68 találat a(z) egyes meghatározott juttatás cimkére

COVID-19 teszt Kérdés

Szemüveg mint munkáltatói juttatás Kérdés

Gyakori kivás kérdések a veszélyhelyzeti szabályokról: személyi jellegű kifizetések Cikk

A veszélyhelyzeti könnyítések eredményeképpen a kivás adóalanyok az adókötelezettség megállapításánál 2020. március–június hónapokra a kedvezményezett tevékenységükkel összefüggésben nem tekintik adóalapnak a személyi jellegű kifizetések összegét, amennyiben tényleges főtevékenységük a kormányrendeletben részletezett területek valamelyikéhez tartozik. Az érintett kivás adóalanyok esetében azonban sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mi számít személyi jellegű kifizetésnek, így cikkünk ezeket veszi górcső alá.

Társadalmi összefogás, ingyenes segítségnyújtás adózási szabályai Cikk

A koronavírus miatt tétlenségre kényszerültek közül sokan készek önzetlenül segítséget nyújtani, és sok civilszervezet számít az önkéntesek tevékenységére. Milyen szabályokra kell ügyelniük?

Szállás reggelivel Kérdés

Kedves Hölgyem/Uram! A saját dologozó kiküldetése kapcsán hoz számlát, amin szállás és reggeli szerepel. A reggeli adózását szeretném megkérdezni! Egyes meghatározott juttatásként adózik? Köszönöm szépen!

Kis értékű ajándék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az üzleti partnerek felé történő kis értékű ajándékozásoknál (például toll, könyv stb.) az egyes meghatározott juttatás szerinti szja és szocho-fizetési kötelezettség felmerül-e? Az áfatörvényben kis értékben (5000 forint) átengedett termékeknél az áfalevonási tilalom nem érvényesül, ha üzleti célt szolgál.Ebben az esetben ez alkalmazható? Kérem, legyen kedves leírni a számviteli vonatkozást is és milyen nyilvántartásra vagyok kötelezett? Köszönettel: Komáromi Judit

Szakmai konferencia Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk termékeinek ismertetéséhez, új termékek bevezetéséhez kétnapos szakmai konferenciát szervez, ahová partnereit hívja meg. A kétnapos szakmai konferencián napközben előadások, termékbemutatók lesznek, este pedig 2 előadóművész tart műsort a résztvevőknek. A konferencia végén a résztvevők céglogóval ellátott kisebb ajándéktárgyat kapnak. A résztvevők között a cég munkatársai közül 3 fő szervező vesz részt, a többi munkavállaló nem. Úgy gondoljuk, hogy a vendéglátás összege reprezentációként adózik, a szállás, terembérlet a társaságnál elszámolható költség, nem tartozik sem a reprezentáció, sem pedig az egyes meghatározott juttatások közé. Az előadóművész szolgáltatást szintén reprezentációs költségnek tekintenénk és a kis értékű üzleti ajándékot pedig egyes meghatározott juttatásnak. Jól gondoljuk a konferencia egyes elemeinek adózási besorolását? Válaszukat előre is köszönöm.

Menedzserszűrés adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! A menedzserszűrés során az orvosi titoktartásból eredően nem ismert cégünk számára személyekre lebontva a szűrés során végzett vizsgálatok díja (szabadon választható volt a vizsgálatok köre a csomagon belül), így nem állapítható meg a személyenkénti juttatás összege. Kérdésünk ebben az esetben egyes meghatározott juttatásként elszámolható-e a szűrés díja? Köszönettel várjuk válaszukat.

Kockázati biztosítás egyes meghatározott juttatásként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérdezni, hogy az alábbi feltételekkel a kockázati biztosítás elszámolható-e egyes meghatározott juttatásként? A 2019-ben kezdődő biztosítási évre vonatkozóan a biztosító káralakulásától függő díjvisszatérítést nyújt a szerződő részére, az alábbiak szerint: a biztosító vállalja, hogy a 2020-ban esedékes biztosítási évfordulót követő 45 napon belül az adott szerződésre vonatkozóan megvizsgálja a 2019-től 2020-ig tartó biztosítási évben esedékes és megfizetett biztosítási díjak és az adott szerződés alapján kifizetett biztosítási szolgáltatások arányát. Ha a biztosítási szerződésre a fentiekben meghatározott időszakra vonatkozóan felmerülő kárráfordítás (kifizetett biztosítási szolgálatatások/károk, illetve kártartalékok változása, a kárköltségek és azok tartalékai) összege és az ugyanezen időszakra esedékes és megfizetett biztosítási díjak hányadosa..... alapján díjvisszatérítésként kifizeti a biztosító a szerződő részére. Ennek a biztosításnak a megnevezése: kollektív egészségbiztosítás kockázati tényezőkkel. Válaszát előre is köszönöm.

Kis értékű ajándék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy belföldi társaság év végén üzleti partnerei részére emblémázott tárgyat (céges logóval díszitett dobozban bort) ajándékozott, melynek bruttó egységára 5000 Ft alatt volt. Kérdésünk, hogy az említett juttatás egyes meghatározott juttatásnak minősül-e? Illetve jól gondoljuk-e, hogy mivel a terméket ajándékozási célból szerezték be, ezért a bejövő számla áfatartalma nem helyezhető levonásba? Köszönettel.

Ajándékutalványok elszámolása egyéni vállalkozónál Cikk

A karácsony közeledtével sok cég igyekszik ajándékutalvánnyal kedveskedni munkavállalóinak, ügyfeleinek. Olvasónk azt szerette volna megtudni, hogy egyéni vállalkozóként saját kibocsátású ajándékutalványának pénzügyi elszámolására milyen szabályok vonatkoznak. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Kiva és egyes meghatározott juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy mi a hivatalos állásfoglalás, fel kell-e szorozni 1,18-cal szja- és kivaalap számításánál az egyes meghatározott juttatást vagy sem? "A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) – 2019. január 1-jétől hatályos – 20.§ (2) bekezdésének c-d) pontjának megfogalmazásából következően a kisvállalati adó alapjának számításakor a hivatkozott törvényhely szerint személyi jellegű kifizetésnek a jövedelemként meghatározható értékét kell alapul venni, nem a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. (Szja tv.) szerinti adóalapként meghatározott összegét a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho tv.) egyes rendelkezéseire utalás alapján. ennek megfelelően a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások – a kisvállalati adóalap részét képező – értékének megállapításakor az 1,8-as szorzót nem kell alkalmazni.”   Köszönöm szépen!

Csekély összegű ajándék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Állásfoglalásukat kérnénk az szja-törvény 70. §-ában meghatározott, egyes meghatározott juttatásnak minősülő csekély értékű ajándék keretén belül adható ajándékutalvány besorolásával kapcsolatban. Az szja-törvény 69. §-ába tartozó meghatározásba beletartoznak-e az alábbi, készpénzre nem átváltható, de meghatározott körben szolgáltatásokra, termékre beváltható utalványok, mint Edenred kártya, Aji Kártyák, Shopmark utalvány, Allee utalvány? Ezekkel a kártyákkal előre meghatározott összegben (ebben az esetben a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó mértékében), meghatározott elfogadóhelyeken lehet vásárolni terméket vagy szolgáltatást.

Az egészség védelmét szolgáló céges juttatások, rendezvények adózása Cikk

A munkavállalókért folyó harcban egyre több munkáltató számára fontos, hogy munkavállalói számára olyan körülményeket teremtsen, mellyel egészségtudatosan élhetik mindennapjaikat. Ennek megvalósítása érdekében többféle juttatás nyújtható, mely után teljesítendő adókötelezettség az alábbi összefüggések alapján állapítható meg.

Karácsonyi ajándékok, céges rendezvények adózása Cikk

Decemberben csaknem minden cég, munkahely szervez munkatársai, ügyfelei számára ünnepi összejövetelt, évzáró közösségi programot, ahol a résztvevőket ingyenesen megvendégeli, gyakran ajándékban is részesíti. Milyen szja-előírásokhoz igazodjanak a szervezők?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás?

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mezőgazdasági idényjellegű munka

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Elektromos kerékpár

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close