71 találat a(z) felelősség cimkére

Felelősségre vonható-e a munkavállaló, aki már nem dolgozik a cégnél? Cikk

Mennyi ideig lehet felelősségre vonni egy bérszámfejtő és számlázó munkakörben dolgozó munkavállalót munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetése után, ha a távozását követően derül ki, hogy súlyos hibákat vétett? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Kft. tulajdonosa a jegyzett tőkén túl meddig felel a kft. tartozásáért Kérdés

Végelszámolás vagy felszámolás Kérdés

Tagi felelősség – munkavállalói járulékok Kérdés

Nem minden vonható le a munkavállaló munkabéréből – mire figyeljen a munkáltató? Cikk

A munkaviszonnyal összefüggésben gyakran felmerül olyan költség, amelyet a munkavállaló magatartása okozott, és azt így a munkáltató a munkabérből le szeretné vonni (például károkozás). A munkabérből való levonás szabályai azonban jogszabályban kerültek rögzítésre, a bérből történő levonás pedig nem az igényérvényesítés elsődleges módja. Lássuk a szabályokat!

Hosszú évek alatt veszteséggel működő vállalkozás Kérdés

Szerződött vállalkozó alvállalkozójának adótartozása Kérdés

Könyvelői felelősség Kérdés

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz szakszervezetek a megélhetési válság miatt Cikk

Nyílt levélben fordult a megélhetési válság miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A szervezetek javaslataik figyelembevételével mielőbbi intézkedést követelnek a kormánytól – közölte az MTI.

Augusztus 20-a: a helyszíni szervezők mérlegelésére bízzák a fővárosi rendezvények megtartását Cikk

A nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs úgy döntött, hogy az egyes helyszínek szervezőinek mérlegelése alapján engedi folytatódni, illetve elkezdeni a fővárosi rendezvényeket augusztus 20-án – közölte Kovács Zoltán, a testület vezetője péntek délután az MTI-vel.

Milyen szabályok mentén adható ki és vonható vissza a szabadság? Cikk

A szabadság kiadásának szigorú szabályai vannak, melyektől az eltérés szűk körben lehetséges csupán. Érdemes tehát a közkeletű félreértéseket tisztázni. A munkaerőhiány okán pedig sor kerülhet arra a nem szerencsés helyzetre is, hogy a munkáltató egy már kiadott szabadságot visszavonjon. Cikkünkben a szabadság kiadásának és visszavonásának szabályait ismertetjük.

Egyéni ügyvéd Kérdés

A nap kérdése: miért felel a könyvvizsgáló? Cikk

Az éves árbevétel közel 20 százalékának megfelelő eltérést hozott, hogy egy nemzetközi holding tagjaként működő kft. külföldi anyavállalata elkészítette részére a transzferár-dokumentációt, melyben az ügyleti nettó nyereségen alapuló módszer és mérték szerepel. Ez kihatással van az eredményre, az adókra, a vagyon összegére, tehát a beszámolóban szereplő adatok helyességét befolyásolja. A könyvvizsgáló szerint nem feladata a transzferár-dokumentáció ellenőrzése. Elfogadható ez az értelmezés? Hogyan lehet így a beszámolót auditálni? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Munkajogi kérdések és válaszok az oltási kötelezettséggel összefüggésben Cikk

Számos kérdés felmerül a munkahelyi oltási kötelezettséggel összefüggésben, melyek elvarrása szükséges. Az alábbiakban a legfontosabb kérdéseket és a válaszokat mutatjuk be.

Ütközés céges járművel: így kell elszámolni a kártérítést Cikk

Kft. tulajdonában álló teherautóval véletlenül összetörtek egy személygépkocsit. A felelősséget a teherautó tulajdonosa (a kft. ügyvezetője) és a gépkocsivezető a helyszínen elismerte. A személygépkocsi javítási költségét a kft. kifizette a javító cégnek. A kft. a gépkocsivezetővel szemben nem támaszt semmiféle felelősségre vonást. Az a kérdésem, hogy a kifizetett összeg egyéb ráfordításként történő könyvelése helyes-e, és társaságiadóalap-növelő tételként kell-e számolni vele. Olvasónk kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink