306 találat a(z) felújítás cimkére

Ingatlanfelújítás áfakérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk használt lakóingatlanok vételével, azok felújításával, majd értékesítésével szeretne foglalkozni. A felújításhoz tartozó költségek áfatartalma elszámolható-e – bár véleményem szerint nem, mivel lakóingatlan felújítása során a törvény tiltja az áfa levonásba helyezését, és a használt ingatlan értékesítése is egy áfamentes értékesítés. Valamint az ügylet során, milyen adó- és illetékfizetési kötelezettségekkel kell számolnunk, illetve milyen kedvezmények vehetők figyelembe? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: Somogyi Katalin

Haszonélvezet – ingatlanfelújítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyszemélyes kft., ahol a tulajdonos-ügyvezető haszonélvezeti joggal rendelkezik egy üzlethelyiségre. A tulajdonos az ügyvezető fia, de a szülőknek haszonélvezeti joguk van az ingatlanra. Tehát sem a helyiség, sem a haszonélvezeti jog nem a cégé, hanem magánszemélyé. Ebben az üzlethelyiségben szépségszalont alakítanak ki. A kialakítással kapcsolatos költségeket a cég nevére kért számla alapján aktiválják, és az értékcsökkenésen keresztül történik a költség elszámolása. A felújítással kapcsolatos számlák áfatartalmát levonták, de nem igényelték vissza, így továbbvihető áfaként szerepel a könyvelésben. Az üzlet nem az elvárásoknak megfelelően alakult, és a tulajdonos a végelszámolás elindításán gondolkozik, szeretné befejezni a tevékenységet. Hogyan "viselkedik" ilyen esetben a levonásba helyezett áfa? Kérhető-e a végelszámolás során a teljes áfa kiutalása vagy szükséges valamilyen formában a levonásba helyezett áfát korrigálni, mivel nem a cég a tulajdonosa az ingatlannak (ügyvezető-tulajdonosé és a férjjé a haszonélvezet)? Hogyan rendeződik az, hogy értéknövelés volt egy helyiségen, ami a magánszemély tulajdona? A helyiségért természetesen nem fizetett bérleti díjat a cég, hanem a haszonélvezeti jog alapján "hasznosította" azt az ügyvezető, aki a cég tulajdonosa. Köszönettel.

Bérelt ingatlanon végzett felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tulajdonos-ügyvezető tulajdonában lévő ingatlan a kft. székhelye, a cég bérleti díjat nem fizet a magánszemélynek. A cég fűtő-hűtő berendezést vásárolt, mely beépítésre került. Kérdésem, hogy elszámolható-e a cég beruházásai között?

Bérelt lakás értékesítése Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűcs Veronika! Köszönöm fenti témában feltett kérdésemre adott válaszát. Még néhány információt szeretnék megadni a teljes körű válaszadáshoz. A társaság az ingatlan bérbeadásra az adókötelezettséget választotta és a bejövő számlák áfatartalmát levonásba helyezte. Mi a teendő abban az esetben, ha a bérbeadás 2 hónapon keresztül megtörtént, a bérleti díjról a kimenő számla kiállításra kerültek, és a tulajdonos ekkor dönt az ingatlan értékesítése mellett? Tájékoztatásképpen a felújítás során a bejövő számlák összege nettó 7 millió forint volt. A tulajdonosokkal kötött bérleti szerződés nem rendelkezik arról az esetről, hogy mi történik az ingatlan értékesítése esetén. A bérleti szerződés annyit tartalmaz, hogy a felmondási idő 30 nap és a bérlő a bérleti szerződés megszűnését követő 8 napon belül a bérleményt köteles a bérbeadó részére visszaadni. Milyen adójogi következménye van annak, ha a bérelt ingatlan felújítására fordított költségeket a tulajdonos nem akarja kifizetni? Köszönettel: Ecker Dániel

44 nyertese van a népi építészet megóvására kiírt pályázatnak Cikk

A kormány határozatban foglalt állást arról, hogy a népi építészeti emlékeket és a műemléki értéket képviselő vidéki épített örökséget megóvja és fenntartja. A kormányzati szándékkal összhangban a Miniszterelnökség döntést hozott a 300 millió forint keretösszegű Népi Építészeti Programban elnyerhető támogatásokról, melyek alsó határa 2 millió, felső értéke 20 millió forint. A támogatási intenzitás minden esetben 50 százalék, olvasható a Miniszterelnökség honlapján.

Ingatlan továbbértékesitése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. megvásárol egy régi lakóingatlant magánszemélytől/szervezettől továbbértékesítés céljából. Az ingatlan mentes az áfa alól. Felújításokat végez rajta, anyag és alvállalkozói számlákat számol el. Az anyag áfája visszaigényelhető? Ha a kész ingatlant eladja, áfamentesen állíthatja-e ki a számlát, ha a vevő akár magánszemély, akár szervezet? Mi van a telekhányad áfájával? Mi van az áfával, ha van garázs, kocsibeálló vagy üzlethelyiség is a földhivatali igazoláson? Köszönettel: Fidler Gáborné

Felújítás vagy karbantartás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2008-ban 455 ezer forintért vásárolt bőr ülőgarnitúráját 2017-ben 450 ezer forintért javíttatja. Karbantartásként vagy felújításként kell elszámolnia? Fejlesztési tartalék feloldását figyelembe veheti-e rá? Köszönettel.

Jó hír a 3-as metrón utazóknak Cikk

Az adventi vasárnapokon napközben, az év végén pedig egész nap jár a 3-as metró Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Kivett épület Kérdés

Vadásztársaság ingatlant szeretne vásárolni. Az ingatlan egy épület a hozzátartozó udvarral együtt. Az épület eddig is vadászházként működött. A tulajdoni lapon az alábbi bejegyzés szerepel: Kivett épület, udvar. Ebből a megnevezésből hogyan lehet eldönteni, hogy a felmerült felújítási költségek áfatartama majd levonható-e.

Bérelt ingatlanon végzett felújítás továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.1998-ban felújította és átalakította az általa szívességi használatra kapott (nulla forint bérleti díjú) ingatlant, mely a kft. magánszemély tulajdonosának tulajdona. A bérleti szerződésben nem rendelkeztek arról, hogy mi lesz a felújítás sorsa a bérlet megszűnésekor. A felújítás költségei a kft. könyvelésében szerepelnek az ingatlanok között, 2 százalékos éves leírási kulccsal történik az amortizáció elszámolása. A felújítás során az áfát nem igényelte vissza a cég, az ingatlan földhivatali adatlapján a besorolása: "kivett lakóház, udvar, gazdasági épület, panzió". Kérdéseim: 1. Amennyiben a kft. értékesíti a felújított ingatlant a magánszemély tulajdonosának, akkor azt milyen áfakulccsal kell megtenni? Mivel a felújítás során az áfát nem vonta le a cég (lakóingatlan miatt 124. § (1) bekezdés i) pontja), alkalmazható-e az áfatörvény 87. § b) pontja szerint az áfamentes értékesítés? 2. A felújítás jelenlegi piaci értéke valószínűleg eltér a könyv szerinti értéktől. Mivel a kft. tulajdonosának történik az értékesítés milyen értéket célszerű megállapítani? Vizsgálhatja-e a NAV az értéket? Amennyiben nem fogadja el az értéket, akkor az egyes feleknek milyen adókötelezettsége keletkezhet az értékkülönbözet után?

Magánszemély ingatlan-bérbeadásának költségelése Kérdés

Kedves Szakértő! Az szja tv. 11 mellékletében II/2. pontban a felújításra vonatkozó részt úgy értelmezzük, hogy ha a megvásárolt ingatlanon jelentős felújítási munkálatokat végeztettünk 2017-ben (burkolatok pótlása, cseréje, nyílászárók cseréje, radiátorok cseréje, kerítés cseréje, festés, gipszkartonozások stb.), akkor ezek a költségek a felmerülés évében azonnal leírhatóak költségként? S nem az épület beszerzési árára jutó 2 százalékkal értékcsökkenthető? (Megjegyzés: amúgy sem 50 évre készülnek a mai padlók, csempék stb., sajnos). Köszönöm.

