143 találat a(z) főállású cimkére

Őstermelő mikor nem főállású? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő mikor nem számít főállású őstermelőnek? Hány órás munkaviszony kell hozzá? Ha ennél kevesebb óraszámú a munkaviszonya, akkor őstermelőként a minimálbér után adózik? Van-e kedvezmény a kezdő őstermelőkre?

Katás, aki gyetet vesz igénybe Kérdés

Bevételi nyilvántartást vezető bt. év közben áttér a katára. A beltag gyetet vesz igénybe, egyben ő van bejelentve kisadózóként. A gyet mellett főállású katásnak minősül-e? Abban az esetben, ha nem végez munkát, szüneteltethető a tevékenysége, mint egy egyéni vállalkozónak?

Főállású kisadózónak számít-e az 53 százalékos egészségkárosodásra mínősített egyéni vállalkozó? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó 1954.11.16-án született és 2010.03.05-én kelt I. fokú határozat alapján az egészségkárosodása 53 százalékos, és a rehabilitáltsága szerint komplex minősítése alapján III.(harmadik) csoportú rokkant. 2014.02.01-jétől lett a vállalkozás megkezdve és abból kiindulva, hogy a komplex minősítés 50 százalék felett volt, és a határozatot a rokkantsági csoport besorolásáról a döntést 2011. december 31. előtt hozták, ezért a kisadózó vállalkozó, főállásúnak nem minősülő kisadózónak lett bejelentve (25 000 Ft/hó). Az lenne a kérdésem, hogy helyesen lett, így a fentiek alapján a vállalkozó besorolva és esetleg nem a főállású kisadózónak kellett volna bejelenteni? Előre is megköszönve segítségét: Erika

Főállású katás egyéni vállalkozó, aki mellette kft. tagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk főállású katás egyéni vállalkozó. Időközben alapított egy kft.-t is, amiben tag. A kft. azóta sem működik, nincs benne "mozgás". Jelenleg az egyéni vállalkozában főállású katás vállalkozóként van jelentve, a havi 50 ezer forintot meg is fizeti ez után. A kft.-ben heti 36 órát meghaladó munkaviszony melleti tagként van jelentve, ahol ennek megfelelően nem fizetnek utána semmilyen adót, illetve járulékot. Kérdésem, helyesen járunk-e el így? Melyik az "erősebb" jogviszony, melyik után kellene elsősorban a teljes járulékot megfizetni: a kft.-ben lévő tag vagy a katás egyéni vállalkozó után? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Szabó Orsolya

Kata Kérdés

Bt. beltagja főállású katás vállalkozó. Egy másik betéti társaságban kültag, ott lehet-e mellékállású katás vállalkozó? Köszönöm.

Kata főállású munkaviszony mellett Kérdés

http://adozona.hu/kata_kiva/Munkaviszonnya_minositett_katas_jogviszony__IP2DST Kérdésem az lenne, ha valaki rendelkezik egy főállással és emellett szeretne például tanácsadói feladatot ellátni csak egy cégnél, aki évente több, mint 1 millió forintot fizetne neki, akkor ezt nem főállású katás vállalkozás keretében lehetne-e csinálni anélkül, hogy a NAV rejtett munkaviszonyt tételezne fel, hiszen egy munkaviszony máshol már fennáll, ahol fizetik a járulékokat? Köszönöm.

Főállású őstermelő bevallásai, ha még nincs bevétele Cikk

Őstermelő főállású lett, de nincs bevétele: milyen bevallásokat kell benyújtania? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

B2 rokkant ellátott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben 4 órás munkahelyen elhelyezkedem, plusz katás vállalkozást indítanék, a havi 25 000 Ft befizetéssel főállásúnak számítanék-e?

Főállású katás egyéni vállalkozó plusz egyszerűsített foglalkoztatott Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Szeretném kérni válaszát, hogy főállású katás egyéni vállalkozó alkalmazhat-e egyszerűsített foglalkozásban (efo) heti egy nap, nem főállású katás egyéni vállalkozót? A másik kérdesem pedig az, hogy nem főállású katásnak (nyugdíjas) mennyi lehet a jövedelme, hogy ne veszítse el a nyugdíját? Itt ugye a járulékköteles jövedelem számít? Köszöm előre is válaszát.

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy lehet-e katás vállalkozó egy kft.-ben főállású ügyvezető? Ha igen, akkor 25 ezer vagy 50 ezer forintot kellene fizetnie? Köszönettel : Pajcsics Eszter

Társasvállalkozó biztosítási jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Egy egyszemélyes kft.-ben tag vagyok, az ügyvezető nyugdíjas megbízásban, és nem tag. Nekem van egy katás vállalkozásom, ahol 2018. január 1-jétől főállású vagyok, 50 ezer forintot fizetek. A kft.-ben munkaviszonyban heti 10 órát dolgozom ezután fizetem meg a járulékot. Helyes-e az eljárás, lehetek-e a katában főállású, mivel a kft-ben tulajdonos vagyok? Válaszukat köszönöm

Ekho többes jogviszonynál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ekho adózással kapcsolatban szeretném kérni a segítségüket. Főállású munkavállalónk másik jogviszonyában, szintén adott munkáltatónál, tisztségviselői megbízással is rendelkezik mint igazgatósági tag. Főállású jogviszonyának munkaköre lehetővé teszi az Ekho adózás választását. Tisztségviselői megbízása meghaladja a minimálbért. Elegendő-e, ha a tisztségviselői megbízás után általános szabály szerint teljesíti a közterheket és a főállású jogviszonya teljes egészében ekho-s adózással történik? Köszönöm.

Ügyvédi iroda – kata Kérdés

Ha egy két fős ügyvédi irodában az egyik tag nyugdíj melletti katát választ, a másik tag, aki még csak gyakornok, választhatja-e szintén a katát, vagy alkalmazottként kell bejelenteni?

Efós munkavállaló foglalkoztatása Kérdés

Kedves Szakértő! Hogyan kell értelmezni pontosan a munka törvénykönyve (Mt.) 1. § (2)bekezdését, naptári nap szerint hány fő alkalmazható efóban? Ha egy cégnél egy főállású alkalmazott dolgozik, akkor mellette hány fő dolgozhat efósként úgy, hogy egy fő efós két napot dolgozik egy héten, de akkor is csak 2-2 órákat, mivel ez egy nyelviskola?

Főállású őstermelő járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő, aki eddig nem őstermelőként volt biztosított, főállású őstermelővé szeretne válni. Ezzel kapcsolatban a következő kérdésekre szeretnék választ kapni: Ha 2017. decemberben jelentkezik be főállásúvá, akkor decemberben a minimálbér után fizeti meg a 22% szociális hozzájárulási adót, a 10% nyugdíjjárulékot és a 4% természetbeni, illetve a 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, és nem kell fizetnie munkaerőpiaci járulékot, valamint szakképzési járulékot? 2017-ben az őstermelésből származó bevétele támogatással együtt kevesebb 8 millió forintnál. 2018-ban élhet a kistermelői kedvezménnyel? Ekkor 4% természetbeni járulékot, 10% nyugdíjjárulékot fizet a 2017. évi bevételének 20%-a után negyedévekre osztva, és nem fizet szociális hozzájárulási adót? Ez esetben táppénzre nem jogosult? A nyugdíjszámítás alapja az éves bevétel 6%-a? Egyéb nyugdíjszolgáltatásokra jogosult? Ha 2018-ban a minimálbér után szeretne nyugdíjjárulékot fizetni, ezt megteheti, vagy csak akkor, ha 7% egészségbiztosítási és 20% szociális hozzájárulási adót is fizet, melyek alapja szintén a minimálbér? Ha igen, ez esetben jár a táppénz? A nyugdíjszámítás alapja ez esetben is az éves bevétel 6%-a? Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs