzódó eljárásban és milyen jogcímen? (lakáshasználat, rezsik fizetése, állagmegóvás, karbantartás, amortizáció címén stb.)?

Felszámolás regisztrációs díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felszámolás alatt lévő cég felé a kft. bejelentette a követelését, és befizette a követelés nyilvántartásba vételéhez kapcsolódó regisztrációs díjat. A regisztrációs díj és a felszámoláshoz kapcsolódó ügyvédi díj elszámolása hova történik? Köszönöm válaszukat!

Árverés felszámoláskor: drágábban kelhetnek el a vagyontárgyak Cikk

A felszámolási eljárásban az adós vagyonának nyilvános értékesítésére vonatkozó rendelkezések módosításáról nyújtott be előterjesztést az igazságügyi miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszter a kormány részére.

Mikor felel teljes vagyonával a beltag a bt. tartozásaiért? Cikk

Sokan kérdezik, hogy mikor hajtható be a beltagon a betéti társaság NAV-os vagy egyéb tartozása. A társaság tartozásaiért elsősorban a társaság felel a vagyonával. Ha a társaságnak nincs elegendő vagyona, akkor a polgári jog szabályai szerint mögöttes felelősséggel rendelkező beltag köteles a saját vagyonából kifizetni a társaság adósságát.

Felszámolás alatt lévő cég megbízásos ügyvezetője és egyéni vállalkozói jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdésben kérem szíves válaszukat: Egyszemélyes kft. ügyvezetője egy nyugdíjas személy, aki a megbízatását megbízási jogviszonyban látja el (nem ezen személy a cég tulajdonosa). A kft. úgy döntött, hogy szeptember 01.-től végelszámolással megszűnik. A kérdés az, hogy ezen időszak alatt a (jelenleg még) ügyvezető nyithat-e katás egyéni vállalkozást? Ugyanis az ügyvéd azt mondta neki, hogy végelszámolási időszak alatt - a kft.-ben lévő teljeskörű ügyvezetői felelősség miatt - nem lehet egyéni vállalkozó. Válaszukat előre is megköszönve tisztelettel maradok

Ezeket nézi az áfalevonási jog vizsgálatakor a NAV Cikk

Megtörtént-e a számlán feltüntetett gazdasági esemény, valóságosak-e a felek, van-e adószámuk? Számos banánhéjon elcsúszhat az adózó, azaz az adóhatóság megtagadhatja az adólevonási jogot. A NAV erről szóló útmutatóját ismertetjük.

Új felszámolási hullám várható Cikk

Az év első feléven jóval kevesebb céget számoltak fel, mint egy évvel korábban, de sokan újabb felszámolási hullámra számítanak – tájékoztatott a feketelista.hu.

Áfa-visszaigénylés felszámolás, végelszámolás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: van-e lehetőség visszaigényelhető áfa kiutalásának kérésére felszámolás, illetve végelszámolás alatt, vagy azt csak a záró bevallásban lehet kérni? Köszönöm válaszát

Zárás kivára évközben történő átlépés miatt Kérdés

Egy kft. a társasági adó hatálya alól átlépett a kiva hatálya alá 2017. április 01-gyel. Azt olvastam, hogy olyan beszámolót kell készíteni, mintha megszűnne a kft. Első kérdésem a határidőkkel kapcsolatos. A NAV telefonos segítsége alapján a beszámolót még nem adtam be, mert azt mondták, hogy az általános szabályok szerint, 150 nap áll a rendelkezésemre. Én úgy gondoltam, hogy a záró adóbevallást is – értelemszerűen – ezzel a határidővel kell benyújtanom. Most viszont kaptam egy levelet, melyben azt írják, hogy 8 napon belül pótoljam. Egy megerősítést szeretnék kérni a helyes határidőkre vonatkozóan. A másik kérdésem: Mi a teendőnk azzal a Németországba kiszámlázott kintlévőséggel, melyet 2016-ban számláztunk ki, s a mai napig nem fizette ki arra történő hivatkozással, hogy felszámolásba ment át a cég. Sajnos, itt nem jelentettük be a „hitelezői igényünket”. Leírhatom, illetve a kivára való áttéréskor le kell írni veszteségként? Természetesen a társaságiadó-alapot megnövelve ezzel az összeggel. Egy román cég tartozik egy 2015. évi számlánk összegével, melynek behajtásával megbíztunk egy romániai ügyvédet. Az ügyvéd tájékoztatása szerint a cég a felszámolás alatt is dolgozik, bevételei vannak, a felszámoló egy bírósági eljárás keretében elismerte jogos követelésünket. Elvileg valamikor utalni fogja. Gondolom céltartalékot nem képezhetünk erre a tételre. Leírhatom-e/le kell-e írnom áttéréskor veszteségként, illetve hagyhatom-e nyitott követelésként? Köszönettel:Boskóné

Nőtt a cégtörlések száma Cikk

1 éves csökkenő trend után 2017 második negyedévében újra növekedésnek indult a cégtörlésszámláló. Ráadásul a megszűnések mögött újra a felszámolások vannak felfutóban, tehát a cégstruktúra fertőzöttsége növekedőben van – közölte az Opten.

Őrzési díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felszámolás alatt lévő cég tulajdonában lévő gépeket őrzi társaságunk 2014 óta. Megállapodás nem jött létre közöttünk, mert végelszámolás alatt került a kft.-hez, és ezt követően indult meg a felszámolás, amiről tudomásunk sem volt. A felszámoló szeretné befejezni a felszámolást, ezért lépett velünk kapcsolatban. A kérdésem az lenne, hogy az őrzési díjat külön megállapodás alapján kiszámlázhatjuk-e visszamenőlegesen, hogy ne kelljen áfa-önellenőrzéseket készíteni? A bérleti díj tudom, hogy folyamatos teljesítésnek minősül. Kérdezem: raktározás címén lehetne számlázni? (Az is szolgáltatásnak minősül.) Várom szíves válaszukat. Köszönettel: Szabó Kálmánné

Családorvosi vállalkozás felszámolása Kérdés

Az I. kerületi önkormányzat elrendelte a cégünkkel kötött szerződés azonnali felbontását. Két évre – munkáltatói hozzájárulással – Angliába mentünk. A fenti időre két helyettest neveztünk ki. A bt.-ben a feleségem (az orvos) beltag volt, én kültag (csendestárs finanszírozó). Üzleti tervünknek megfelelően perspektivikusan magánrendelőt szerettünk volna létesíteni, ezért kültagi különvagyoni finanszírozásban (a könyvekben való szerepeltetés és amortizáció nélkül) egy házat vásároltam, mint tag, a cégünk nevére. Időközben az I. kerületi önkormányzattal szerződtünk területi ellátási kötelezettséggel egy elnyert pályázat után. A ház idős eladója az ingatlanár-robbanás következtében "meggondolta magát", és perfeljegyzést küldött az ingatlanomra. A pert megnyertük, ő időközben meghalt. A feljegyzést rajta hagytuk az ingatlanon angliai távollétünkben biztosítási intézkedésként, a bíró tanácsára. Házasságunk felbomlott, én hazajöttem nyugdíjba, és a cégünket felszámolni. A felszámoló hamis, amortizáció nélküli mérleget készített, a könyvelőnkkel nem is vette fel a kapcsolatot. A fiktív és hamis mérleg szerint körülbelül 2 millió forint értéknövekedést mutatott ki a felszámoló úgy, hogy a cégben már egyedül maradtam kültagként, mert a beltag feleségem kivált a vállalkozásból, és külföldön maradt gyerekeinkkel, a munkaképességét a zűrök következtében végleg elveszítve. A felszámoló a fiktív tevékenysége folytán 32 milliós kárt okozott nekünk, mert végig abban a "hitben" volt, hogy a beltag még a feleségem (alapító okiratban 5 évre vállalta ezt a státuszt). Van adókötelezettség?

Kevesebb volt a kényszertörlés és a cégbedőlés Cikk

Folytatódott a felszámolások, kényszertörlések és végelszámolások csökkenése az idei év első negyedévében – közölte a Bisnode Magyarország Kft. szerdán az MTI-vel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink