173 találat a(z) előlegszámla cimkére

Számla kiállítása rossz számlatömbbe Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfelem nyomdával gyártat egyedi előlegszámlát. A tavalyi év májusától ezekből a tömbökből lettek kiszámlázva az előlegre fizetett összegek. Nem vettük észre, hogy a számla sorszáma egy 0-val kevesebb, így érvénytelenek. Az előlegeket magánszemélyek fizették, kb. 2 500 darab számlát kellene újra kiállítani (plusz a végszámlákat helyesbíteni). Megoldható-e valamilyen módon, hogy az előlegszámlákat ne kelljen újraírni, esetleg egy jegyzőkönyvvel, vagy akármilyen más megoldás létezik-e erre a problémára? Az újonnan kiállított számlák mind tartalmukban, mind összegszerűen teljesen megegyeznének a régiekkel, az adóvonzatát megfizettük, tehát a költségvetésnek nem okoztunk hiányt. Az üzleti partnerek magánszemélyek, nem tartoznak az áfa hatálya alá. Nem minősül kiskereskedelmi értékesítésnek, tehát nem pénztárgép használatát váltottuk ki, termékbemutatós értékesítésről van szó. Válaszukat előre is köszönöm.

Számlázás 2016. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy panzió számlázásánál a következő esetek fordulnak elő, és ezzel kapcsolatban a számla kelte, teljesítési idő és a fizetés határideje lenne a kérdésem. előlegszámla: átutalással érkezik például 01. 10-én, vendég érkezése: 06. 28.; előlegszámla: bankkártyával leemelve például 01. 10-én, vendég érkezése: 06. 28., 3 nap múlva írják jóvá a számlánkon; előlegszámla: SZÉP-kártyával, vagy elküldi a vendég az igazolást, hogy elindította az előleget, például 01. 10-én, ezt 5 banki nap után írják jóvá, vagy ha nem küld igazolást, akkor csak akkor tudjuk meg, amikor a bankszámlákon megjelenik, a számla fizetési mód bankkártya: vendég érkezik 01. 15., bankkártyával leemelve 01. 15. Az összeg 3 nap múlva kerül a bankszámlánkra, számla fizetési mód SZÉP-kártya: vendég érkezik 01.15. szép kártyával leemelve 01.15. Az összeg 5 banki nap múlva kerül a bankszámlánkra Előre fizetés átutalással, például a vendégek érkeznek 03. 30-án, de az egész szállásdíjat előre ki akarják fizetni 01. 20-án. Több hónapos vendégnél havonta történik a fizetés, a számla kiállítása után. Például a 01. havi számlának mi a teljesítési ideje, ha a számlázás kelte 01.10.? Válaszát köszönöm, Zsuzsa

Áfatörvény 2016: így kell kiállítani az előlegszámlát Cikk

Hogyan helyes az előleg számlázása a 2016. januárjától hatályos áfatörvény szerint a meghatározott időközönként történő elszámolás esetén – kérdezte olvasónk. dr. Bartha László, adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Előlegszámla, végszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozik, MNB-árfolyam alá be van jelentkezve a NAV felé. Egy belföldi kft.-től előleg érkezett 35 ezer USD értékben. Az előlegszámla ki is lett állítva. Most a végszámla kerül kiállításra, melyen szerepel a teljes összeg, 40 ezer USD értékben, melyből le lett vonva az előleg, így a fizetendő 5 ezer USD lett. Szeretném kérni segítségét a számla helyes könyvelésében, az előlegtől a végszámla kiegyenlítésig. Gondolok itt az árfolyamokra, árfolyamkülönbözetekre (mikor kell árfolyamkülönbözetet elszámolni, mikori árfolyamot kell nézni), illetve az egyéb tudnivalókat is szívesen fogadom az ügylettel kapcsolatban. Köszönettel.

Irodabérleti díj számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás irodabérleti szerződést kötött egy másik, Magyarországon bejegyzett vállalkozással. A bérleti díjat a szerződésben éves időszakra (január 1. - december 31.) euróban határozták meg azzal a kikötéssel, hogy azt előre, legkésőbb december 31-éig megfizeti. A bérlő a bérleti díjat 2016. évre előre megfizette november 23-án. Kérdésem: mi a helyes számlázási mód, ki kell állítani előlegszámlát 11.23-ára és utána egy végszámlát december 31-ére? Végszámla esetén milyen árfolyammal számoljunk? Köszönöm válaszukat.

Állattartás bérmunkában Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az áfatörvény 59. paragrafusában szereplő előleggel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Ügyfelem bérnevelésben libát nevel. A szerződés szerint is és valójában is helyzet a következő: Egy integrátor cég április környékén kihelyezi a kis libákat és a tápot. A kis liba és a táp a szerződés szerint is az integrátor cég tulajdonában marad mindvégig. A jószágok és a táp nincs átszámlázva ügyfelem részére. Majd augusztus környékén az integrátor cég elviszi a nagy felnevelt libákat. Ügyfelem ekkor kiállítja a bérnevelésről a szolgáltatói számlát. Önök szerint ilyen esetben kell-e év elején előlegszámlát kiállítani?

Fizikailag nem teljesült előlegszámla áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni. Cégünk körülbelül háromnegyed éve anyagokra előleget fizetett, az anyagok leszállítása a mai napig nem történt meg, mert a cég fizetésképtelenné vált, a kapcsolatot nem vette fel velünk ebben az ügyben. Ügyvédi úton indítottunk eljárást az előleg visszaszerzése miatt, ami most ott tart, hogy közjegyző által érvényesítjük a követelésünket. A számla a mai napig nem lett jóváírva. A számla befogadásakor az áfa összege levonható áfaként került a bevallásba. Az lenne a kérdésem, hogy mikor rendezzem az áfát, azaz mikor valljam be az áfa összegét fizetendő áfaként: amikor a perelt összeg a számlánkra beérkezik, vagy valamilyen módon érjük el azt, hogy a számlát jóváírják? A számla jóváírása befolyásolhatja-e a peres ügyek lefolyását? Előre is köszönöm a válaszukat! Üdv: Lendvainé

Bankba érkező előre utalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy szabályos annak a bankszámlára érkező összegnek a könyvelése, amelyet egy rendezvényszervező cég előre utalással kér bankszámlájára befizetni a résztvevőktől a belépő jegyekért? A belépő jegyeket a rendezvény helyszínén adja át. Kell-e ezekről az összegekről előlegszámlát kiállítani – mivel azokat a teljesítés előtt kifizetik –, majd végszámlát kiállítani magánembereknek, akik alapjáraton nem kérnek számlát a szolgáltatásról? Tulajdonképpen a belépő jegy árát készpénzben fizetnék, de a helyfoglalás miatt kényszerül a cég előre utalással azt elkérni. A bankba érkező összegeket készpénzbefizetésként átvezetési számlára könyvelem, és a pénztárban szerepeltetem a rendezvény összes bevételét áfásan. Szabályos ez így? Vagy minden összegről kell készüljön előleg-, illetve végszámla kimenő számlaként, és akkor a bankból kiegyenlítésre kerül, amikor befizették az összeget? Köszönöm a választ előre is!

Mikrogazdálkodó társasági adó önrevíziója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót választó kft. előző évi könyvelésében az alábbi hibát tártuk fel: Előlegszámlát bocsátott ki, melyet nem a vevőtől kapott előlegen szerepeltetett, hanem az értékesítés nettó árbevételét növelte. Ennek következtében több lett a nyeresége, több társasági és iparűzési adó lett megfizetve. Ezen összeg meghaladja a mérlegfőösszeg 2 százalékát. A kérdésem arra irányulna, hogy középső oszlopos mérlege nincs, viszont kell-e társaságiadó-bevallást önrevízióval módosítani, vagy az idei eredményemet csökkenthetem, és a 2015. évi társaságiadó-bevallásban összevontan kell szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm!

Dupla számlázási munka vár arra, aki előre kéri a szolgáltatás díját Cikk

Olvasónk azoknak az ügyfeleinek tartja meg a tanácsadást, akiknek a részvételi díja a tanácsadásra kijelölt napot megelőző napon megérkezik a számlájára. dr. Kelemen László adószakértőnk ad iránymutatást, hogyan kell számlázni ebben az esetben.

Hűtőház építése fordított adózással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, szíveskedjen az alábbi ügyben állásfoglalást adni: Egy kft. építésiengedély-köteles hűtőházat épített. Itt a fordított adózást alkalmazzuk. Többször történt előlegfizetés a kivitelezési díjra, melyről a kivitelező előlegszámlákat bocsátott ki. Helyesen járunk-e el ebben az esetben, ha a fordított adózás alá eső előlegszámlákat a vevői és a szállítói oldalról az áfabevallásban nem szerepeltetjük? Amikor a hűtőház építése befejeződött, akkor a kivitelező kibocsátotta a teljes ellenértékről a számlát, az előlegszámlákat levontuk. Ebben az esetben a teljes ellenértéket a szállítói oldalról az áfabevallás 29. és 66. sorában szerepeltetjük, figyelembe véve, hogy a fordított adózásnál az adófizetési kötelezettség mikor keletkezik az áfatörvény 60. §-a szerint. Helyesen alkalmaztuk-e így? Példa: 1 évig épült a hűtőház, havonta 20-30 millió forint előleget fizetett ki a megrendelő, a kivitelezési díj pedig 120 millió forint. Válaszát előre is köszönöm! Tóth Mária

