73 találat a(z) ehofizetés cimkére

Eho felső határa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. magánszemély tagja -- aki másik vállalkozásban munkaviszonyban is dolgozik -- január és február hónapban saját vállalkozásánál annyi osztalékot vett fel, hogy az az után fizetendő eho elérte a 450 ezer forintos felső határt. Kérdésem, hogy van-e lehetősége nyilatkozatot tenni a munkáltatójánál, hogy a munkabéréből a továbbiakban ne vonják az egészségbiztosítási járulékot? Válaszukat előre is köszönöm!

Eho Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem lenne, hogy egyéni vállalkozó esetében az osztalékalap után fizetendő eho elszámolható-e költségként? Köszönöm.

Osztrák állampolgár szja-, ehofizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném segítségét az alábbi témában: osztrák állampolgár Magyarországon mezőgazdasági főtevékenységű egyéni vállalkozást létesít. A vállalkozó Magyarországon is bejelentett lakcímmel rendelkezik, Ausztriában társas vállalkozó, a járulékokat Ausztriában fizeti. Kérdésem, hogy a magyarországi egyéni vállalkozásából származó vállalkozói jövedelme után mit kell fizetnie? Neki is ugyanúgy meg kell-e fizetnie a 10 százalékos vállalkozói szja-t, és az osztalékalap után 16 százalékos szja-t, valamint a 14 százalékos ehót?

Bérleti díj eho Kérdés

2015. évre vonatkozóan változott-e a bérleti díj 1 milliós ehomentességi határa?

Családi gazdálkodás Kérdés

2014-es évben családi gazdálkodó 8 millió forintot meghaladó jövedelem esetén költségként elszámolhatja-e a 27 százalékos ehót?

Tanulószerződés Kérdés

Tanulószerződéssel foglalkoztatott tanulóknak étkezési jegy helyett havi 5 000 forntot fizetünk, mint béren kívüli juttattás (természetbeni étkezés). Megfizetjük utána a 16 százalék szja-t, illetve a 14 százalék ehót. Ezen kívül van nekünk vagy a tanulóknak valamilyen kötelezettsége, illetve kell-e járulékot fizetni?

Pénzdíjas nemzetközi sportverseny Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon lebonyolított hivatalos nemzetközi sportversenyen az első tíz helyezett pénznyereményt kap, a kiírásnak megfelelően. A nyertesek majdnem mind különböző illetőségű állampolgárok (német, dán, olasz, amerikai, orosz, osztrák, portugál, svájci, magyar). Mely esetben kell, vagy nem kell levonni az adót, kell-e járulékot, eho-t fizetni? Ha le kell vonni ezeket, a 08-as bevallásban adóazonosító hiányában lejelenthető-e a NAV felé? Válaszát köszönöm!

Külföldi étkezés pályázati támogatása Kérdés

Tisztelt Szolgáltató! Magyarországi társaság külföldi pályázatot nyert, mely pályázatban elszámolható a külföldi kinntartózkodás étkezési költsége is. A munkavállaló külföldi tartózkodása (konferencia, piackutatás) során étteremben étkezik, ahol a magyar cég nevére szóló számlát kér. Az étkezésről szóló számlát a pályázati elszámolás alapján a külföldi pályázati elszámoló a többi költséggel együtt megtéríti a magyar cégnek (nem kerül kiszámlázásra, csak pályázati elszámolás van). Kérdésem: ebben az esetben a cégnévre szóló étkezési számla után kell-e adót fizetni (szja-törvény 70. § (1), vagy mivel pályázati elszámolás alapján térül meg a kiadás a cégnek, nem kell adózni az étkezés után? köszönettel: Kazánné Hődör Anikó

Törzstőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Mint tudjuk, a kft. törzstőkéjét 2016. március 15. napjáig meg kell emelni 3 millió forintra. A kérdésem azzal kapcsolatos, hogy ha eredménytartalékból lesz megemelve, annak mik a következményei a magánszemély és a társaság oldaláról? Tudomásom szerint meg lehet emelni az eredménytartalékból, de például a cég megszüntetésekor a törzstőke ezen részének vállalkozásból történő kivonását úgy kell majd leadózniuk a magánszemélyeknek, mintha osztalékot vennének ki. Ez rendben is van. Egy szaklapban olvastam, hogy ha a tag magánszemély, akkor a 16 % szja és a 14 % eho a gazdasági társaságnál (az emelés évében) bevételnek számít, ami növeli a társasági adó alapját. Függetlenül attól, hogy a cég nem szűnik meg. Igaz ez? Válaszukat köszönöm. Tisztelettel: P. Mária

Biztosítás megszüntetése adókötelezettség Kérdés

2007. évben kötött egyösszegű, és egy másik, rendszeres havi díjas életbiztosítás visszavásárlása esetén a magánszemélyt terheli-e szja-, kamatadó-, vagy eho-kötelezettség? Köszönettel: Varga Éva

Kft.-ben lévő üzletrész ajándékozása házastársnak Kérdés

Egy kft.-ben férj és feleség is tag, a feleség a többségi tulajdonos. Férj a saját, kisebb üzletrészét a feleségének ajándékozná. Ha jól értelmezem, ez illetékfizetési kötelezettséggel nem jár. Egyéb más (szja, eho) kötelezettség esetleg keletkezhet az ügyletből (nem értékesítés, hanem ajándékozás)?

Elmaradt munkabér járulékbevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy volt egyéni vállalkozót egy 2009-es bírósági határozat elmaradt munkabér jogcímen fizetésre kötelezte volt munkavállalója munkaviszonyának jogellenes megszüntetése miatt. Ezt a vállalkozó akkor nem fizette ki, hanem idén végrehajtás során került kifizetésre, így nem volt lehetőség az adó és a járulékok levonására. 1.) Az elmaradt munkabér után a kifizetésig 10 százalékos kamatot kellett fizetnie. A kamat után fizetendő szja-t és 27 százalékos ehót munkáltatónak kell bevallani és megfizetnie? Vagy az ehofizetési kötelezettség a magánszemélyt terheli, a munkáltató csak a le nem vont szja-t vallja be? 2.) A határozat szerint a munkavállaló munkaviszonya az ítélet jogerőre emelkedésének napjával szűnik meg. Ezt hogy tudom pontosan kiszámolni? Az elmaradt munkabér vonatkozási időszakához milyen időszakot kell feltüntetnem? 3.) Amennyiben az adóhatóság az AJK nyomtatványnak megfelelően behajtja a le nem vont járulékokat a munkavállalótól, akkor a benyújtott ’08-as bevallást hogyan kell önellenőriznem? A korábban bevallott levont járulékokat az önellenőrzési lapon mínusszal vallom be, hogy visszajáróként szerepeljen a vállalkozó folyószámláján?

Eho megfizetése önkéntes nyugdíjpénztári kivét után Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz kapcsolódik. Abban az esetben ha a nyugdíjpénztári számla megszűnik, akkor a kiutalt összeg után a 27 %-os eho fizetését – ha van – meddig kell teljesíteni? A tárgyévre vonatkozó adóbevallási időszak végéig, vagy másik időpontig?

Pénz ajándékozásának adóvonzatai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Édesanyám eladta a lakását, és az ebből származó jövedelméből XXX millió forintot ajándékként nekem adott. A kérdés az, hogy ezt az ajándékozott pénzösszeget terheli-e ajándékozási illeték, illetve esetleg keletkezik-e ebből adóköteles jövedelmem, amit be kellene vallani az szja-bevallásban? És kell-e szja-t, ehót fizetni rá? Köszönöm szépen a segítséget!

Ehofizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Cím! Adószámmal rendelkező magánszemély (biztosított, főállása van, napi 8 óra), ha számlát állít ki, kell-e fizetnie ehót?Tisztelettel: Ninkovics Katalin email: [email protected]

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagi jövedelem, minimumjárulék-szabály

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai székhelyű cégnek számlázás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Élet a Brexit után

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close