17 találat a(z) eszköz cimkére

Cégvásárlás ingatlannal Kérdés

Kereskedelmi különadó 109/2020 (IV. 14.) kormányrendelet Kérdés

Eszköz bérbevétele magánszemélytől Kérdés

Ha a vállalkozás magánszemélytől eszközt bérel, akkor a 19,5 százalékos eho-kötelezettség a bérbeadót vagy a bérbevevőt terheli? Válaszát előre is köszönöm

Egyéni vállalkozó eszközértékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi adózási kérdésben kérném szíves állásfoglalásukat: Katás, áfakörös egyéni vállalkozó 2016. 10. hóban vásárolt gépet, melyet kizárólag a vállalkozás érdekében használt. Az áfát levonásba helyezte. A kata adózás alól 2018. 02. 01-jével kijelentkezett, majd 2018. 02. 02-től tevékenységét is szünetelteti. 2018 novemberében a gépet értékesíteni szeretné. 1. A befolyt nettó bevétel ebben az esetben az szja vállalkozói adózás szerinti bevétel, de kérdés, hogy milyen költség számolható el vele szemben a gép tekintetében? Az értékesítésig el nem számolt értékcsökkenést ebben az esetben hogyan helyes kiszámolni a szüneteltetésre tekintettel? A katás időszakot elszámoltnak kell tekinteni? Az el nem számolt értékcsökkenés érvényesíthető-e a vállalkozói bevétellel szemben? Vagyis, hogyan számolandó helyesen ebben az esetben a vállalkozói szja-alap 2018-ra, ha más bevétele nem keletkezett? 2. Van-e ebben az esetben a vállalkozónak minimumadóalap-számítási kötelezettsége, ha ez az első szja alá tartozó bevallása, mivel eddig a katatörvény szerint adózott? Ha igen, akkor az értékesített eszköz nettó bevétele képezi az adóalapot? 3. Az értékesítésről kiállított számla alapján a fizetendő áfát milyen időszaki bevallásban kell teljesíteni, ha a vállalkozó negyedéves bevalló? 4. Kell-e utólag korrigálni a szüneteltetésre tekintettel a 2017-ben levonásba helyezett eszköz áfát, ha eladásra kerül és ezért most befizetendő áfa keletkezik? Köszönöm előre is a segítséget

Egyesület által magánszemélynek átadott eszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző kérdésemre az alábbi kérdések érkeztek: 1. Milyen gépet ajándékozott az egyesület a magánszemélynek és milyen célból? 2. A közösségi és társadalmi tevékenység a konkrét esetben mit takar? Válaszok: 1. Fafaragó részére egy kb. 2,5 millió forint értékű famegmunkáló gépet. 2. A cél szerinti tevékenysége: hagyományőrzés, épített és természeti környezet védelme, kerekasztal beszélgetések tartása. Kérdésem a következő volt: Nem közhasznú egyesület pályázatból vásárolt (több millió forint értékű) gépet ajándékozhat-e egy magánszemélynek? Van-e adóvonzata az egyesületnél, illetve magánszemélynél? (az egyesület főtevékenysége: egyéb közösségi, társadalmi tevékenység)

Költség átvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő, Társaságunk vásárolt 2 db tabletet, aminek a költségét egyik partnerünk átvállalja. (Az ő megbízásukból kell használnunk az eszközöket.) Az eszköz a mi tulajdonunkban marad (tehát nem akarjuk eladni), az árát viszont a partner megtéríti. Milyen bizonylatot kell kiállítanom ahhoz, hogy a partner megtérítse részünkre az eszközök értékét? Ha jól gondolom, akkor ez (a költség megtérítése) nem lesz áfás tétel. hova könyvelem a befolyó összeget? Köszönöm!

Bérbeadott eszköz eladása Kérdés

Cégünk fénymásolókat bérbead, értékesít és szervizel. A bérleti konstrukcióban lévő fénymásolót a bérlő felmondta, mi elfogadtuk, de szeretné megvenni az adott gépet. Van-e ennek az eladásnak valamilyen számviteli vagy pénzügyi akadálya? Nem lízingbe, vagy tartós bérletre adjuk a gépeket, hanem normál bérleti szerződéssel.

Személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországból behozott használt személygépkocsi fizetendő áfáját rá kell aktiválni az eszközre? Válaszát előre is köszönöm!

Katás bt. végelszámolása Kérdés

Katás bt. végelszámolásakor a katatörvény 29. paragrafusának előírása szerint a végelszámolás indításához kapcsolódóan zárómérleget és záró leltárt kell készíteni. Ezen zárómérleget az Szt. 2/A § (4) bekezdése szerint kell összeállítani. A kérdésem, hogy a forrásoldalon szükséges beállítani a társaság alapításakor a társasági szerződésben meghatározott jegyzett tőke összegét is? Ha a társaságnak ezzel szemben eszközoldalon nincs elég eszköze, hogyan teremthető meg a mérlegegyezőség?

Lakóingatlanhoz tartozó beépítendő eszközök áfája Kérdés

A következő problémánál szeretném a segítségüket kérni: egy kft. a saját tulajdonú ingatlanán társasház építését tervezi 2018 elejétől. Az értékesítés során a lakások kerülnek értékesítésre, a telek, amire a társasház épül, nem kerülne kiszámlázásra a magánszemélyek felé. Ez hogyan kerül ebben az esetben a társasház tulajdonába? Az építés során kedvezményes adókulcsú lakóingatlanok kerülnek kialakításra. Ezekben az ingatlanokban igény szerint kerülnének beépítésre beépített szekrények, konyhabútorok, konyhai gépek (hűtő, sütő, mosógép, mikrohullámú sütő), klímaberendezések, redőnyök, napellenzők, csillárok. A teraszokra jakuzzik kerülnek igény szerint. A felsorolt igényeket az adásvételi szerződésben rögzítjük. Az átadáskor egy összegben kerül minden leszámlázásra az ingatlan részeként. Kérdésünk, hogy ilyen esetben minden 5%-os adókulccsal számlázható-e tovább? Az aláírt szerződésben rögzített igényeken felüli többletmunkákat, illetve pótmunkákat milyen adókulccsal kell leszámlázni a magánszemélyek felé? Ebben az esetben szükséges-e szerződést módosítani? Amennyiben szerződést módosítanak, akkor számlázható-e 5%-os adókulccsal?

Szövetkezeti ház Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szövetkezeti ház, amely egyszeres nyilvántartást vezet, nem tartja nyilván az eszközei között azt a lakást, ami a szövetkezeti tagok közös tulajdona. Az ingatlannyilvántartásba a lakást a szövetkezet tulajdonaként jegyezték be. A kérdésem, hogyan kerülhet utólag a mérlegbe az eszközök közé? Köszönöm! Tisztelettel, Csorba Balázs

Eszköz beszerzése svájci cég németországi beszállítójától Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyfelem cége végezne egy munkát egy magyarországi cégnek. (Biogáz üzem gépészeti átalakítása.) Nincs építési engedély, így ez nem fordított áfás. Az ügyfelünk egy svájci cégtől venne igénybe egyrészről szolgáltatást (tervezés, telepítés, programozás stb.), másrészről rendelne gépészeti és egyéb eszközöket, amit Magyarországon építene be. A kérdés: kell-e a svájci cég felé áfát fizetnie, ha a svájci cégtől vásárolt eszközöket, a svájci cég Németországból veszi, nem is kerül Svájcba, hanem egyenesen Németországból Magyarországra szállítják? Ha ez igazolható, akkor ez minősülhet-e közösségi beszerzésnek áfa szempontjából? A másik kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy Svájc és Magyarország között akár import akár export szemponjából van-e vám? Előre is köszönöm a segítséget!

Bérbeadott ingó vagyontárgy eszköz vagy áru Kérdés

Egy vállalkozás hangszert vásárol. Ha ezt eladja, akkor áruként kell könyvelni. A kérdésem az lenne, hogy eszközként kell-e nyilvántartani, és értékcsökkenést elszámolni, ha ugyanezt a hangszert mégsem adja el, hanem (esetleg több évre is) bérbe adja?

Áttérés katára Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Az alábbi kérdésemre kérem, hogy szíveskedjen tájékoztatást adni. Az egyéni vállalkozó 2017.01.01-től kisadózást szeretne választani. Jelenleg, 2016. évben áfakörben lévőként (általános szabály szerint), az szja-ban tételes költségelszámolást alkalmazóként adózik. 2016. évi nettó árbevétele várhatóan 6,5 M forint lesz. 2016.12.31-én várhatóan 2 M forint (nettó) anyagkészlettel fog rendelkezni a korábbi évek beszerzéseiből, valamint 2016. évben vásárolt egy notebook és fénymásoló eszközöket nettó 400 ezer forint összegben. Szeretném megkérdezni, hogy a készletek és eszközök után az áttéréskor bevételt, adóalapot kell-e képezni, illetve ezek után szükséges-e áfát befizetni abban az esetben, ha a kisadózás mellett áfa körben marad a vállalkozó? Várhatóan 2017. évben sem fogja meghaladni az árbevétele az új áfa-alanyimentes értékhatárt, ezért annak lehetősége is felmerült, hogy 2016.12.31-én kilép az áfakörből és 2017. évre a kisadózás mellett áfa-alanyi mentesként adózik. Szeretném azt is megkérdezni, hogy ez utóbbi esetben a készletek és eszközök után keletkezik-e árbevétele, illetve áfafizetési kötelezettsége? A szíves válaszadását előre is megköszönöm. Tisztelettel: Strausz Tibor Adózóna előfizető

Így változik az adóalap, ha ellopják a társaság eszközét? Számolunk Cikk

Társas vállalkozás a 2010. évben teherautót vásárolt 8 millió forint értékben, maradványértékként 1 millió 500 ezer forintot határozott meg. 2016. évben a gépjárművet eltulajdonították, amiről rendőrségi jegyzőkönyv is készült. Kérném, hogy az egyes évek vonatkozásában a társaságiadó-alap változását számszerűsítve szíveskedjen bemutatni! Olvasónk kérdésére Nagy Norbert adószakértő válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági őstermelőnek történő kifizetések a járulékbevallásban

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Közösségen belüli értékesítés II.

Bunna Erika

adótanácsadó

Részesedés térítésmentes átadása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close