hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ekkor levonható, ekkor nem a felépítmény áfája, fontos az arány

  • adozona.hu

A cég kizárólagosan áfaköteles tevékenységet végez. Saját célra raktárépületet épít sajátrezsis beruházás keretében. Az épület használatba vételekor a fizetendő áfa levonható-e? Ha igen, milyen hányadban és mikor? Ólvasónk kérdéseire Antretter Erzsébet adószakértő, mérlegképes könyvelő válaszol.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 11. § (2) a) pontja alapján az adóalany vállalkozásán belül végzett saját beruházása (az áfatörvény ezt a fogalmat használja), ha az adóalany ennek eredményeként tárgyi eszközt állít elő, ellenérték fejében végzett termékértékesítésnek minősül. A beruházás adókötelezettsége független attól, hogy később a beruházás adóköteles vagy adómentes tevékenységet szolgál. 

Az áfatörvény 120. §-ának a) pontja szerint, ha az adóalany a terméket, a szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, jogosult arra, hogy az általa fizetendő adóból levonja azt az adót, amelyet a termékbeszerzéshez, a szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan egy másik adóalany rá áthárított. Ennek megfelelően az előzetesen felszámított áfa levonásba helyezhető lesz, függetlenül attól, hogy a beruházás adóköteles vagy nem adóköteles tevékenységet fog szolgálni. A levonási jog megnyíltának időpontjában viszont különbség van.

Abban az esetben, ha a beruházás kizárólag adóköteles gazdasági tevékenységet fog szolgálni, a beszerzések áfája a beruházás folyamatában levonható, függetlenül attól, hogy az eszköz rendeltetésszerű használatba vétele mikor történik meg.

Amennyiben azonban a beruházás adólevonásra nem jogosító tevékenységet is szolgál, az áfatörvény 134. § (1) és (2) bekezdésének összevetéséből adódóan a beruházás folyamatában felmerült előzetesen felszámított áfa tekintetében az adólevonási jog legkorábban abban az adó-megállapítási időszakban érvényesíthető, amelyben az eszköz rendeltetésszerű használatba vétele megtörténik.

Emellett a részben nem adólevonásra jogosító tevékenységhez való felhasználás abban jelent különbséget, hogy az áfatörvény 68. §-ának és 134. § (2) bekezdésének együttes értelmezése alapján az előállítási költségre – mint adóalapra – számítva az üzembe helyezéskor adófizetési kötelezettség keletkezik, amely fizetendő adóval szemben a levonási jog már csak olyan hányadban érvényesíthető, amilyen hányadban a beruházás adóköteles bevételszerző tevékenységet szolgál.

A fentiekből következik, hogy a kizárólag adóköteles tevékenység végzéséhez épített raktárépület létrehozásához kapcsolódó beszerzések előzetesen felszámított áfája az általános szabályok szerint a beszerzési számla teljesítési időpontjában levonásba helyezhető. Emellett az üzembe helyezéskor az előállítási költségen – mint adóalapon – keletkező fizetendő adóval szemben ugyanaz az összeg ugyanabban a bevallásban levonható adóként is beállítható lesz, tekintettel arra, hogy a beruházás kizárólag adóköteles tevékenységet szolgál.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs