44 találat a(z) elhunyt cimkére

Termőföld haszonbérbe adása: adózik-e az örökös a kapott díj után? Cikk

Magánszemély haszonbérleti szerződést kötött 2018-ban, és később elhunyt. Az örökösök kapják meg az idei haszonbérleti díjat, és folytatják tovább a bérbeadást. Az szja-törvény szerinti adómentességi feltételek az örökhagyó szerződésében fennálltak. Kérdés, hogy az örökösök "érvényesíthetik"-e az adómentességet? Vagy az örökhagyó halálával megszűnik 5 éven belül a szerződés, és így adókötelessé válik az örökösök haszonbérbe adásból származó jövedelme? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Elhunyt egyéni vállalkozó bevallásainak önellenőrzése Cikk

Elhunyt egyéni vállalkozó bevallásait önellenőrizheti-e a tevékenységet folytató örökös – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Elhunyt vállalkozó önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. évben elhunyt egyéni vállalkozó vállalkozói tevékenységét az özvegye folytatja. Az előző évek bevallásainak áttekintésekor derült ki, hogy elévülési időn belül néhány szja-bevallást önellenőrzéssel kellene helyesbíteni, mert az értékcsökkenési leírás nem lett elszámolva. Emiatt a felhalmozott veszteség évről évre változik. Az önellenőrzési bevallások benyújtásának mi a módja? A tevékenységet folytató özvegy benyújthatja-e az önellenőrzési bevallásokat a saját adószámán? Köszönettel: Horváth István

Elhunyt kft.-tag szerepeltetése a beszámolóban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben 2017. évben két tulajdonos is elhalálozott. Az egyik esetben már megvolt a hagyatéki tárgyalás, most kaptam meg a végzést. Az örökös a tag egyetlen lánya, aki örökli a lakását, a bankszámlacsomagját, de a kft.-üzletrészről egy szó sincs a végzésben. A másik tulajdonos esetében még a hagyatéki tárgyalás sem zajlott le. Mindössze 2%-os tulajdoni hányadról van szó mindkét esetben, de mit írjak a mérlegbe, amikor a tőkeszerkezetet hozom össze? Kit írhatok be tulajdonosnak, az örököst, az elhunytat? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát.

Elhunyt egyéni vállakozó – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lepsényi Mária adószakértő 2016. 10. 05-ei, "Elhunyt egyéni vállalkozó: mi dolguk az adóval az örökösöknek" című cikkében (http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Elhunyt_egyeni_vallalkozo_adoja_a_tevekenys_R1T0FP) írja: Előfordulhat olyan eset is, amikor az egyéni vállalkozó halálával nem az egyéni vállalkozói tevékenységet tovább folytató magánszemély, hanem más örökös tulajdonába kerül az egyéni vállalkozó tárgyi eszköze, készlete. Ilyenkor ennek a körülménynek a figyelembe vételével kell az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet megállapítania a tevékenységet folytató magánszemélynek. Ha egy egyéni vállalkozó tevékenységét az elhunyt házastársa folytatja, de a hagyatékban lévő készlet egy részére az örökösök igényt tartottak, akkor a vállalkozásból kikerült vagyontárgyak leltár szerinti értéke bevételnek minősül. Két esetre vonatkozóan szeretnék kérdést feltenni az áfával kapcsolatban: 1. Az örökösök a teljes tárgyieszköz-állományra igényt tartanak. A tevékenységet folytató magánszemély az elhunyt végrendelete alapján nem örököl semmit. Amennyiben olyan eszközről van szó, amivel kapcsolatban a beszerzéskor az azóta már elhunyt egyéni vállalkozó áfa-visszaigénylésre volt jogosult, az egyéni vállalkozást folytató, ám eszközzel nem rendelkező személy áfafizetésre kötelezett a piaci érték alapján? 2. Amennyiben senki nem folytatja ezt az egyéni vállalkozást, a NAV állapítja meg az elhunyt adókötelezettségét. Az örökösöknek van áfafizetési kötelezettségük az örökölt eszközökkel kapcsolatban? Köszönöm válaszát.

Elhunyt a bt. beltagja Kérdés

Kétfős bt. beltagja, a férj meghalt, a kültag felesége maradt a cégben, aki alkalmazott a bt.-ben. A problémám az, hogy a bíróság ilyenkor kötelezi a kültagot, hogy a továbbiakban intézze a cég sorsát. Az asszony viszont nem szüntette meg rögtön a tevékenységet, hanem még 4 hónapig működtette a céget egy kültaggal, aki mellesleg alkalmazottként vette fel a fizetését önmagától (ebbe eddig még nem kötött bele hatóság, pedig ellenőrizték). A cég elleni kényszertörlési eljárás megszűnt, és ezzel egyidőben a felszámolását rendelték el, tekintve, hogy NAV-tartozása van, gondolom, a kirendelt felszámoló megnézi, van-e valami vagyon a cégben, van-e mit pénzzé tenni. Az üzletrészt nincs kinek eladni, tekintve, hogy ki a fene bonyolódna ebbe bele, és miért tenné? A kérdés az, hogy korlátlanul felelős-e most az asszony a bt.-ben? Ha nem, akkor csinálna egy egyéni vállalkozást, hogy megéljen valamiből.

Milliárdos áfacsalás! Hamis számlák elhunytak cégei nevében Cikk

Hamis számlákkal csökkentette áfáját egy műtrágyával üzletelő kecskeméti férfi. A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói őrizetbe vették – közölte az adóhatóság.

Elhunyt tulajdonos, házipénztár maradvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tulajdonosa és személyesen közreműködő tagja elhunyt. A házipénztár tényleges pénzkészlete eltér a könyv szerinti pénzkészlettől. (A tényleges pénzkészlet nulla forint, könyv szerinti 15 millió forint.) Az ügyvezető erről nyilatkozik a könyvelés felé. Ez lesz a pénzfelvét bizonylata, követelésként fogjuk ezt az összeget nyilvántartani. Szíveskedjék eljárásunkat véleményezni, illetve javaslatával segíteni a legoptimálisabb megoldás megtalálásában. Köszönettel: Gecse Judit

Elhunyt egyéni vállalkozó: mi dolguk az adóval az örökösöknek? Cikk

Az egyéni vállalkozó halála napján megszűnik az egyéni vállalkozói tevékenységre jogosultság az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény alapján. Az elhunyt magánszemély végleges adóját az adóhatóság állapítja meg, mint ahogy az egyéni vállalkozó kifizetői, munkáltatói minőségében keletkezett adókötelezettségét is, abban az esetben, ha a tevékenységet nem folytatja valaki. Ha mégis, akkor a tevékenység folytatójának kell a volt egyéni vállalkozó ez irányú adókötelezettségét teljesítenie.

Elhunyt magánszemély végleges adója, adómentes támogatások Cikk

Magánszemély halála esetén felmerül a kérdés, adókötelezettséget is örökölnek-e a hozzátartozók. Cikkünkben részletezzük az elhunyt adózására, valamint a halála után a hozzátartozóknak juttatott támogatásokra vonatkozó szabályokat.

Elhunytak adója: az örökös és az adóhatóság feladatai Cikk

Az életben két dolog biztos a halál és az adó – tartja a mondás. Nem könnyű, ha elveszítjük egy szerettünket, de az élet nem áll meg. Bármennyire is nehéz, de számos kötelezettség vár még ránk a gyász időszaka alatt.

Háziorvosi bt. beltagjának halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni az alább leírtakban. Háziorvosi bt. beltagja háziorvos, rajta kívül még három családtagja is tulajdonos, ezen kívül három alkalmazottat foglalkoztat. A háziorvos a mai napon sajnos elhunyt. A kérdéseim ennek kapcsán merültek fel. Éspedig: a halál napjától mi a teendő az alkalmazottakkal és magával a bt.-vel? Hogyan szűnik meg a munkaviszonyuk, jár-e nekik végkielégítés? A következő, hogy hogyan kell elkezdeni a bt. megszüntetését (mivel a NAV sem tudott erre választ adni)? A meglévő tárgyi eszközökkel – mint személygépkocsi stb. – mi a teendő? Milyen határidővel kell lezárni a könyvelést? Hol tudok a fentieknek utána olvasni, mivel még ilyen eset nem fordult elő nálam eddig. Kérem mielőbbi segítségüket. Tisztelettel: zsmami

Kft. elhunyt tagjának osztaléka Kérdés

Kft. elhunyt tagjának örökösei a hagyatéki eljárásban nem szerepeltetik a tag társaságunknál lévő üzletrészét. Az üzletrésszel, illetve az arra járó osztalékkal mi ilyenkor a teendő, ha az örökösök nem akarnak új örökösödési eljárást indítani?

Idősek, elhunytak kárára nyerészkedtek Cikk

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói hamarosan befejezik azt a nyomozást, amelyben egy idős, beteg emberek gondozására felvett állami támogatásokkal visszaélő baranyai alapítvány tevékenységét vizsgálták. A gyanúsítottak a kapott pénzt elvétve fordították a szociálisan rászoruló gondozottak javára, az összeg jelentős részével nem tudnak elszámolni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31