Helyes számlázási gyakorlat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Befogadtuk egy üzleti partnerünk számláját, aki egy megállapodott munkát két részszámlában számlázott le. Ez így jó is, megállapodásunk alapján joga volt részszámla kibocsátására. Azonban a partner a második részszámlát (mely tehát a munka utolsó fázisának leszámlázása – más körülmények között végszámlának mondanám) úgy állította ki, hogy feltüntette a számlán a teljes szerződésszerű összeget, melyből levonta a számlán az első részszámla összegét, és így kapta meg a kiegyenlítendő különbözetet, mely nyilván összegében helyesen a maradék tételt tartalmazta. Felhívtuk a partner figyelmét arra, hogy a számlázási gyakorlata helytelen, mert a végszámlából csak az előlegszámlákat lehetne levonni (ha egyáltalán lennének), a részszámlákat nem. Ezeket csak egymás után ki kell állítani, és semmit sem kell levonni semmiből a részszámlázás esetén. A partner elfogadta a véleményünket, de megjegyezte, hogy ez pusztán egy ilyen gyakorlat, náluk eddig máshogy szokták, úgy, ahogy ő csinálta, összegileg meg úgyis mindegy. Elgondolkodtam ezen, és kérném, adja meg nekem, hogy hol van az feltüntetve, hogy a legtöbbünk által helytelennek ítélt gyakorlat valóban helyes? Vagy én látom rosszul az esetet? Hiszen végeredményét tekintve igaza van a partnernek, nem változtat semmin ez a (számomra) furcsa gyakorlat. Köszönöm.

Iskolai étkeztetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégem az alábbi programot dolgozta ki az iskolai étkeztetésre. Internetes felületen működik, minden szűlő saját kóddal tud a megrendelésre belépni. Az irányadó hónapot megelőzően feltölti a várható fizetendő összeget bankkártyával. Erről a hó végén előlegszámla készül. Következő hónap végén a tényleges fogyasztásról kap számlát, melyből az előleg levonásra kerül. Az előlegszámla 27 százalékos áfával készül. A végszámla, mivel tartalmazhat a' la carte étkezést is, többféle áfakulcsal készülhet, de az előleg levonása természetesen 27 százalékos áfával történik. Kérdésem: helyesen járunk el, hogy a megelőző hónapban kiállított előlegszámlát (teljesítés még nincs) beállítjuk fizetendő áfaként, a következő hónapban pedig már csak a differencia kerül az áfabevallásba? Köszönettel: D-S. A.

Devizás előleg beszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném állásfoglalásukat kérni, esetleges törvényi hivatkozással. Két belföldi, adóalany társaság közötti szerződés értelmében a teljesítést idegen pénznemben (euróban) számlázzák ki. A szerződés pénzügyi ütemezése szerint két előleg került kifizetésre. Az első előleg teljesítési időpontja 2015. 06. 04., a második előlegé 2015. 08. 31. Ezekről a számla kiállítása megtörtént. A végszámla teljesítési időpontja: 2015. 09. 29. Kérdésem arra vonatkozik, hogy a végszámlán feltüntetett, forintban kifejezett áfa összegének megállapítása hogyan történik? A számla befogadójánál az előlegszámláknál és a végszámlánál alkalmazott árfolyamokból adódó árfolyamkülönbözet hogyan befolyásolja a bevallásban feltüntetett, előzetesen felszámított áfát? Válaszát előre is köszönöm.

Előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném mielőbbi szíves válaszát. Társaságunk a vevők által fizetendő előlegről egy értesítést küld a vevő részére, mely a fizetendő összeg nagyságát tartalmazza. Az ez alapján átutalt összegről a banki jóváírással egyidőben előlegfizetési számlát állítunk ki, melyet a vevő részére megküldünk. Gyakorlatilag ez minősül előlegbekérő bizonylatnak. Az előleg könyvelése a bankkivonat alapján történik. A tényleges teljesítést követően állítjuk ki a számlánkat a megtörtént gazdasági eseményről. Ezen számla tartalmazza az előírásoknak megfelelően az értékesített termék adatait stb. A számla végösszege az alábbiak szerint van részletezve: számla nettó értéke, általános forgalmi adó, bruttó érték, majd a befizetett, figyelembe vehető előleg bruttó összege mínusz előjellel. Így a fizetendő összeg a számla utolsó sora. Az előlegfizetési számla kiállításával egyidejüleg úgynevezett előlegtörténeti lista áll rendelkezésünkre, melyből pontosan megállapítható a vevőktől kapott előleg, illetve a végszámla kiállításakor a számlázási rendszer automatikusan felkínálja a lehetőséget, hogy kívánjuk-e az adott számlánál figyelembe venni a befizetett előleget. Köszönettel várom mielőbbi válaszát, hogy ezen számlázási mód megfelel-e a törvényi előírásnak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Euróalapú szállásadás számlázása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Noprofit bt. beszámolófajta

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló nonprofit bt.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close