227 találat a(z) felújítás cimkére

Felújítás vagy karbantartás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk üdülőjében idén a vizesblokk "felújítása" történt. A rossz állapotban levő szanitereket cseréltük le újra, egyéb (vezetékek cseréje) nem történt. Kérdésem hogy ebben az esetben ez felújításnak vagy karbantartásnak minősül? És ha felújításnak, akkor hány százalékos értékcsökkenési leírással kell számolnunk? Válaszát előre is köszönöm!

Karbantartás számvitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2013.09.hónapban vásároltunk egy adatgyűjtő rendszer tárgyi eszközt 10 147 000 forint nettó értéken, és 2016.06.hónapban meghibásodott benne a regisztráló kártya, melyet kicseréltek, azaz a meghibásodott regisztráló kártyát kicserélték, az új regisztráló kártyát beszerelték 475 350 forint nettó értékben, a kérdés az, hogy a szóban forgó kártyacsere karbantartás lehet-e vagy felújításnak minősül? Köszönettel a választ.

Ingatlan-felújítás, áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. többszintes, felújítandó ingatlant vásárolt. Az ingatlan az engedélyeztetési eljárások után részben iroda, részben lakóingatlan (39-61 százalék) besorolással szerepel a földhivatal nyilvántartásában. Felújítást követően az egész épület kompletten iroda céljára kerül bérbeadásra egy másik kft.-nek. A bérbeadásra áfa-kötelezettséget választottak. Kérdésünk: a felújítás, illetve a karbantartás során igénybe vett szolgáltatások és termékek áfája visszaigényelhető-e teljes egészében? Ha nem, akkor el kell különíteni az irodaként és lakóingatlanként nyilvántartott ingatlanrészre vonatkozó költségeket? Erre milyen módszer az elfogadható? (Például a négyzetméter-arányos elkülönítés megfelelő-e? Vannak olyan ráfordítások, például a tető komplett felújítása, melyek nem rendelhetők pontosan az egyes épületrészekhez.) Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlanforgalmazás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft., aki alanya az áfának, de nem választotta az áfát az ingatlanértékesítésre, 2016-tól árverésen vásárol használt ingatlanokat, azokat felújítja és továbbadja. Az ingatlan ebben az esetben lakás (nem építési telek). Az áfatörvény idevonatkozó előírása alapján megfelelő az az értelmezés, hogy a fenti esetben a felújitott lakások értékesitése – függetlenül azok számától – áfamentesen történik? VG

Bérbe adott lakás felújításának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015-ös festés, csempézés, új hűtő, automata mosógép az éves adóbevallásnál teljes összegben költségként elszámolható,vagy csak 3 százalékos leírási kulccsal? Adózó a tulajdonos, mint magánszemély tételes költségelszámolással. Válaszát előre is köszönöm. T. László

Lakásbérbeadás – így számolhatók el a felújítási költségek Cikk

Társasházban lévő – kizárólag bérbeadásra hasznosított – lakás tételes költségelszámolásakor egy összegben elszámolható-e a társasház adott lakásra jutó felújítási költsége (tető-, víz-, csatorna-, kéményfelújítás)? Olvasónk kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó válaszolt.

Lakáseladás válás után Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2012 májusában 15 millió forintért vettünk egy félkész lakást ½ - ½ részben feleségemmel közösen. Ráköltöttünk az én nevemre és a feleségem nevére szóló számlák alapján 8 millió forintot még a házra. Feleségemmel elváltunk 2015. 06. hóban, meg is vásároltam tőle az ½ részét 4,5 millió forintért. Már egyedül én, 1/1 arányban adtam el a házat 38 millió forintért, 2015. 08. hóban. Kérem segítsenek benne, hogy mennyi szja-t kell bevallanom, és befizetnem az adóbevallásomban? Csak a nagyobb értékű dolgokat lehet elszámolni (például ablak), de például egy kád számláját már nem? Csak az én nevemre szóló számlákat, vagy az akkor még fennálló házasság miatt a feleségem nevére szóló számlákat is beleszámíthatom a szerzéskori értékbe? Külön-külön kell kiszámítanom az eltérő szerzési időpont miatt a szerzéskori értéket és a számított összeget, valamint, hogy mennyivel csökkenthetem a szerzéskori értéket az ½ - ½ részre? Segítségüket köszönöm!

Beruházás bérelt ingatlanon Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszemélyes kft., áfakörös, a tulajdonos családi házában a teraszt átalakítva irodát alakít ki, amit a tulajdonostól bérel. A ház az ingatlan-nyilvántartásban lakóingatlanként szerepel, a használatba vételi engedélyben X négyzetméter alapterület plusz Y négyzetméter fedett terasz van feltüntetve. A terasz külön bejárattal rendelkezik. Az áfatörvény 124. §-a tiltja a lakóingatlan építéséhez szükséges termékek és szolgáltatások áfájának a levonását (kivételektől eltekintve), de az értelmező rendelkezésekben a lakóingatlan fogalmából kiveszi a rendeltetésszerű használathoz nem szükséges helyiségeket. Áfatörvény értelmező rendelkezések: "12. lakóingatlan: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület;" Véleményem szerint a terasz nem szükséges a rendeltetésszerű használathoz, ezért a 124. § tiltó rendelkezése ide nem vonatkozik, az iroda építése kapcsán felhasznált termékek és szolgáltatások áfája levonható. Ezzel kapcsolatban várom szíves tanácsukat. Köszönettel: OC Kft.

Magánszemély felújítja italboltját, amit maga használ. Áfát is visszakap? Cikk

Egyéni vállalkozó szeretné az általa használt italboltot felújítani, amely magánszemélyként a tulajdona. Vajon vállalkozóként mit számolhat el költségként vagy értékcsökkenéssel, illetve az áfát visszakapja-e? Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértőtől megtudjuk.

Lakásbérbeadás költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasházban lévő – kizárólag bérbeadásra hasznosított – lakás tételes költségelszámolásakor egy összegben elszámolható-e a társasház adott lakásra jutó felújítási költsége (tető- ,víz-, csatorna-, kéményfelújítás)? Válaszát előre is köszönöm.

Káresemény és helyreállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számviteli kérdéseim gépjárművek javításával, káreseményével kapcsolatosak. Gépjárművet közúti káresemény ért. A helyreállítás külső javítóval megtörtént (a biztosító meg is térítette a kárt K96). Mi a helyes elszámolás? – Kötelező-e minden esetben elszámolni terven felüli értékcsökkenést a káreseményre (és azt vissza kell-e majd írni)? – Felújításként kell aktiválni vagy azonnali költségként (T52) elszámolható-e a javíttatás költsége? – Hogyan alakul majd a további értékcsökkenése, mi lesz az alapja? – Ha a cégnél több gépjármű van, és viszonylag gyakoriak a kisebb-nagyobb közúti káresemények, a számviteli politikában esetleg meghatározható-e értékhatár szerint, hogy például a bruttó érték 20 százalékát elérő kár esetén azonnali költségként könyvelhetők a javítási munkálatok? – Kopás, meghibásodás miatt a futómű javítása, klíma, kuplung és váltó cseréje (külön autókon) karbantartási-javítási költségnek vagy felújításnak minősül-e? Köszönöm a választ.

Bérelt ingatlanon végzett felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., bérelt egy ingatlant, kialakította üzletnek, körülbelül 900 ezer forintot költött rá 2014-ben. Sajnos nem jött be az üzlet, és felmondták a határozott idejű szerződést, még idő előtt. Ezért nem kapták vissza a kauciót sem. Ennek kivezetését az egyéb ráfordítások között kell kimutatni? A felújítás költségeit összességében kimutattuk a tárgyi eszközök között, évi 6 százalék értékcsökkenés lett elszámolva. Ezt most selejtezni kell? Kivezetjük a bruttó értéket és az eddig elszámolt értékcsökkenést? Ez terven felüli értékcsökkenés lesz? Ezzel meg kell növelni majd a társaságiadó-alapot?

Lakást vesz, felújítja, eladja. Mikor áfamentes, mikor nem? Cikk

Cég kap az alkalmon, jó áron lakást vásárol, felújítja, eladja. És akkor ki kell tölteni a számlát, de hogyan? Mi a helyzet az áfával, ha a társaság nem jelentkezett be az áfakörbe? Bartha László adójogi szakjogász válaszol.

Ingatlanforgalmazás áfa Kérdés

Ingatlanforgalmazásra alakult kft. (áfás) a megvásárolt lakóházat felújíitja. A felújításhoz anyagot vásárol, kivitelezőt foglalkoztat. A felújított lakóházat értékesíti. A felújítás ráfordításainak áfáját levonja. A lakóházat (nem épitésiengedély-köteles munkák esetén) áfa nélkül, építési engedélyhez kötött munkálatok esetén áfával értékesíti. Helyesen jár el a vállalkozó?

Áfa – teljesítési hely Kérdés

Egy külföldi cég (uniós) termékeit áruljuk már több éve. Bővítettük az üzletet, melynek a fejújítási költségéhez a külföldi partner hozzájárulna. A felújítást egy másik külföldi cég végezte Magyarországon. Az üzlet átalakításához a külföldi partner hozzájárulna, és kérte, hogy a munkadíjat számlázzuk tovább a részére. Mi a helyes eljárás az áfa tekintetében? (Gyakorlatilag egy szolgáltatás továbbszámlázása történik.)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close