Ingatlankiadás magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a szíves segítségét kérni magánszemélynek ingatlan-bérbeadással kapcsolatos kérdésben. Az édesanyám az idén nyáron elhunyt, és a lakását 1/1-ben megöröklöm, de még nem volt meg a hivatalos hagyatéki tárgyalás. Az ingatlan tulajdoni lap ki lett kérve, amin édesanyám az egyszemélyben lévő tulajdonos, testvérem, egyéb hozzátartozom pedig nincsen, és végrendelet sem készült. Szeretném magánszemélynek a lakást hosszú távon lakásbérletként kiadni, ezért már megkezdtem a felújítását is. (Bejárati ajtó cseréje, új villanytűzhely vásárlása stb.) Elvileg meglenne már a magánszemély bérlő is, akivel bérbeadási szerződést fogok kötni. A kérdésem az lenne, hogy mely időponttól adhatom ki az lakást, és mikortól számolhatom el a felújításból származó költségeket (mely időszakban)? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Ingatlanok áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég megvásárolt egy ingatlant, amelyen két különböző méretű lakás és egy raktárhelyiség volt egy adott összegért, megbontás nélkül. A cég a két lakást átalakította és fel is újította, két kiadható lakást alakított ki és a raktárhelyiség is felújításra került. Itt szintén nem volt elkülöníthető a felújítási költség a két különböző méretű lakás, illetve a raktárhelyiség vonatkozásában. A lakóingatlannak minősülő és nem minősülő ingatlanok bérbeadására áfakört választott a cég, mert bérbeadással hasznosította a felújítás után a lakóingatlanokat. Már a felújítás áfáját is ennek megfelelően vonta le. Most jelentkezett egy magánszemély az egyik lakóingatlan megvásárlásra. Több kérdés merül fel, így: Milyen módszerrel lehet megállapítani, hogy jelenleg milyen értéket képvisel az egyik lakóingatlan? A négyzetméterre jutó ár + felújítási költség szintén négyzetméterre vetítetten a kézenfekvő megoldás. Ez elfogadható-e, vagy van-e erre más szabály? A másik kérdés az, hogy mivel magánszemély a vevő, így értékesítéskor az 5 százalékos áfát kell felszámítani, ha a szabályoknak megfelelő a lakóingatlan? Akkor is, ha 27 százalékos áfa került levonásra a felújítási költségeknél, illetve a felújítás az idén fejeződött be, a telek és a rajta lévő ingatlanok tavaly kerültek megvásárlásra, ekkor történt a lakóingatlanokra történő áfá- bejelentkezés is. A harmadik kérdés pedig az, hogy az egy helyrajzi számon lévő telken kötelező-e az alszámos megosztás? Köszönöm válaszát. Törökné

Pár nap és lezárják a 3-as metró északi vonalát Cikk

November 6-án, hétfőn zárják le a 3-as metróvonal északi – az Újpest-városközpont és a Lehel tér közötti – szakaszát, az érintett hat állomás felújítása várhatóan egy évig tart – közölte Tarlós István főpolgármester csütörtökön Budapesten.

Bérelt ingatlanon végzett felújítás bérleti díjba beszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vendéglátó egységet bérel havi 115 ezer forint plusz áfáért. A bérleti szerződésben megegyeztek a bérbeadóval az épület felújításában és abban, hogy havi 35 ezer forint értékben, számlák igazolása mellett, havonta jóváírja a felújítási költséget a bérbeadó a bérleti díjban. (A bérleti szerződés 2020-ig szól, majd vagy elszámolnak a fennmaradó összeggel vagy újabb 5 évre bérlik az ingatlant.) Egy évre rá módosították a szerződést, hogy a felújítást elvégezték, 2,5 millió forint plusz áfa értékben ezt a bérbeadó elismerte, mást nem módosítottak a szerződésen. A kérdés az lenne, hogy jó-e az, ha továbbra is havi 35 ezer forint plusz áfával történik a számlázás (a felújítás jóváírásáról számlák igazolása nélkül) a bérbeadó felé, vagy egy összegben ki kellett volna állítani a számlát a bérbevevőnek a szerződésmódosítás aláírásakor? És ha igen, akkor ezt havonta hogyan lehet jóváírni (milyen bizonylat alapján)? Köszönettel: Kovács Edit

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs