8 találat a(z) felépítmény cimkére

Beépitett telek áfavonzata Kérdés

Ipari ingatlan értékesítése Kérdés

Földterület és felépítmény értékének elkülönítése Kérdés

Napelempark amortizációja? Kérdés

Bérelt ingatlanon végzett beruházás adózása a bérlemény elhagyása után Kérdés

Ingatlanértékesítés Kérdés

Társaságunk meg kíván vásárolni egy 14 hektár területű ingatlant. Az ingatlannyilvántartás szerinti jogállása: "kivett és udvar és bázisállomás". Az ingatlanon egy 20-30 négyzetméteres épület és egy mobil hálózati torony található. Az eladó ragaszkodik az áfás számla kiállításához, mert véleménye szerint építési telekről van szó, mivel az ingatlan területéhez képes elhanyagolható a felépítmény nagysága és egyébként az ingatlan megfelel az áfatörvény 259. § 7. pontjában foglaltaknak. Véleményünk szerint viszont a terület nagyságától és az azon lévő felépítmény területének arányaitól függetlenül kell az áfakötelezettséget megítélni, és mivel az ingatlan nem üres, van rajta - ugyan minimális nagyságú - felépítmény, ezért beépített ingatlannak minősül. A felek éltek az áfatörvény 88. § (1) bekezdése szerinti választási lehetőséggel, a fordított adózás feltételeinek megfelelnek. Kérdésünk, hogy a fenti ingatlan értékesítése során, az egyenes vagy a fordított adózást kell-e alkalmazni?

Ekkor levonható, ekkor nem a felépítmény áfája, fontos az arány Cikk

A cég kizárólagosan áfaköteles tevékenységet végez. Saját célra raktárépületet épít sajátrezsis beruházás keretében. Az épület használatba vételekor a fizetendő áfa levonható-e? Ha igen, milyen hányadban és mikor? Ólvasónk kérdéseire Antretter Erzsébet adószakértő, mérlegképes könyvelő válaszol.

Cég által saját célra épített felépítmény áfa levonási joga Kérdés

A cég kizárólagosan áfaköteles tevékenységet végez. Saját célra raktárépületet épít sajátrezsis beruházás keretében. Az épület használatba vételekor a fizetendő áfa levonható-e?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Rendszám feltüntetése a számlán

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink