44 találat a(z) felmentési idő cimkére

Közalkalmazott felmentési idő Kérdés

Felmentési idő nyugdíjba vonulás előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenlegi munkahelyemen (költségvetési intézményben közalkalmazottként) próbaidőmet töltöm, véglegesíteni májusban fognak. A jelenlegi nyugdíjszabályok szerint már igényelhetném a "nők 40 éves" munkaviszonyára a kedvezményes nyugdíjamat, mivel az arra jogosító szolgálati időt már elértem. Ahhoz, hogy 2%-kal magasabb legyen a nyugdíjam, október 13-áig kellene dolgoznom. A jelenlegi munkahelyemen az a gyakorlat, hogy aki a „nők 40 éves kedvezményes nyugdíjával” megy nyugdíjba, annak 4 hónap felmentési időt adnak, aki pedig az öregségi nyugdíjjal megy nyugdíjba, annak viszont nem jár felmentési idő. Kérdésem arra vonatkozik, hogy – amennyiben a munkáltatóm nem véglegesíti a munkaviszonyomat, abban az esetben is jár-e a 4 hónap felmentési idő, ha a "nők 40-re vonatkozó" nyugdíjazás mellett döntök? – amennyiben viszont véglegesíti a munkáltatóm a munkaviszonyomat, viszont október 30-án úgy döntök, hogy a „nők 40 éves munkaviszonya alapján” kérem a nyugdíjazásomat, kérhetem-e a 4 hónap felmentési időt? Köszönöm a válaszát.

Felmentési idő Kérdés

Tisztelt Szakértő, „A” kft. 2019.12. 31-gyel beleolvad „B” kft.-be. „A” kft. jogutódja „B” kft. lesz. Az „A” kft. munkavállalójának munkaviszonyát 2020. 03. 31-gyel – ekkor már mint „B” kft. alkalmazottja – közös megegyezéssel megszüntetik, és „B” kft. szolgáltató központjába („C” kft.) új munkaszerződéssel kerül át nem jogfolytonosan. „B” kft.-nél csak a végkielégítést akarják kifizetni. A munkavállalónak ilyenkor is jár a felmentési idő? Jogszerű így, hogy „B” kft. nem foglalkozik a felmentési idővel? Válaszukat előre is köszönöm!

Szolgálati idő növelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Nők40 kedvezményt veszem igénybe, így közalkalmazottként szabadságomat, majd felmentési időm utolsó 4 hónapját töltöm. Most szembesültem vele, hogy egy hét plusz szolgálati idő kellene ahhoz, hogy meglegyen a 43 év szolgálati időm. A közalkalmazotti jogviszonyom felmentéssel 2020. július 20-án szűnik meg. Van rá mód, hogy valahogy megszerezzem a hiányzó napokat? A továbbfoglalkozás a közszférában már nem lehetséges, mivel felmentési időmet töltöm. Ha tehetek valamit, akkor annak mi a módja, hogyan szerezhetem meg a 43 évhez szükséges munkaviszonyhoz a munkanapokat? Volt egy rövid munkanélküli időszakom, Köszönöm a válaszát!

Felmentési idő Kérdés

Egy vállalkozásnál eltöltött 41 év munkaviszony után, ez év szeptemberében elérem a tényleges nyugdíjkorhatárt és szeretnék nyugdíjba menni. Felmondok majd, kérdésem: mennyi felmentési idő jár, amit nem kell ledolgoznom? Köszönettel várom válaszukat.

Felmentési idő megszakítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2020. július 27-én elérem az öregségi nyugdíjkorhatárt. 4 hónap felmentési idő járna, mert 12 évet dolgoztam pedagógusként nyugdíjba vonulásom előtt. A kérdésem az lenne, hogy 2020. augusztus 31-ével kérhetem-e a felmentési időm megszüntetését, és nyugdíjazásomat, vagy ez jár-e valamilyen következménnyel a részemre. Az okom az, hogy az iskola jelezte, hogy szeptember 1-jétől szükség lenne rám mint óraadóra, de ők úgy gondolták, hogy felmentési idő alatt és majd utána is. Hogyan járok jobban? Egyébként 1974-től van folyamatos munkaviszonyom (1 év esett ki). Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: K.I.

Pedagógus nyugdíjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pedagógus 2020. április 10-én lesz 64 éves, így október 10-étől lehet öregségi nyugdíjas. Jár-e, ha igen, mikortól és mennyi felmentési idő? Kérelmeznie kell-e a munkavégzés alóli mentesítést a felmentési időre vagy automatikusan jár? Mikor nyújtsa be nyugdíjazási kérelmét? Köszönöm válaszát: CsCs

Felmentési idő alatti járulékkötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közalkalmazotti dolgozó októbertől a felmentési idejét tölti, három éve a heti 36 órát meghaladó munkaviszonya mellett egy kft.-ben ügyvezető, megbízási jogviszonyban, jövedelme nem keletkezett. Így a kft.-nél nullásan szerepel a havi járulékbevallásban. A kérdésem az lenne, hogy a felmentési idő alatt hogyan alakul a kft.-ben a járulékfizetési kötelezettsége, illetve a felmentési időre járó juttatástól nem esik-e el azért, mert a kft. ügyvezetői feladatait ellátja megbízásban?

Felmentési időre kifizetett távolléti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A távolléti díj számításánál az esedékesség időpontjával kapcsolatban szeretném az állásfoglalását kérni. Az Mt. 148. § (2) bekezdése kimondja, hogy az esedékesség időpontja, a távolléti díj kezdő időpontja. Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, ha a munkavállaló jogviszonya 2019.10.31-én szűnik meg, de az utolsó ledolgozott napja: 2019.09.30. Ebben az esetben a távolléti díj számításánál az esedékesség időpontjának 2019.10.01-t kell tekinteni vagy a 2019.09.30-át? Mivel szeptemberben az osztószám a 168 óra az egy órára jutó távolléti díj számításánál, azonban októberben 176 óra lenne ez a szám. Melyik hónap osztószámát kell figyelembe venni a fenti esetben? Illetve, ha több havi a felmentési idő, akkor a távolléti díj számításánál ezt figyelembe kell venni, vagy a felmentési idő kezdő napjára megállapított távolléti díjjal kell a több hónapra vonatkozó felmentési időre járó bért kifizetni? Előre is köszönöm a segítséget.

Felmentési idő mellőzése: jogszerű-e a felmondás? Cikk

Milyen jogkövetkezménnyel járhat, ha a munkáltató nem menti fel a dolgozót a munkavégzés alól a felmondási idő felére? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Nyugdíjazás előtti felmentési idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A megváltozott nyugdíjba vonulási feltételek mellett – mivel már nem kell a munkaviszonyt megszüntetni – a nyugdíjba vonuló alkalmazottnak jár felmentési idő, ha jár, akkor mennyi? Szabadság csak időarányosan jár? A munkaviszonya mikor és milyen jogcímen szűnik meg? Válaszát előre is köszönöm.

Közalkalmazott nyugdíjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ominózus közalkalmazott 2019. április 19-én betölti a 64. életévét. Öregségi nyugdíjba kíván vonulni. Felmentési ideje 2 hónap + 1 hónap. Az érdekel, hogy a felmentési idő mikor kezdődik? 3 hónappal a születésnapja (2019.április 19.) előtt, vagy április 20-án? Azaz a felmentési időt mikor kell kiadni? Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt vagy utána? Az ez évi időarányos szabadság kiadásának/kivételének mi a szabálya? Ha szabad kérnem gyorsaságot! Köszönöm Tisztelettel!

Milyen teendői és jogosultságai vannak egy öregségi nyugdíjba készülő közalkalmazottnak? Kérdés

1956 márciusában született munkavállaló 2020 szeptemberében éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt, 5 év nappali tagozatos.egyetem és 41 év folyamatos közalkalmazotti jogviszonyt követően. Mikortól mehet ténylegesen nyugdíjba, mikor kezdődik a felmentési ideje, ebből mennyit kell ledolgoznia? A felmentési idő beleszámít-e a munkaviszonyba? Megkezdhető-e a felmentési idő a korhatár betöltésének napját megelőzően? Kérem, hogy válaszát szíveskedjen tételes joghelyekkel alátámasztani! Előre is köszönettel: egy közalkalmazott.

Nyugdíjba vonulás előtti felmentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. szeptember 3-án lesz meg a 40 évem a nők kedvezményes nyugdíjához. A munkáltató azt mondta, hogy lehet közös megegyezéssel vagy felmentési idővel kérni a jogviszony megszüntetését. A felmentési idő 2 hónap köztisztviselőknek, ebből szeptember 4-étől 1 hónap szabadság, 1 hónap tényleges felmentés. Ezzel november 5-étől mehetek nyugdíjba. Előre nem lehet igénybe venni a felmentési időt, hogy szeptember 4-ével menjek nyugdíjba, és már július 4-étől vegyem ki az egy hónap szabit, és augusztus 4-étől az egy hónap felmentést? Kérdésem még az is, hogy ha két hónap felmentési idő van, akkor miért kell az egyik során a szabit igénybe vennem? Miért nem lehet az tényleges két hónap felmentési idő, és az egy hónap szabit kiadni előtte vagy kifizetnék? Válaszát előre is köszönöm!

Jubileumi jutalom Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy egyházi fenntartású intézményből nők kedvezményes nyugdíjával nyugdíjba vonuló esetén a jubileumi jutalom számításánál a 40 évbe beszámítható-e az az időszak, melyet a munkavállaló/közalkalmazott más szférából, vállalkozói szférából hozott? Tehát van vállalkozói szférából, munkaviszonyban eltöltött szolgálati idő 34 év, és van egyházi fenntartású intézményben – amelyre a munkaviszonyos és a Kjt. is vonatkozik – 6 év szolgálati idő. Jogosult-e a 40 évhez kapcsolódó jubileumi jutalomra? Egyébként az előzetesen eltöltött időt a besorolásnál beszámították. Vajon beszámít-e most is? És akkor ez a felmentési időnél is érvényes lesz-e? Mégpedig az alap 60 napos felmentési idő meghosszabbodik-e 6 hónappal? Válaszukat nagyon köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close