24 találat a(z) egyenesági rokon cimkére

Egyenesági örökös több ingatlant örököl Kérdés

Tisztelt Szakértő! Válaszát szeretném kérni az alábbi esetre: a szülők egyszerre elhaláloznak, egy nagykorú gyermekük az egyedüli örökös. Az egyik szülő nevén négy ingatlan van, amelyeket a gyermek megörököl. Az ingatlanok közül három értéke 15 millió forint alatti, a negyedik ingatlan 20 millió forint értékű. Hogyan alakul az örökös illetékfizetési kötelezettsége? Amennyiben ezeket az ingatlanokat öt éven belül eladja, keletkezik-e szja-kötelezettsége? A szülőknek volt egy kft.-jük is, amelyben az egyik szülő csak tulajdonos, a másik szülő pedig csak ügyvezető volt. A kft. törzstőkéje 3 millió forint készpénzben, a tagi hitel 2 millió forint. A kft.-ben van egy kishaszongépjármű, amelynek könyv szerinti 100 ezer forint, piaci értéke kb. 300 ezer forint. A kft. vonatkozásában hogyan alakul az öröklési illeték? Válaszát előre is köszönöm.

Üzletrész-értékesítés, ajándékozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. egyik tagja a 20 millió forint névértékű üzletrészéből 5 millió forint névértékű üzletrészt 1 millió forintért eladott a fiának. A cég saját tőkéjéből az 5 millió forint névértékű üzletrészre 100 millió forint jut. Tehát az 5 millió forint összegű üzletrész piaci értéke legalább 100 millió forint. Az szja-törvény értelmében az értékesítő tagnak keletkezik-e szja-fizetési kötelezettsége, mivel piaci áron alul adta el az üzletrészét? A fiának mikor keletkezik szja-fizetési kötelezettsége? Van-e illetékvonzat? Mi lenne a helyzet ajándékozás esetén, mivel közeli hozzátartozók? Esetleg akkor lenne csak az ügylet, ha a fiú, mint új tag, tagi betéttel lépne be a cégbe? Válaszukat előre is köszönöm. Krisztiánné Nagy Gabreilla

Kapcsolt vállalkozás? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kft.-ben egy tag van. A tag apja az ügyvezető. Ha az ügyvezető vagy a felesége (aki a tag édesanyja is egyúttal) egyéni vállalkozóként számláz a kft.-nek, akkor ők kapcsoltnak minősülnek, és azt be kell jelenteni a NAV felé? Köszönettel, Szentesi Péter

Üzletrész-ajándékozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. tulajdonosa egy házaspár. Az anya idős, ezért az üzletrészét egyenesági rokona, fia részére kívánja elajándékozni. Az egyenesági rokonok közötti ajándékozás illetékmentes. Kérdésem, hogy kinek, mikor keletkezik szja- és ehofizetési kötelezettsége az ajándékozás végett? A szakmabeliek véleményei közt találtam olyan megjegyzést, hogy nemcsak az üzletrész fiú általi értékesítésekor, hanem már az szja-törvény 9. § (2) b) pontja az értékpapír megszerzését említi a jövedelem meghatározásakor, mivel a magánszemélyt a hasznok szedésének joga (például osztalék) illetve rendelkezési jog megilleti?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

A következőkben szeretnék segítséget kérni. Van egy kft., ahol a fiú a 100 százalékos tulajdonos. Anyukája alapított egy bt.-t, ahol ő kültag (25 százalékban tulajdonos). A bt. ügyvezetője a beltag. Kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e? Ha két vállalkozás gazdasági kapcsolatban áll, akkor mire kell figyelni? Válaszukat köszönjük.

Üzletrész ajándékozása egyenesági (apa-fia) rokonnak Kérdés

Kell-e valamilyen adót fizetni üzletrész ajándékozása esetén? Az apának van egy kft.-je, amelynek a jegyzett tőkéje 3 millió forint, amiből 2,5 millió forint eredménytartalékból lett megemelve. Az apa idős, és szeretné a fiának ajándékozni a céget, aki továbbvinné azt. Esetleg, ha később a fia értékesíti, akkor keletkezik szja- és ehofizetési kötelezettsége?

Kapcsolt vállalkozás – családtagok Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. tulajdonosai 50-50 százalékban a férj és a feleség (az ügyvezető a férj). "B" Kft. tulajdonosai 50-50 százalékban a fent említett férj és feleség két gyermeke (az ügyvezető az egyik gyermek). A két kft. egymással gazdasági kapcsolatot létesít. Kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e? Köszönöm válaszát.

Ajándék illetéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyeneságbeli rokonnak ajándékozott készpénzt be kell-e jelenteni a NAV-nak, ha igen, milyen nyomtatványon? Köszönettel várom a válaszát.

Illeték vagyoni betét megszerzése esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy belföldi ingatlannal rendelkező magyar kft., magyar tulajdonosokkal. A kft. az anya és gyereke 90-10 százalékos tulajdonában van. A 10 százalékos üzletrészt a gyerek el akarja adni. Kérdés: Kell-e illetéket fizetni a következő esetekben: - az üzletrészt az apa veszi meg a gyerektől, - az üzletrészt a 90 százalékos tulajdonos anya veszi meg, - maga a társaság vásárolja meg a saját 10 százalékos üzletrészét? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close