hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ekkor levonható, ekkor nem a felépítmény áfája, fontos az arány

  • adozona.hu

A cég kizárólagosan áfaköteles tevékenységet végez. Saját célra raktárépületet épít sajátrezsis beruházás keretében. Az épület használatba vételekor a fizetendő áfa levonható-e? Ha igen, milyen hányadban és mikor? Ólvasónk kérdéseire Antretter Erzsébet adószakértő, mérlegképes könyvelő válaszol.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 11. § (2) a) pontja alapján az adóalany vállalkozásán belül végzett saját beruházása (az áfatörvény ezt a fogalmat használja), ha az adóalany ennek eredményeként tárgyi eszközt állít elő, ellenérték fejében végzett termékértékesítésnek minősül. A beruházás adókötelezettsége független attól, hogy később a beruházás adóköteles vagy adómentes tevékenységet szolgál. 

Az áfatörvény 120. §-ának a) pontja szerint, ha az adóalany a terméket, a szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, jogosult arra, hogy az általa fizetendő adóból levonja azt az adót, amelyet a termékbeszerzéshez, a szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan egy másik adóalany rá áthárított. Ennek megfelelően az előzetesen felszámított áfa levonásba helyezhető lesz, függetlenül attól, hogy a beruházás adóköteles vagy nem adóköteles tevékenységet fog szolgálni. A levonási jog megnyíltának időpontjában viszont különbség van.

Abban az esetben, ha a beruházás kizárólag adóköteles gazdasági tevékenységet fog szolgálni, a beszerzések áfája a beruházás folyamatában levonható, függetlenül attól, hogy az eszköz rendeltetésszerű használatba vétele mikor történik meg.

Amennyiben azonban a beruházás adólevonásra nem jogosító tevékenységet is szolgál, az áfatörvény 134. § (1) és (2) bekezdésének összevetéséből adódóan a beruházás folyamatában felmerült előzetesen felszámított áfa tekintetében az adólevonási jog legkorábban abban az adó-megállapítási időszakban érvényesíthető, amelyben az eszköz rendeltetésszerű használatba vétele megtörténik.

Emellett a részben nem adólevonásra jogosító tevékenységhez való felhasználás abban jelent különbséget, hogy az áfatörvény 68. §-ának és 134. § (2) bekezdésének együttes értelmezése alapján az előállítási költségre – mint adóalapra – számítva az üzembe helyezéskor adófizetési kötelezettség keletkezik, amely fizetendő adóval szemben a levonási jog már csak olyan hányadban érvényesíthető, amilyen hányadban a beruházás adóköteles bevételszerző tevékenységet szolgál.

A fentiekből következik, hogy a kizárólag adóköteles tevékenység végzéséhez épített raktárépület létrehozásához kapcsolódó beszerzések előzetesen felszámított áfája az általános szabályok szerint a beszerzési számla teljesítési időpontjában levonásba helyezhető. Emellett az üzembe helyezéskor az előállítási költségen – mint adóalapon – keletkező fizetendő adóval szemben ugyanaz az összeg ugyanabban a bevallásban levonható adóként is beállítható lesz, tekintettel arra, hogy a beruházás kizárólag adóköteles tevékenységet szolgál.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárművezető-oktatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakásszövetkezet tulajdonában lévő lakás használata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs